Може ли електронният комерс да помогне на превозвачите на дребни товари (less-then-truck-load carriers) през 2020г.

Начална страница | Интересно | Българи в Транспорта | Може ли електронният комерс да помогне на превозвачите на дребни товари (less-then-truck-load carriers) през 2020г.
image

Да се отговори на този въпрос не е лесно и макар да се занимавам с превозването на дребни товари повече от 20 години не си правя илюзии, че каквото и да кажа няма да бъде нищо повече от лично мнение и в известен смисъл спекулация. Казвам „спекулация” защото всяка дългосрочна прогноза в такава несигурна и рискова реалност в каквато се намира днешната световна индустрия, не може да бъде нищо повече от една спекулация.
Първо какво е е-комерс? Това са електронните транзакции които се извършват по интернет или по междуинституционните мрежи(търговски борси, банки и т.н.)
Независимо от типа на екипировката на компаниите-превозвачи в САЩ(те могат да използуват ремаркета тип „вен”, тип „хладилник”или тип „флатбед”), начинът на превозите на товарите се разделя генерално на два вида:
Less-then-truck-load (LTL): товарите на дребно или
Truck Load (TL): товарите на едро.
След най-трудната година за „Ел Ти Ел”-а през 2015-та, когато прирастта беше негативно число, индексът на производствената цена(добър показател за средните рейтове при „Ти Ел”-а) започна да нараства и транспортната индустрия съумя да стъпи на позитивна основа. Ако се вземат обаче под внимание анализите на данните от IHS MARKIT, пазарът е започнал да се забавя след втората една четвърт на 2018 г. Секторът на TL e дал дори по-лоши показатели прогресивно достигнали до негативно развитие през третата четвъртина на 2019 г.
За съжаление и двата гореспоменати сектора на транспортната индустрия са силно зависими от влизащият в дълбока криза производствен сектор на САЩ за да могат да работят в режим на пълен капацитет. Когато транспотният пазар през 2019 г. започна да се държи като потъващ кораб, всеки побърза да се спасява кой както може и компаниите-превозвачи започнаха отчаяно да търсят спасителни лодки в лицето на алтернативни източници на товари за да се измъкнат от засмукващият ги водовъртеж. Всъщност потъването беше значително ускорено от проблемите по търговските договори и взаимните санкции между САЩ и Китай, както и от 41-а дневната стачка на работниците на „Дженерал Мотърс” – най-дългата от 1972 г. насам.
За щастие производителния сектор е не повече от 11% от общата индустрия на САЩ, така че рецесията в него не успя да доведе до цялостно срутване на общата икономика. 
В сравнение с другите видове транспорт, този на моторните превозвачи е най-лесен за влизане и излизане заради условно ниското съотношение между фиксираните и плаващи разходи.  Тук на помощ идва фактът че скъпата инфраструктура (мостове, пътища, тунели и т.н.) се стопанисва от държавата (да ме прощават така наречените либертарианци с тяхното неуморимо пропагандиране на ефикасността на частната собственост и тотално отричане на държавното присъствие).
Ако сравним двата транспортни сектора LTL и TL ще видим че те същественно се отличават един от друг по тяхната гъвкавост и приспособимост.
LTL разчита на малки товари и това му дава доста по-разнообразни възможностти когато трябва да се пълнят ремаркетата. Разбира се, след като всички тези пратки отива на различни адреси, те трябва да се „деконсолидират”, тоест да се преразпределят в други различни ремаркета или камиони в мрежата от различни терминали на съответната транспортна компания. Необходимите за тази цел недвижима собственост, сгради и инвентар добавят значителен разход при транспортиране на такъв тип товари в сравнение с по-евтиният TL сектор.
От друга страна в случай на нужда, LTL компаниите могат винаги да започнат да дърпат TL товари ако намерят някой клиент изпращач (shipper), който предлага постоянни товари. За разлика от тях TL компаниите не могат лесно да се прехвърлят на LTL товари, защото те типично оперират без да имат нужда от наличие на мрежа от терминали (тяхните товари отиват директно на адреса на получателя).  LTL превозвачите обикновенно се стремят да осигурят възможно най-голяма плътност на движението на товари по транспортните си мрежи, за да извлекат по-висока печалба от движението на пратки в увеличен мащаб. Колкото повече се увеличава мащаба на доставените товари, толкова повече отделните разходи намаляват и превозвачът може да предложи по-ниски цени на своите клиенти. LTL превозвачите също могат да извлекат предимство от нещо което икономистите наричат „икономически обсег”. Това е термин който илюстрира твърдението, че ефикастността на даден бизнес зависи не само от мащабите, но и от обсега на различните възможностти които са му предоставени. В добавка на това че LTL превозвачите могат да предложат и TL обслужване, те могат да извлекат полза и от ново-появяващите се пазари. Електронният комерс обещава да бъде бъдещият голям източник на така необходимите за транспортната индустрия товари. Със сигурност LTL компаниите много по-лесно ще се справят с крайните доставки (last mile delivery) – тези които отиват до жилищните адреси на получателите, отколкото TL компаниите.  Може би електронният комерс ще мотивира LTL  сектора да продължи да инвестира в новите супер модерни технологии. Тандема е-комерс и LTL ще даде възможност да се създадат виртуални връзки между физическата диструбутурска мрежа на различните LTL превозвачи.
Вече започнаха да се появяват и първите светли петна по транспортната карта на Америка, където супер-новите технологии вече са внедрени. XPO Logistics - една от най-големите LTL транспортни компании в Северна Америка е започнала да използува „изкуствент интелект” (artificial intteligence – AI) от 2018 г. в рамките на вътрешните си транспортни мрежи и дистрибуторски услуги.
Разбира се тук може да се отбележи че всеки участник в транспортната индустрия потенциално може да се облагодетелства от въвеждането на AI, но същевременно трябва да се подчертае, че именно LTL-а ще пожъне най-големи ползи, защото се сблъсква ежедневно с най-много динамични компоненти (разнообразни пратки в едно ремарке) и  многобройна инфраструктура трудно подлежаща на контрол (взаимно и повтаряемо използуване на определени пътища, достъп до входни пунктове и преминаване на различни интернационални граници). Всяка една от тези дейностти генерира огромно количество от информационни данни, които биха могли да се обработват и придвижват от изкуствен интелект по транспортната инфраструктура на компанията.
За TL сектора е-комерс връзката не е толкова обещаваща. Амазон закупи 250 ремаркета грижливо обозначени с логото на компанията в края на 2019 г. следвайки примера на Уолмарт, които са едни от водещите в транспортната индустрия с колекция от 2000 ремаркета.
Проблемът за TL-а е че трябва да се състезава с железниците които придвижват контейнери от Западният бряг към Средният запад. Подобни големи дистанции дават предимство на железниците пред автомобилните моторни транспортни компании. Защо? Отговорът е кратък – големият капацитет (локомотивите могат да дърпат впечатляващо голям брой контейнери), комбиниран с така нареченият ефект на „изтъняващи разходи”- разпределение на значителните фиксирани разходи за подръжката на железопътните линии по дългите хиляди мили маршрути. Тонаж и плътност – това е което прави щастливи железопътните компании. За да направят нещата още по-трудни за TL компаниите, Амазон и Уолмарт се оказаха достатъчно големи и самостоятелни за да контактуват директно с тяхните Първа Класа  Железопътни партньори като BNSF, Union Pacific или UP и по този начин да заобиколят посредниците на товари. Много от тези посредници също са и TL превозвачи като Hub Group или J.B.Hunt, предлагащи дългосрочни транспортни услуги (dedicated services). Ето защо, да си менеджър във веригите на товарни доставки е много ветровито място и винаги е било голямо предизвикателство. Той трябва да има възможност да предлага специализирани услуги и голям товарен капацитет за да може да договори по-изгодни цени. Въпреки всичко големите компании почти винаги постигат това което искат. Може би е добра идея, всеки транспортен менеджър  да се снабди и с професионална шофьорска книжка за да може евентуално да има шанс все пак да остане в транспортната индустрия, ако случайно му се наложи принудително да я напусне.
Засега бизнес връзката на Амазон с UP е завидно силна. Амазон наскоро нае Далфен – огромен индустриален дистрибуторски център в Далас (420,000 квадратни фута), който се намира на удобно място в непосредственна близост до разпределителната гара за интермодални товари на UP.  Статута на Амазон на най-голям потребител на индустриално пространство в зоната на Далас – Форт Уорт вероятно скоро съвсем ще се циментира, след като се финализират преговорите за наемане на един милион квадратни фута складова зона в Ирвинг, в близост до интернационалното летище в Далас-Форт Уорт. Ще се задоволи ли Амазон да използува UP като свой железопътен превозвач, който винаги е на разположение, или просто един ден ще го купи, като го прибави към колекцията си от частни или взети под наем самолети. Нещо повече – Amazоn Global Logistics (AGL) е посредник за превози на океански и брокерски товари. Идва ли скоро момента когато контейнерите обозначени с неговото лого ще тръгнат по търговските маршрути между САЩ и Азия? Кога компанията майка ще закупи собствени кораби за превоз на контейнери? Не е много трудно да се предвиди бъдещето, когато Амазон евентуално ще изгради гиганска дистрибуторска мрежа обхващаща доставките от първата до последната миля.
Какъв ще бъде изходът когато източниците на всички допълнителни товари пресъхнат? Да се намали капацитета? Да се спрат поръчките на нови камиони? Автомобилите на големите компании да ръждясват по паркингите? Да се уволнят контракторите и собственниците на камиони?
Да вярно е че в транспортната индустрия лесно се влиза или излиза, но може би и точно по тази причина и много лесно се губят пари.
Успех!

Тодор Паунов -
за в. "България СЕГА"
мениджър на
Americargo Trans, LLC
(компания специализирана в LTL превози)
Възгледите посочени в този материал са изцяло на автора и не отразяват
по никой начин мнение на когото и да е от колектива на в-к „България Сега”.Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7