Нов екологичен закон задържа регистрациите на хиляди камиони

Начална страница | Интересно | Българи в Транспорта | Нов екологичен закон задържа регистрациите на хиляди камиони
image

Влизайки в сила от този месец калифорнийският департамент за моторните превозни средства ще ригистрира само тези автомобили които отговарят на изискванията посочени в приетите закони за емисиите.
Сред десетките хиляди предупредителни писма за изтичане на регистрациите на някои камиони, изпратени от калифорнийският департамент за моторните превозни средства, има около 4000 които посочват неприятната новина на собственниците, че техните автомобили не отговарят на приетите регулации за качеството на въздуха и по тази причина не могат да продължат да бъдат регистрирани.
Тази санкция се базира на приетият закон на 20-ти януари 2020 г. изискващ всички професионални превозни средства да отговарят на така нареченият „Камион & Автобус” закон(Truck & Bus Rule), една от ключовите регулации за Калифорния отнасяща се за дизеловите емисии.
В нея се подчертава че при професионалните превозни средства трябва да се използуват специални филтри за улавяне на микрочастици, процес който е стартиран още от 1-ви януари 2012 г. По-старите камиони е трябвало да бъдат подменени считано от 1-ви януари 2015 г. 
Смята се че около 420,000 камиона са регистрирани в калифорнийският департамент за моторните превозни средства. Според Брус Тутър менеджър в борда на Калифорния за въздушен ресурс (California Air Resourses Board – CARB), от тях 80,000 не отговарят на изискванията на закона „Камион & Автобус”.
Като пряко последствие от този факт се очакват масови забавания на регистрации, всеки месец от февруари нататък, чак да края на годината.
Брус Тутър подчертава че калифорнийският департамент за моторните превозни средства (DMV) ще продължи проверките до 2023 г. Тогава се очаква всички камиони регистрирани в Калифорния вече да са оборудвани с двигатели произведени след 2010 г.
Главно заради този нов закон от борда на Калифорния за въздушен ресурс съобщават за бум на обажданията на хора които търсят съдействие по този въпрос.
До 22 януари са се обадили над 17,000 души и още хиляди са изпратили имейли. Средно се обаждат около 5,000 човека месечно.
Този закон е част от агресивна кампания на калифорнийският департамент за моторните превозни средства засягащ дизеловите емисии.
Качеството на въздуха в Калифорния е едно от най-лошите в САЩ, факт главно дължащ се на голчмото количество изгорели газове идващи от колите и камионите.
Тодор Паунов
за в."България СЕГА"


Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7