Subaru Forester e-BOXER: Модерна класика

Начална страница | Интересно | Българи в Транспорта | Subaru Forester e-BOXER: Модерна класика
image

Електрификацията е една от водещите теми за автомобилната индустрия и Subaru няма как да остане встрани от тази тенденция. Новият Forester е пето поред поколение на култовия автомобил, съчетаващ качествата на комби, кросоувър и SUV. Как се държи на пътя дългоочаквания Forester e-BOXER?
Самото име e-BOXER говори достатъчно красноречиво за факта, че от Subaru нямат никакво намерение да се отказват от боксерния двигател – един от факторите, превръщащи японската марка в нещо толкова специално за многобройните си почитатели по света. Двулитровият четирицилиндров мотор е основно преработен (според Subaru около 80 процента от компонентите му са разработени изцяло наново) и генерира мощност 150 к.с. и максимален въртящ момент 194 нютонметра. Електрическият двигател от своя страна генерира 16,7 конски сили и 66 нютонметра и за постигане на възможно най-добра ефективност е интегриран директно в трансмисията Lineartronic.
Нещо повече от мек хибрид
Subaru определя новото си задвижване като мек хибрид, но обективно погледнато по този начин малко подценява същността на технологията. Казваме това, защото за разлика от класическите меки хибриди със стартер-генератор, E-BOXER е в състояние да изминава кратки отсечки изцяло на ток, подобно на пълните хибриди със самозарядна технология. Литиево-йонната акумулаторна батерия съхранява енергия, която е достатъчна за изминаването на до 1,6 километра. Самата батерия е изключително компактна и е монтирана над задния мост.
Впечатляващо задвижване
Типично за хибрид, при стартиране Forester най-често остава съвсем безмълвен. При наличие на достатъчно заряд в акумулаторната батерия, при внимателно боравене с педала на газта е възможно да се движите с до 40 км/ч без да се налага включването на двулитровия агрегат. Специално при маневриране и шофиране с ниска скорост акустичният комфорт е изключително приятен. Още по-интересно е да се проследи как новото хибридно задвижване действа като своеобразно турбо – тягата е значително по-мощна, отколкото при досегашния модел. Хибридното задвижване се доказва като сериозен помощник и в пресечен терен, тъй като осигурява на Forester допълнителна теглителна сила при ниските обороти и му помага по-лесно да се измъква от сложни ситуации, без при това да се налага ДВГ да развива високи обороти. Иначе на асфалт Forester е типичен представител на марката Subaru – автомобилът запазва стоическо спокойствие дори при настилка с неблагоприятно сцепление или при проява на прекомерно спортни амбиции от страна на водача.
Forester E-BOXER не само е още по-високотехнологичен от своя предшественик, но и се усеща значително по-пъргав в реални условия. Пътното поведение е неутрално и изключително сигурно върху всякаква настилка. Разходът на гориво спрямо досегашния модел е намален с над десет процента.
Ams.bg


Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7