Рали Дакар или когато космосът слезе при нас!

Начална страница | Интересно | Българи в Транспорта | Рали Дакар или когато космосът слезе при нас!
image

Миналата седмица "България Сега" запозна своите читатели с фантастичната история на "Дакар", най-тежкият рали-маратон, който нашият свят познава.
"РАЛИ ДАКАР Е ЗЕМЕН ХИТ, КОЙТО МОЖЕ ДА СЕ ГЛЕДА ОТ КОСМОСА... И МОЖЕ БИ ЕДИНСТВЕНИЯТ"... . ми каза един човек на години, който продължава да мечтае за  Дакар...
Сега,  докато рицарите на това огромно изпитание прегазват нови хиляди километри през арабската пустиня, ще се  опитам да посъбера в няколко печатни колонки и още нещо от старите, разбира се и от сега  преминатите вече, нови  разстояния... И може би така ще възприемем по-точно върви ли към по-доброто  това дълбоко уважавано от милиони хора събитие в календара  почти на цял свят.
Да започнем с една ретроспекция към най-важните, към звездите, държащи в ръцете си воланите на всички "моторни атлети" в 42- годишната вече история  - от 1979 до 2007 г., когато  Рали Дакар започваше от Европа и финишираше в Африка, после  - от 2009 до 2019 се подвизаваше в Южна Америка, а от 2020 е, поне за 5 години, в Саудитска Арабия.
Участват фирмени отбори на автомобилни компании и частни  пилоти, като световната общественост се интересува и от страните, които изпращат своите авто-асове на тази световна сцена.
Състезанието е в 4 раздела -  Автомобили, Мотоциклети, Квадроцикли и Камиони. През 2005 г. е имало рекорден блой участници -  463 състезателни машини и 224 специални  автомобили и камиони  по поддръжката.
Шампионите от 2019 година са следните:
Автомобили: Насър Ал-Атия, Катар с Toyota
Мотоциклети: Тоби Прайс,  Австралия,  KTM
Квадроцикли: Николас  Кавилясо, Аржентина, Yamaha Raptor 700
Камиони: Едуард Николаев, Русия - КамАз 4350-9
Можем да погледнем и цялата история на Рали Дакар и да поразсъждаваме върху интересната картина, която се очертава от имената на шампионите, тяхната родина и корпорациите, чиито машини  се представят най-добре в  екстремните състезания.
Представяме Ви лидерските тройки при автомобилите, мотоциклетите, квадроциклите и камионите  в цялата досегашна история на Рали Дакар, Подредени са пилотите  по това колко пъти са били шампиони, а държавите и конструкторите също се подреждат по броя на шампионите си  през годините.

АВТОМОБИЛИ
Пилоти
Стефан Петерансел, Франция, 7 пъти
Ари Ватанен, Финландия, 4
Рене  Метж и Пиер Ралтиг , Франция, по 3 пъти
Нации
Франция 21 пъти
Финладия  5 пъти
Япония, Испания по 3 пъти
Конструкстори
Mitsybishi, Яп 12 пъти
Peugeot, Фр 7
Citroen, Фр,Volkswagen, Гер, Mini Гер. по 1 път.

МОТОЦИКЛЕТИ
Пилоти
Стефан Петерансел, Франция 6 пъти
Сирил Неве, Фр,Сирил Депре, Фр, Марк Кома, Исп - по 5 пъти
Нации
Франция 22
Испания, Италия по 6 пъти
Конструктори
КТМ   17 Австрия
Yamaha   9 Яп
BMW     6 Гер
КВАДРОЦИКЛИ
Пилоти
Маркос Патронели   3 пъти,  Аржентина
Александрос Патронели  2  Аржентина
Йозеф Махачек,Чех, Игнасио Касале Чили,
Рафал Соник, Пол, Сергей Караякин, Рус, всички по 1 път
Нации
Аржентина 5 пъти
Чехия, Чили, Полша, Русия, по 1 път
Конструктори
Yamaha, Яп 9 пъти
КАМИОНИ
Пилоти
Владимир Чагин 7 пъти Русия
Карел Лопрайс 6  Чехия
Едуард Николаев 5 Русия
18 други пилоти - по 1 път
Нации
Русия 17 пъти
Чехия, Франция, по 6 пъти
Конструктори
КамАз  17 пъти, Русия
ТАТРА 6 пъти,  Чехия
Mercedes- Benz 5 пъти, Германия
***

42-то Рали Дакар стартира на 5 януари 2020 г. от най-космополитния и толерантен град на Саудитска Арабия, където живеят  хора от цял свят  и... няма да  повярвате - те са повече от 3.5 милиона, може би вече 4 милиона... Тe тръгнаха на дълъг път - чакаха ги около 8 000 километра пътища и повече безпътища,  нарязани на 12 етапа, които трябваше да бъда излапани до 17 януари... с един едничък  ден за почивка...
За добро или лошо финалът в Кидия се пада в петък -  един ден след отпечатването и два дни след редакционното приключване на броя...  и затова най-важното писание остава за следващия четвъртък...
Тогава вече ще знаем колко от стартиралите 342 мотора ще изтърпят докрай тежката си работа. От мощния международен пресцентър съобщиха, че са стартирали 114 мотоциклета,  23 ATV-та (четириколки), 83 коли,  45 SSV-та (бъгита) и 46 камиона. Френските състезатели били най-много – 109 мотористи, пилоти и навигатори. Следват испанците – 75 и състезателите на Нидерландия -  50.  Имало и  13 жени. Общо   състезатели и поддържащи  екипи са от 68 националности!
Както винаги на Рали Дакар  напрежението започва още веднага след първия старт.  До петия етап се случиха толкова много изненади - добри за едни и лоши за други, че ако  направя и най-малкия опит да ги описвам ще трябва да си вземете отпуск за четене... ако и Вие решите да ги  четете.
Петият етап се беше протегнал като сънливо чудовище сред пясъците и гигантските пясъчни хълмове бяха с изглед на космически затвори за неканени космонавти от чужди планети. Из тези наистина опасни пустинни прерии, които човек би сменил даже със сибирската Якутия,  големият ас Сам Съндерланд - пилотът на КТМ, шампион при мотоциклетите от 2017 г. катастрофира. Нарани  гръбначния си стълб и рамо.
Но дебютантът на  Дакар - французинът  Ромен Дюту  завърши с първата си етапна победа и според него арабските пясъци са най-яката и вярна проверка за мъжките качества на истинския мъж, особено ако си на волана на ATV!
Усмихнати долетяха и руските екипажи на своите небесни Камази и като че руснаците отново бяха  готови да се разпишат - за 18 път, като победители  и бързо да се върнат при  някоя Маша, Пелагея, може Шарапова или Анастасия... Сотников, Шивалов, Адрей сякаш отново се чувстват у дома си дори и при стряскащите срещи със забулени жени.
Шестият етап беше проснал под бръмчащите си посетители 477-километров пясъчен килим, който, казват, имал ужасяващия вид на тежки океански вълни, които всеки момент са готви да те налапат. И сториха това те не с кой да е, а с първия от първите - Едуард Николаев. Шампионът от 2019-та...  какво приказвам... на трите последни "Дакара", Камазовец, Руснак, страхотен професионалист! Казват, че цяла нощ той и колегите му  се сражавали с някакви неизправности  по камиона и Едуард все пак  дошъл с камиона си до етапния финал, но... на следващото утро.

КамАз и Русия все пак не плачат - има още цяла непокътната тройка  пилоти, които си летят още по Дакар - с Русия начело: Андрей Антон и Сергей, наричани още "Светата Троица", те и водят в генералното класиране.
Доволен от етапа е и световно известният,  два пъти шампион на Формула 1,  Фернандо Алонсо  - който пристигна шести в етапа, в общото класиране  вече е 16-ти и е зад лидерите само с... 3 часа;
След този етап беше почивният ден. Точно навреме за да намалее тракането на зъбите у някои, защото бил просто претъпкана с коварни дюни пустиня, чиято слава се носи като за най-удобното да се изгубиш в пустиня място на света.
Седмият етап наистина изигра  жестоко  коварната си роля ... Четиридесетгодишният  португалец  Пауло  Гонсалвеш  катастрофира на 276 км. и въпреки светкавичните действия на организаторите - беше за минути пренесен с хеликоптър  до много добра болница...  се пресели в по-добрия свят... През 2015 г. той беше втори с мотоциклета си в генералното класиране.
Осмият етап премина в сянката на трагичното събитие с  Пауло  Гонсалвеш.  Мотоциклетистите изобщо не стартираха в този етап в знак на траур.
Фернандо Алонсо отново се представи отлично - пристигна втори на етапа и сега вече е на 13 място  при автомобилите в генералното класиране.
Деветият етап, минава през още една зла пустиня - Руб Ал-Хали, но за премеждията и успехите в него, както и за всичко  случило се на първото състезание  на Рали Дакар в Саудитска Арабия - в следващия брой на "България Сега" - четвъртък, 23 януари 2020-та!

Клементе Ас
"България Сега", Чикаго


Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7