„Дакар" е почти като любовта – не мога да се откажа...

Начална страница | Интересно | Българи в Транспорта | „Дакар" е почти като любовта – не мога да се откажа...

... На 5 януари стартира, на 17-.ти ще финишира 42-то издание на най-тежкото в света оф роуд състезание Рали Дакар.
2020-та година е началото на "Третата революция", която изживява това уникално явление в моторните спортове.
То  отново се премести!  След тридесетина години "Африкански маршрути", от които остана само името "Дакар", през миналото десетилетие, когато битките са водеха  през коварните върхове и долини на  Андите в Южна Америка, сега Саудитска Арабия ще се появи с още по  тежки и чудновати трасета..
Договорът е за пет години
„Преместването в Саудитска Арабия е наистина интересно. Сигурен съм, че това чувство ще бъде споделено от всички пилоти и навигатори. За нас като организатори това е огромно предизвикателство, което ние приемаме като нов старт с безброй възможности", коментира директорът на Ралито м-р Кастера.
По-нататък той говори за един "интригуващ маршрут" през различни типове терени, включително и през абсолютно  диви пустинни райони... Общата дължина е 8 000 км., като  седмият етап, например е 546 км. - главно през огромни пясъчни полета...
Но какво всъщност представлява „Рали Дакар”?
Нека  хвърлим поглед към  щрихите, които това, може би най-тежко в света автомобилно състезание, е оставило досега...
Първото, което идва  в ума на гледащите го отстрани е: "Боже, колко луди хора има по света!"
Най-луд сред лудите за някои изглежда този 42-годишен вече "Рали Дакар", назован като за последно само „Дакар”.
Някои го помнят от 1978 година, когато започва като ежегодна трансконтинентална авантюра от Париж до Дакар – столицата на младата африканска държава Сенегал. Там живее най-черното население на нашата планета.  Състои се от 20 етноса, говорещи тридесетина езика и са на 195-то място в света по икономика. Дълго време тези хора си имаха само едно единствено нещо, с което ги разпознаваха по света. Рали Париж-Дакар.
Както често се случва историята започва след едно приключение. Французинът Тиери Сабин, добър майстор на кормилото, се загубва из пустинята Сахара с колата си и, само благодарение на отличната си физическа и техническа подготовка, остава жив и здрав.  За благодарност към съдбата решава да направи едно състезание, на което хората да се учат как заедно с железния си кон да преодоляват екстремни ситуации на проклети места.
Състезанието се получава интригуващо, атрактивно, пищно, вълнуващо, страшно, нещо като вулкан, който редовно изригва с невероятни новини и истории в началото на годината и добре храни медиите. В дните след новогодишните празници те са  проскубани и постни откъм „топ-събития”.   Керванът от хора и мотори, като че има и културна мисия, прави мост от един център на световната култура като Париж и носи от Европа в Африка просвета и цивилизация. С него пътуват топ журналисти, светът вижда своя най-незасегнат от казионната култура и дух континент Африка и става  ценен обмен на идеи и информация...
За 29 години Рали Париж – Дакар става класика. Маршрутите се променяха, но най-често стартът и финалът са познати. Понякога минава през Алжир, друг път през Тунис, Либия … Има и необикновени маршрути: Гренада – Дакар, Барселона – Дакар, Лисабон – Дакар. И още по-необикновени: Дакар – Нигер – Дакар, Дакар – Кайро, Марсилия – Шарм Ел Шейх, Египет.
Но през 2008 година острата политическа обстановка в Западна Сахара и  сериозната заплаха за покушения  от страна на  сепаратистите от Полисарио карат организаторите да отменят състезанието… един ден преди старта.
През 2009 година Рали Париж – Дакар отпътува за Южна Америка и остана само „Рали Дакар”, където „Дакар” е нещо като пламъчето на душата, която вече е преминала в друго тяло. О, да, „Дакар” това е Пламъчето на живата душа, която е същността на загадъчното човешко творение „Рали Дакар”.
Жълтите пясъци на пустините, лепкавата кал на блатата, задушаващите облаци от прах по трасето, режещите лъчи на пустинното слънце, скалистите склонове, по които се пълзи внимателно или се търкаляш безпомощен като костенурка – това е ежедневието на този маратон от  10 – 12 хиляди километра, за половин месец – само с един почивен ден.
През  2011 година на „Рали Дакар”, провеждано в Аржентина и Чили, когато участва и български екипаж, Човекът и машината стават частичка от една дълга кавалкада, която не вижда началото и края си  чак до свършека на всеки от десетината етапа с дължина до хиляда километра. 200 автомобила, 250 мотоциклета, стотина камиона и АТV, стотици сервизни коли, екипажите на техническите лица, стотина телевизионни и други медийни екипи… това  разточителство от човеци и железария действително понякога взривява гибелния гняв на боговете на бури и пустини… „Рали Дакар” е като справочник по нелепи катастрофи и гибелта на хора, предизвикана най-често от непредсказуеми събития.
Най-впечатляващият щрих на Божия гняв срещу човешката инвазия е крушението през 1986 г. на вертолета, с който пътува основателят на „Дакар” – Тиери Сабин. С него загиват още един висш ръководител на ралито, пилотът, известната журналистка Натали Оден, певецът Жан Клод Югер. През 1981 година загиват трима италиански журналисти. През 1982 г. Марк Тачър, син на английския премиер-министър   Маргарет Тачър и неговия щурман Шарлот Верни изчезват в пустинята. Цели 6 дни от тях няма никаква вест. Мащабната спасителна акция завършва с успех, след като алжирски военен самолет забелязва бялото Пежо 504 на стотина километра встрани от маршрута.
Но стига с катастрофите...
„Рали Дакар” е изпитанието, към което вървях не една десетка години – говори един ас на волана. – Това е нещо, за което мечтаех ден и нощ. Нещо необятно, нещо ново, важно, страшно, авантюрата на живота ми! Благодаря на всички, с които днес споделям радостта си! Сбъдна се. Аз съм като пребит, но съм жив. По-жив от всякога. И повече човек  от мнозина, които не са изпитвали подобни преживявания.  Благодаря и на тези, които ми казваха: ти не си готов за това! И на тези, които след година пак ми казваха – ти си готов, но твоята кола не е готова… А аз най-добре почувствах времето. Бях готов. И го направих! Пожелавам всекиму да направи нещо, за което се е готвил дълго  и много и накрая е бил готов!
Не малко светски личности са участвали в Рали Дакар. Някои – заради популярност, други – от чиста страст към приключенията. Сред тях са футболистите Раймон Копа, Мишел Идалго, Жан-Мари Пфаф, скиорът Бернар Руси,  олимпийската и световна шампионка по джудо Мари Клер Ресту, петкратният победител в Тур де Франс Жак Анкетил, много автомобилни състезатели –  Карлос Сайнц, Джаки Икс, Бруно Саби, Ари Ватанен, Юха Канкунен, Жан-Луи Слесер, Укио Катаяма… Още и певците Джони Холидей, Мишел Сарду, артистите Жан-Пол Белмондо, Клод Брасьор, Шантал Нобел, принцът на Монако Албер Втори,  принцесата на Хановер Каролине Кизираги, синът на Маргарет Тачър – Марк Тачър…
Макар и рядко, но и жените също са познато явление на „Рали Дакар”. Един от примерите е  Камелия Липароти. Италианката бурно преживява успех и неудачи по тежкото трасе. Квадрицикълът, с който се състезава,  изглежда като най-болнавата машина, която  първа почва да кашля, да се обездвижва и да спира. За сметка на това пък и моторът и стопанката му имат неизброими приятели, които правят чудеса, за да помогнат. С нея се случва широко известното събитие, когато моторът й заглъхва на километър от финала и тогава рояк босоноги деца от близкото селце буквално го пренасят зад заветната черта!
Италианката е още и ски-шампионка, фоторепортер по професия, кореспондент на издания. Тя иска винаги да получи максималното от живота и никога не унива. „Дакар е почти като любовта – казва тя. – Не мога да се откажа. Макар и никога да не стана шампионка – стига ми само да се обичаме с него цели две седмици! Мисля, че трябва да си остана влюбена жена в Дакар. Аз съм малката жена на големия и силен Дакар!”
 Обикновено местните жители на села и градове, през които минава "Дакар", възприемат състезанието като национален празник. Те го чакат и през нощта, най-често по пътя има почетен шпалир. Тяхната помощ е моментална и безрезервна – най-простото е да изтеглят пропаднал автомобил.  Щом някоя кола спре поради нещо из пътя, като из дън земя тичешком изникват местните момчета и предлагат вода с лед! И те го правят безплатно, в знак на приятелство и поддръжка. Пристигат като светкавици, боси и щастливи от селцето, което е на няколко километра далече, та  трябва да се тича много бързо, за да не се стопи ледът и, не дай Боже, да поднесат водата топла!
В края на всеки етап участниците си построяват бивак. В огромно, заградено с мрежа пространство, всеки пристигнал екипаж си избира място, вдига палатка и ляга като застрелян. След зверското тръскане по етапа  малко те вълнува дали имаш възглавница или не. Единственото нещо, което е в главата ти е – да спиш!
Носи се из ефира един забавен случай. Дълбоко дишат и пият едри глътки кафе пилотите. И си приказват. Един парижанин сред тях с възмущение проклина ужасните кревати по аржентинските хотели, в които не можел да заспи. Питат го:
 – Тук по-добре ли е?
 – Да, отвръща той, – тук е безплатно!
***
Дакар 2020
Когато се пишат тези редове вече се чака и стартът на Четвъртия етап на Рали Дакар 2020...
След изненадите в Първия етап, последва го със същото и Втория... Така ще бъде, изглежда, и по-нататък.
Звездата от Формула 1, който сега се пробва  "на непозната писта"  -  Фернандо Алонсо преживя кошмар - загуби  2 часа и половина заради счупено колело на своя Hilux и финишира на незавидното 63-о място, сривайки се до 48-ма позиция.
При камионите, където  както винаги добре се представят руските  водачи, най-бърз бе Сергей Вязович. Пилотът на МаЗ надделя над състезателите от Камаз Дмитрий Сотников и Андрей Каргинов, като това на практика е първата тройка.. Победителят от първия етап Антон Шивалов  направи 15-минутно изоставане, като в генералното класиране е вече на 4-о място, с пасив над 13 минути от водача Вязович.
В следващия етап най-бръз при камионите е Андрей Кергинов. Неговият Камаз етапно изпревари с 5 минути лидера на МаЗ Сергей Вязович. Трети, с 11 минути изоставане финишира Антон Шивалов (Камаз). Етапната победа позволи на Каргинов да се изкачи до второто място в генералното класиране, следван от Шивалов. Вязович все още е начело - съответно с 2 и 20 минути аванс пред съперниците си.
Етапът около Неом бе кошмарен за Дмитрий Сотников, който изгуби над 2 часа заради технически проблем. Не помогна и помощта от съотборника му в Камаз Едуард Николаев, който също направи изоставане.
Четвъртият етап на рали Дакар 2020 ще е от Неом до Ал-Ула. Това са 453-километров специален етап, разполагащ и с 219 км преход. Трасето е с почти равни части пясъци и каменисти части със сложна навигация.
Това засега, има още много до финалния етап...
В този брой на "България Сега" ще Ви запознаем малко  с най-солидните участници  в пустинния спектакъл, в който се превръща Рали Дакар - камионите. За автомобили и мотоциклети, както и за повече конкретни картини от грандиозния двуседмичен спектакъл - по-нататък...
В дневните  бюлетини за стартиралите екипажи се  отбелязва в общи щрихи следното:
1. Отново руснаците със своя Камаз са най-сериозните  претенденти за отлично представяне. Въпреки, че този път участват с 4, вместо с 5 камиона.
2. Със сериозни пречки започна тимът на Iveco. Лидерът Херард Де Рой бил принуден тотално да обнови отбора, като не оставил нито един от състезавалите се в Южна Америка пилоти, освен себе си… Но малко преди старта и той на свой ред обявява, че ще пропусне старта в Саудитска Арабия, "...тъй като ще трябва да се възстановява от болки в гърба и стари фрактури и състезаването е остро противопоказно за състоянието му". Така, новите машини Powerstar ще са в ръцете на Янус Ван Кастерен, Вик Верщайнен и Алберт Ловера, а Мишел Бекс ще кара  Trakker. Дали обновеният тим на Iveco ще успее да се противопостави на Камаз е трудно да се повярва..
3. Такава  амбиция имат белорусите. Те показаха това и на другия  интересен автомаратон-  "По пътя на коприната" през лятото на 2019-та.
4. Чехът Алеш Лопрайс се завръща на терена с нов проект – след години работа с родната чешка марка Tatra, сега пилотът е кръстил новия си проект Praga V4S DKR. Машината разчита на двигател Iveco и, за пръв път в кариерата на чешкия пилот, на автоматични скорости.
5. Новости има и при споменатите вече най-упорити участници от Япония. Те идват с две новости за рали Дакар 2020 – капотен камион и пенсионирането на лидера си Йошимаса Сугавара, който сдава поста на сина си Терухито. Сугавара – старши. Той  е най-постоянният участник в рали „Дакар”, като не е пропускал нито един старт от 1983 година насам. Сега 77-годишният ветеран е решил, че е дошло време да си отдъхне.Затова начело на тима и като водещ пилот застава Терухито, който ще разчита на доказания Hino Ranger. Новият член на екипа – Икуо Ханава ще има грижата да развива новата машина  600 Series, която направи не много успешен дебют в „Пътят на коприната” през лятото.
6. Холандецът Мартин Ван Ден Бринк, пилотът на Renault Trucks, разчита на изцяло обновена машина и, отчитайки грешките от миналото, се надява този път да се представи много по-добре.
В очакване на следващите, решителни етапи на "Рали Дакар 2020"...
Климент ВЕЛИЧКОВ
„България СЕГА”,
Чикаго


Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7