Автомобилната лавина - и расте, и не старее...

Начална страница | Интересно | Българи в Транспорта | Автомобилната лавина - и расте, и не старее...
image

"Auto" в старогръцкия език значи "сам", а  "Mobilis" в латинския - "движещ се",  и общо се получава нещо като "Самодвижец", или направо "Автомобил" в българския вариант. Според някои лингвисти - това е една от най-употребяваните думи  в днешния свят. Като се почне от българския и се нагази в непроходимия китайски език...
Преди 7 години, през 2012-та, в света са "преброени"  около  700 милиона автомобила.  През 2016 г. само в Китай са  произведени 24.420.744 бр., в Япония – 7.873.886 бр., в САЩ – 3.934.357 бр., в Германия – 5.746.808 бр., в Южна Корея – 3.859.991 бр., в Индия – 3.677.605 бр. автомобили, или общо са плъзнали по света нови 77.105.435 броя лъскави и свежи, предани нам, човековозачи...
А сега - дръжте се да не паднете от коня...според меродавни прогнози, през 2050 г. по световните улици и пътища ще се движат 3 милиарда автомобила!
Как се е създала тази уникална симбиоза между човек и машина?
Колелото е станало достояние на човешката култура 3 000 години преди Христа. А от 2 000-та г. пр. Хр. вече настъпва царството и на мирните и на бойните конски колесници.
Автомобилната история  проследява как още в 13 в. алхимикът Роджър Бейкън вече допуска, че  "в неопределеното бъдеще ще съществуват коли, които не са задвижвани от животни, после, края на 15 век, Леонардо да Винчи рисува скици на самозадвижваща се бронирана кола. През 1600 г. фламандският инженер Симон Стевин даже конструира кола, задвижвана от вятъра!
През 1674 г. холандецът Кристиан Хюйгенс създава бутален двигател, задвижван от възпламеняван барут. Няколко години по-късно фламандският мисионер Фердинанд Вербист демонстрира пред императорския двор в Китай умален модел на триколка, задвижвана с пара.
Двигателите постепенно се усъвършенстват. През 1769 г. французинът Никола-Жозеф Кюньо демонстрира триколка с парен двигател, която трябвало да се използва като влекач за оръдия.
През 1828 г. в Англия е открита първата редовна автобусна линия, използваща коли с парни двигатели. През 1839 г. е създадена и първата кола с електрическо задвижване. През 1860 г. белгиецът Етиен Льоноар получава първият патент за двигатнел с вътрешо горене, а три години по-късно той преминава разстоянието от Париж до Жоанвил льо Пон с кола, задвижвана с неговия газов двигател.
Първите съвременни автомобили с ДВГ се появяват в Германия  през 1885 г. Карл Бенц конструира в Манхайм своята първа триколка, получава и патент за нея. Това се приема за рождената дата на съвременния автомобил. Първото по-дълго пътуване с автомобил е извършено от съпругата му  Берта Бенц в началото на август 1888 г. – от Манхайм до Пфорцхайм и обратно.
От 1894 до 1902 г. Бенц продава неуморно своя първия серийно произвеждан модел...
В началото на 90-те години на века в много страни в Европа и САЩ се появяват нови автомобилни фабрики. През 1898 г. е отбелязан първият документиран рекорд за скорост на автомобил -  63,14 км./ч.
... И ето че 20–век става векът, през който автомобилът става жизнено необходим за хората.
Огромна заслуга за ръста на автомобилостроенето има Хенри Форд, който създава КОНВЕЙРА!
Първата действаща линия за монтаж на автомобили е пусната през 1913 г. С нея се постига осемкратно /!/ увеличаване на производителността при монтажана една кола, от 12,5 часа става на  1 час и 33 минути.
Втората световна война предизвиква липсата на достатъчно суровини. Това налага производсвото  на по-икономични, малки, "народни" автомобили.
Един от директорите на Citroën, например, дава следните свои разпореждания:
"Разработете един автомобил, който предлага място за двама селяни с ботуши и един центнер картофи или малко буренце вино, има скорост 60 км./ч. и при това изразходва само три литра бензин на 100 км. Освен това трябва да преодолява самостоятелно и най–лошите пътни отсечки и е толкова прост за обслужване, че и най–необучената шофьорка да може да се справи с проблема. Трябва да е с меки пружини, така че една пълна с яйца кошница да издържи без повреди пътуване през каменист път в полето. И накрая:  новият автомобил трябва да бъде много по-евтин от Traction Avant. Как да изглежда автомобилът... няма значение!"    “
Според познавачите на историята на автомобила: "През годините до края на 20–век развитието на технологии като: нови материали, особено пластмаси, електрониката и компютърните технологии, методите на производство, особено автоматизацията и унификацията, намират приложение в автомобилната промишленост. Все по–високият стандарт на живот изисква все по–луксозни автомобили. В конкуренцията се включват страните от югоизточна Азия. Изискванията към надеждността на автомобила непрекъснато растат. Автомобилът става все по–луксозен, по–сложен за обслужване и удобен за водача на превозното средство. Значителна  част от корпорациите, които произвеждат части за автомобили извън големите фирми, са пръснати вече по цял  свят".
През 21 век автомобилната промишленост  става една от водещите индустрии в света. Нейното развитие се осъществява лудо в страни, които имат развита промишленост и голям инженерен потенциал. Фирмите, които са най-големите производители на автомобили в света, са от  САЩ, Япония, Германия, Южна Корея, Франция и Италия. Хората,  които ги създават са вече многолюдна армия от високо квалифицирани специалисти
Разработването и пускането в редовна експлоатация на нови модели, разбира се, е свързано с големи разходи и време за ангажираните с тази дейност. Отговорността  при това е много голяма поради необходимостта от създаването на продукт, който е свързан и със сигурността на всички. Стремежът е нововъведенията да се прилагат широко в новите - и в по-високите, и в по-ниските класове марки, без това да вдига много цените.  И то е гаранция автомобилната лавина постоянно да расте, без да остарява...
Клементе Ас,
"България Сега", Чикаго

 


Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7