В Европа паркингите камионски плачат - срамота ги било... А в Америка танцуват - супер били? Имате думата!

Начална страница | Интересно | Българи в Транспорта | В Европа паркингите камионски плачат - срамота ги било... А в Америка танцуват - супер били? Имате думата!
image

В Европа паркингите камионски плачат - срамота ги било! Най-напред не достигали с около 100 000 за да може всеки камион от огромните върволици по аутострадите да отдъхне и пийне малко от помпите с неговото си пиво. Мощният Европейски съюз разполагал само с 300 000 налични места за паркиране на камиони, вместо необходимите 400 000 паркинги. Търсели се възможности за нощувка и почивки. И още по-конфузното - само 7000, или по-малко от 3% от съществуващите, били сертифицирани и валидирани като БЕЗОПАСНИ и СИГУРНИ!?.
От заканите за приоритетни инвестиции за разработването на нови паркинги на всеки 100 км по основната пътна мрежа TEN-T, както и за подобряване на безопасност, сигурност и "гостоприемството" на съществуващите зони за почивка, останали само резолюциите,  сортирани в съответните папки...
 С една дума липсата на съвременни паркинги и зони за престой и почивка е основен проблем в Европа. И, освен, че това вреди на здравето на водачите, причинява още и материални загуби и загуба на време.
Този факт  доближи почти скандално европейската трък-флотилия и до трагедиите със загинали бежанци в хладилните  инсталации на камиони, чиито собственици, или водачи, са ги качили на борда по необезпечени с наблюдение места. Същото важи и до "самонастанилите се" в камиона бежанци.
А само едно наложително минаване с голям или малък престой в солиден парк за камиони, с налична апаратура и възможности за сингъл или многократно  преглеждане на товара, не би допуснало петното, което е лепнато върху днешната ни автомобилна общност.
Биха били открити нещастните хора и спасени.
Дали това е така, дали наистина американският Трък-стоп може да помогне с примера си на европейския - това е въпрос, по който имате думата...


А сега да погледнем и към Трък-стоповете  на Америка...
Най-добре с в-к "България Сега",  разбира се, и съвсем конкретно  чрез  статията "Кратка история на трък-стоповете  в Америка" от Чанита и Тодор Паунови, поместена в изданието ни преди дузина и малко повече месеци... И почващата от времето на "Пони трък-стопа", където горивото било два-три наръча свежа детелина за единствената конска сила ангажирана тогава в транспорта, и стигайки до  гиганти като днешния "Айова 80 трък-стоп".
Открит през 1964 г. в Уолкът, Айова, днес той се е  разраснал до травел-плаца простираща се на площ повече от 600 акра, приютила музей, зъболекарски кабинет, фризьорски салон, рехабилитационен лекарски кабинет, кинотеатър и т.н.
Може да се запознаем и със „Сиера Сид“ – трък-стоп намиращ се в Спарк, Невада, който разполага с казино, колекция-музей с изключително интересни експонати от културната и технологична история на САЩ...
Но трък-стопът привлича най-могъщо с някои простички неща, които за рицарите на волана са особено необходими. Сред тях - цената на горивото е основният стимул да се намали скоростта и да се завие към някоя определено обичана  локация. Добрата храна е плюс, наличието на перални машини и душове е също от значение! .
Надпреварата за усъвършенстване услугите и обслужването по пътищата на Америка продължава и последната страница на историята на трък-стоповете все още е рано да бъде завършена.
Днес с особена популярност се ползват трък-стоповете, които приютяват  наведнъж  950 камиона,  като  споменатия "Айова 80", по 500 камиона като "Флорида 595“, трък-стоп намиращ се в Дейви, Флорида и в „Петро Стопинг Център“ в Атланта , Джорджия и пр.

Клементе Ас
"България Сега", Чикаго


Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7