Гумата, която никога няма да се наложи да помпате

Начална страница | Интересно | Българи в Транспорта | Гумата, която никога няма да се наложи да помпате
image

Continental създаде решение за автономни автомобили, което само се грижи за себе си
Технологията на автомобилните колела и гуми се е променила неузнаваемо за последните сто години. Но основният принцип си остава един и същ: производителите на гуми правят гумите, производителите на джанти правят джантите, производителите на автомобили правят главините, върху които се монтират тези джанти.
Понеже днес използваме автомобилите си по най-разнообразни начини, тази система върши работа. Но компании като Continental вече усилено експериментират с роботизирани таксита, които ще се движат само при умерени скорости и само в градовете. Техните гуми не се нуждаят от скоростни качества и максимално сцепление в завоите. Но за сметка на това трябва да са икономични, тихи, комфортни и най-вече - стопроцентово сигурни и безопасни.
Тъкмо за това се грижи новаторската система C.A.R.E., която Continental представи на автомобилния салон във Франкфурт. Това е комплексно решение, в което за пръв път гумите, джантите и главините са едно цяло, разработено едновременно.
Гумите имат електронни сензори, които постоянно дават данни за дълбочината на протектора, евентуални повреди, температура и налягане в гумите. Данните се предават безжично, с bluetooth връзка, което понижава тегло.
В същото време в джантата е вграден специален пръстен, който обира вибрациите, още преди да са предадени през главината към автомобила. Това дава изключителна гладкост на возенето.
Също толкова новаторска е и идеята за автоматично адаптиране на налягането в гумите. В джантите са вградени помпи, които се активират от центрофугичното движение на колелото и генерират сгъстен въздух. Системата не само позволява винаги да поддържате нужното налягане в гумите, но и сама се адаптира, ако примерно използвате автомобила за превоз на тежки товари. Никога няма да ви се налага ръчно да проверявате или да помпате гумите.
Решението главината, джантата и гумата да се произведат заедно и съобразени едни с други е наистина революционно.
Automedia.investor.bg


Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7