Укротяване на неукротимите на волана...

Начална страница | Интересно | Българи в Транспорта | Укротяване на неукротимите на волана...
image

Стилът на шофиране зависи от характера и възпитанието на шофьора...

... "И от пътната полиция, понякога" - ми казаха преди време моите приятели Божидар и Матей Пампулови след един техен тенис-турнир в Нигерия. Бяха станали  случайни свидетели на една средно лека ламаринена целувка на две коли по централното платно на Лагос, без сериозни последствия, но с абсолютна вина на единия от двамата шофьори.
И ето: моментално долитат двама братовчеди по цвят като  нашият чикагски баскетболен ас Майкъл Джордан, който летеше под баскетболния кош... Единият измъква като парцалче виновния от кабината,  вторият пласира три перфектни тупаника с гумената палка по къдравата глава на виноватия, който се свлича в краката му. В това време пристига трети полицай и ловко излива пълна кофа с вода върху горката глава на провинилия се, който събира сили от това внимание към него, както и от  олелията, с която насъбралото се множество се весили на безплатното представление... Качва се в кабината  и дава газ.
Това е. Няма проверка на документи, няма писане на тикети, няма назидателни слова, няма разяснения на правилника... Всичко е ясно. Този шофьор следващия път ще бъде много по осторожен.
Бог упазил ме - не давам този случай като пример за нашата пътна полиция. Ако беше в Чикаго най-малкото щеше да цопнат стотина долара в хазната и една цяла кофа вода щяхме да спестим от разхищение. Беше Африка...
В случая важното е да се замислим колко различни можем да бъдем ние при шофиране, дори когато  има и само един верен път - да бъдем внимателни и толерантни  на пътя, който не е само наш... Това се знае, но кой как постъпва е явно другото обширно поле, където характерът и възпитанието на шофьора  постъпват другояче.
Днес, когато хора и автомобили като че задружно задръстват улици, шосета и площади, поведение на шофьорите и тяхното емоционално състояние се превръща в изключително важен обществен, цивилизационен, въпрос.
Има неукротими шофьори.
Излъгани от мощните си коли те си мислят, че и сами вече са с  Кралимарковска сила!
И знаете ли какво прозря и какво пише още преди 35 години проф. д.р Леон Джеймс от най-кокетния университет в света - този на Хавайските острови?
Професорът се посвещава на практически създадената от него и за пръв път представена "Психология на шофиране"?
Той твърди, че хората, които сядат зад волана в никакъв случай не са еднакви.. Дели ги на 3 категории:
1. Агресивни,  склонни към гняв и стъпки за отмъщение.
2. Отговорни и предпазливи - те взимат мерки за предотвратяване на катастрофата още при осъзнаване на възможността от такава...
3. Има и които вярват в добрият край на всяко добро дело. Те са убедени поклоници на един шофьорски свят, който живее и работи задружно, почтено, по правилата, които важат за всички... И спазват ги всички.
Наследствените черти - родови и семейни...
Наследствените черти на характера, също и в по-широк  аспект - при  дадена народност, също са параметрите, в които се изявява специфичният труд над кормилото
Бразилски и аржентински капацитети са сравнили стила на шофиране в Латинска Америка и този на скандинавците.
Те установили, че личностните черти на мексиканци, колумбийци, на "латиноса" като цяло... са с повече търсене на силни усещания, агресия, невротизъм, активност! Докато на другия полюс - внимателно и спокойно карат сдвоите коли норвежци, шведи, финландци...
Оказва се, най-често - че каквито са нашите познати в своето ежедневно общуване, такива се очаква и да са зад волана... както в познатата  песен на една млада жена,  която опитва втори шанс с бившия си приятел, но остава разочарована:... " Какъвто беше - такъв си и остана!"
Оказва се, че хората, които се смятат за агресивни и жадуващи острите усещания, най-често избират рискован или агресивен стил на общуване и при управлението на моторните транспортни средства.
Тревожният стил на шофиране
Тревожният стил на шофиране е по-характерен за жените. При тях това е засилено и от генетичният код на жената, която винаги поставя и всеки човешки живот, най-вече този на децата, на по-висок пиедестал от мъжа и е особено чувствителна за него с личната си отговорност.
Проф. д-р Леон Джонс определя 5 типа шофьори...
1. Според него, човекът, който живее за да изтъква най-напред личната си значимост...той ще бъде и същият зад кормилото, чиято мисъл и енергия ще бъдат много ангажирани с неговите демонстрации на майсторство и героизъм. Тази примитивна самовлюбеност е доста опасна и за възможните му спътници и за другите участниците в движението. Не сядайте, по възможност, в модерната му кола. Има много почернени семейства  след  първото  и последно пътуване с нея за да "покаже" бляскаво своя нов статут човекът на кормилото...
Тези хора не се интересуват от правилата, грубо ги нарушават и са виновниците за огромна част от катастрофите по света. Но според тях за всичко лошо винаги са виновни другите...
Те са хората, които ругаят от кабината и правят дори побоища по пътя...
2. Дисциплинираният шофьор обикновено е от тези, които виждат в колата си верен и мощен другар и приятел с когото заедно ще се трудят и живеят. Те са които правят най-малко катастрофи, защото преглеждат в гаража колите  по- често отколкото  себе си при  лекар,. Те уважават всички участници в движението, пътуват разумно  и  без захласвания по  крайпътните заведения, след които обикновено следват  рисковани спринтове...  Не правят нарушения..

3. Добре е, че все още има хора които не си купуват автомобил - било защото са с малко пари, било защото в сърцето си нямат и капка любов към бензина, гонки по пътищата, след като има самолети, тренове, яхти, редакционни шофьори и пр., защото иначе скоро ще стигнем даже китайците, които счупиха  всички световни рекорди по задръствания с 11-дневното адско запушване по пътя Пекин - Тибет и други подобни... въпреки  наличието и на но 50-лентови аутостради...
4. Има и разумни рицари на скоростта, която при тях е комфортна, сърцата им са в хармония с техните спътници  в колата и не ги интересуват нито пътните гамени, нито впечатлението, което правият със своята кола.  За тях е със значение личната среща и общение с близките им хора!  Или същността и значението на онзи обект, към който отиват.
 5. Има, разбра се, и хора които не обичат да шофират. Те не искат  да загубят и 5 минути за гариране, полиране, бензиниране, дори фиксиране на някакъв си автомобил.  И ако не може да се отърват лесно от някоя мушната им в двора или гаража  кола -  те са щастливи ако я закачат на шията на някой приятел или приятелка, които пък ще го возят без  шофьорска заплата...
Клементе Ас
"България Сега, Чикаго


Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7