Полски изследователи разработват проект за производството на автомобилни части от плевели

Начална страница | Интересно | Българи в Транспорта | Полски изследователи разработват проект за производството на автомобилни части от плевели

Компанията „Селена“, изследователска група в Полша, разработва проект на базата на растения, които не се използват за прехрана от човека, като потенциален източник на екологични чисти пластмаси. Проектът „Biomotive“ е финансиран от Европейския съюз с 15 милиона евро.
Големият брой автомобили в световен мащаб са отговорни за въглеродните емисии, които допринасят за глобалното затопляне. Освен за колите това се отнася и за процеса на тяхното производството.
Може ли пластмасата, направена от плевели за модулни дизайни и други иновации, да помогне на автомобилната индустрия да намали въглеродния си отпечатък върху климата?
Всички знаят, че изкопаемите горива, които се използват за задвижването на автомобилите, са вредни за околната среда, но информацията за това какво може да се направи за намаляване на емисиите на въглероден диоксид, преди да бъдат пуснати в употреба колите, е оскъдна.
Въпреки че в момента това е доста скъп вариант, той се оказва по-екологичен от използването на масло, тъй като растенията поглъщат въглеродния диоксид, а и са възобновяем ресурс. Чрез проектът Biomotive „Селена“ прави опит да разбере дали биопластичният процес може да стане икономически изгоден за автомобилостроенето.
Автомобилната индустрия направи доста за намаляване на вредните емисии. През последните 10 години въглеродните емисии, свързани с производството на автомобили в Европа, са намалели с близо 24%, въпреки че броят на произведените автомобили се е увеличил с повече от 40%.
Но има още много, което би могло да се направи, смятат изследователите.
Framar.bg


Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7