Моят най-добър приятел - роботът в колата ми?

Начална страница | Интересно | Българи в Транспорта | Моят най-добър приятел - роботът в колата ми?
image

Световните гиганти - производители на автомобили, са на кръстопът. По кой път да тръгнат - по стария, който е толкова добре познат и като че има още много хляб в него, по пътя на електромобилите, безпилотниците, или коли с водачи, но с доста технология в кабината, като промените са не само в основните черти на професията, но и в целия бит, в живота и изискванията пред бъдещия човек на кормилото.

Говори се, че "Jaguar Land Rover" проучва нова технология с изкуствен интелект, която да разбира емоциите на шофьора и, водена от тях, да променя много от настройките в купето, за да осигури по-добър комфорт на водача. Системата следи шофьора с камера и благодарение на биометрично отчитане, възприема събудените желанията на водача - да включи климатика, светлините, радиото... Настройките се променят в зависимост от израженията на лицето. Така се намалява най-сигурно появяващия се стрес. А в днешно време човек, като че ли, е винаги стресиран - от бебе, когато майка му с една минута забави да поднесе гърдата си, за да го нахрани, до дългожител, когато радиото му замлъкне и той не може да проследи какво става с протестите в Котако Комбе - Централна Африка... Целта е да се помогне в надвиването на стреса. Според учените - 74% от хората по света се чувстват стресирани всекидневно, дори по домовете си, камо ли по пътните арени, където битката за пространство и движение е жестока.

Тази грижа за човека в кабината, показва, че разумните хора дълбоко вярват как в бъдеще роботите няма да изритат всичките милиони рицари на кормилото от кабината и да се разположат неотвратимо и в този сектор на цивилизацията ни. Напротив - роботът ще се опита да стане най-добрият приятел на човека, в чиято кола е настанен.

Новата технология на „Jaguar Land Rover“ ще използва модерни технологии с изкуствен интелект, за да се предугаждат желанията на шофьора, дори и преди самият той да ги осъзнае, а не когато вече е вбесен от нещо, избягало от ума му, но с подло присъствие в кабината, и своевременно да се направят необходимите и подходящи корекции. Настройките за персонализиране могат да включват и смяна на дразнещо осветление с по-успокояващи цветове... Ако системата разпознае, че водачът е под стрес, може самостоятелно да му пусне любимата мелодия, да увеличи или намали температурата, и пр.
Д-р Стив Айли, главен медицински директор на „Jaguar Land Rover“ твърди: „Придвижвайки се към бъдеще с автономно управляващи се автомобили, нашият фокус продължава да е върху водача. С помощта на научни изследвания за личното благосъстояние, можем да гарантираме, че нашите клиенти и техните шофьори ще пътуват комфортно, дори и при монотонните пътувания по нескончаемите магистрали"... претъпкани като трибуните на Уимбълдън, когато играят Джокович и Федерер - оформям и аз финала.

Клементе Ас
в. "България СЕГА", Чикаго


Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7