Запознайте се с Пламен Иванов – световен шампион на камион!

Начална страница | Интересно | Българи в Транспорта | Запознайте се с Пламен Иванов – световен шампион на камион!
image

Снимките, прекрасни наши читатели на "THE TRUCKER'S PAGES" във вестник "България СЕГА", /ако дизайнерите на страниците им намерят място/, са от две различни дати. На едни от тях виждаме първия, и единствен досега наш сънародник, носител на титлата "Световен шампион" в едно от най-сложните и тежки състезания, каквито човешкият ум може да сътвори.

Пламен Иванов е Световен шампион по "Ефективно шофиране на камиони".

И ако някому тази дисциплина му се види "лека", веднага бих го парирал - не, не е!

Тежка е!

И това добре личи дори само по един безспорен факт. През 2017 година Пламен се завърна в България с най-монументалния и безспорно най-тежък спортен приз, какъвто не са получавали, няма и да получат нито разните футболисти като Роналдо и съекипниците му, тенисисти като Джокович, някой пре-скачач на овчарски скок и пр. Тези звезди, като му дойде времето, понапомпват малко мускули и вдигат над главата си някоя лъскава и "тежка" купа. Но Пламен не ще може да вдигне над раменете си, нито да я сложи във витрината, своята Голяма награда за световния шампион от престижното световно изпитание "Optifuel Challenge, Толедо 2017", "...цял-целеничкия камион Renault T 480 13L OPTIFUEL" - както беше представена наградата в някои репортерски хроники. Затова пък "Тя" го превози от Испания до България!

От тези хроники човек може да научи, че в този, четвърти по ред, Световен автошампионат са взели участие хиляди ентусиазирани участници и зрители, защото първоначално всички страни са провели свои, вътрешни състезания. И на финалите в Толедо се състезават само държавните шампиони. Журналистите пишат, по-точно - са намерили безброй елегантни думи и умело са ги вплели във върволиците технологични термини из "професионалните псалми на "Автомобилната Библия", пресъздавайки живописни картини от тестовете на голямата борба между елитните камиони на нашето време.

В нея, за наша гордост и удоволствие, най-добрата подготовка, знания и умение регистрира българският шофьор на камиони Пламен Иванов. Той завоюва шампионската титла с изключително високата оценка - 92.9 от възможните 100 точки.

Но като какво ново достояние, в края на краищата, изглежда тази "авто-спортна дисциплина", ще попитате Вие...

Както в подборните състезания по страните с "модерен флот от могъщи камиони", така и световният финал в Толедо, държаха в стопроцентово напрежение участниците и създадоха радост и емоции у зрителите в... две "полувремена":

В първото участниците трябваше да решат тест, който проверява знанията им, свързани с икономичното и екологично шофиране.

Второто полувреме се състоеше от 40-минутно шофиране на камион "Renault Trucks T Optifuel" в реални условия.

Пламен Иванов беше неудържим в своя спринт към титлата, и неоспорим, с най-високата си комплексна оценка на постигнат нисък разход на гориво и поддържане на ефективна скорост, която би позволила блестящо изпълнението на транспортни задачи при реални условия!

Във своята следфинална шампионска реплика той каза пред репортерите на световните медии: "Това е признание както за мен, така и за българските шофьори на камиони, които са едни от най-добрите професионалисти в света. За мен беше въпрос на чест да представя страната ни и нашата гилдия достойно. Използвах докрай знанията и уменията си, но и сърцето си. И сега този световен приз е български!”

***
Новите, актуални снимки по нашите страници от 2019 г., които съпътстват емоционалните илюстрации от шампионския финал на Пламен Иванов на Световният шампионат по ефективно шофиране на камиони от 2017 година, са продължение на историята на шампионата "Optifuel Challenge" през  2019 г. и свидетелстват, че световният шампион отново се готви и протяга добре тренираните си ръце на кормилото в камиона към Световния приз!  

Наскоро той получи правото отново да представлява България на глобалния финал през октомври - този път в Лион.
Снимките  документират отново първото му място в квалификационното българско рали с участието на 216 най-успешни кандидати за супер-финала във Франция, които се включиха в квалификационните кръгове на 9 града в страната и накрая на местния финал в Пампорово. Те трябваше да покажат уменията си по ефективно шофиране на камиони на най-тежкото финално трасе в историята на състезанието у нас – на планинския терен в района на Пампорово при реални пътни условия.

“Да спечелиш титлата е трудно, но още по-трудно е да я защитиш. Отговорността е голяма, защото на световния финал представлявам не само себе си, но и България и цялата гилдия на професионалните шофьори у нас, които са едни от най-добрите в света”, се изказа ласкаво за своите колеги Пламен Иванов след награждаването. “Ще направя всичко по силите си купата да остане българска”, обеща той.

Българските квалификации на  "Optifuel Challenge 2019" се проведоха със състезателни камиони от последно поколение - "Renault Trucks T High 2019" познати със своята мощ от 520 к.с. Влекач от същия модел ще бъде и следващата Супер-награда на световния финал на състезанието във Франция през есента.

От "Renault Tucks" обобщиха: “Тази година наистина поставихме финалистите в много трудни условия, но го направихме, защото вярваме в техните умения, както и в качествата на нашите камиони. А именно тази комбинация е ключова за постигането на успешни и ефективни решения в транспортния бизнес”.
Освен Пламен Иванов и асистентите му в призовата тройка – Християн Ангелов и Михаил Русанов, на финала добре се представиха и водачите Иван Пепелишев, Генчо Танев, Пламен Иванов, Атанас Младенов, Йордан Русев, Ерджан Исинов, Николче Йосифовски, Галиб Галиб, Ивайло Ненов, Евгени Фуренеса, Милко Райков, Росен Матеев, Делян Манолов, Георги Найденов, Милчо Димитров, Таньо Танев и Борислав Димитров.

От пресцентъра на "Optifuel Challenge 2019", съобщават, че петото издание на състезанието, организирано от "Renault Trucks", отново ще има не по-малко от 3000 участници от над тридесет държави. Голямата награда за победителя, за която стана дума, ще бъде камионът "Евро-6, версия D", с "... подобрена система "Optivision", базирана на топографски карти, пакет "Fuel Eco", ретардер "Voith" и предавателно число на диференциала 2,47...", е изписано в рекламните материали за събитието.

***
Пламен Иванов е собственик на фирмата "Съни и Ко" в родния си град Плевен. Сам се характеризира като фен на автомобилите "Renault". Публицисти на медийните му биографии съобщават, че през 90-те години на миналия век той бил първият в България, който закупил "легендарния Magnum". Сега паркът на фирмата му бил от 22 автомобила - всичките "Renault", защото е напълно убеден от опита си през годините, че "тази марка предлага най-доброто съотношение цена/качество". Сам обучавал шофьорите си на икономично шофиране. Вече не карал редовни курсове, но понякога сядал зад волана, за да поддържа форма. А преди състезанията - бил на "спортен режим" - аз си го представих като на високопланинската ни спортна база "Белмекен", която някога ни отрупваше с олимпийски, европейски и световни шампиони... Само така Пламен е успял да надвие 33-те състезателни километра по хълмистият и коварен терен около Толедо. Както и да реши поставените задачи - "...най-малък разход на гориво, постигната средна скорост, и така нареченото "рационално шофиране", което включва и колко пъти се използва спирачката на 100 км, какъв процент от времето двигателят работи в зелената зона на оборотомера и в какъв процент от времето се кара с натиснат педал на газта, колко се използва функцията за движение по инерция Optiroll" - Идеята е, че се търси не просто най-нисък разход на гориво, а най-ефективно шофиране – с достатъчно висока средна скорост, с грижливо отношение към камиона".

А за 20-те състезателни въпроса с очакваните 20 бързи отговора, не ми се иска дори да отваряме дума...

Ефектът от тези, и подобни, разрастващи се по света състезания, се търси в популяризиране на шофьорската професия и нейното значение в транспортната екосистема...

Какво повече?
Остава да поздравим и от Чикаго, САЩ и Канада Пламен Иванов, за българския световен връх на професионализъм, който той въдвори през 2017-та и ще се опита да повтори в 2019-та! Още повече, че и тези година пак не се очертава да станем Световни шампиони по футбол, тенис и пр., но все пак и ние сме сериозен народ, който може и да побеждава.

Клементе Ас,
в. "България СЕГА",
Чикаго


Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7