Колата, която се захранва от слънчеви панели, монтирани на покрива

Начална страница | Интересно | Българи в Транспорта | Колата, която се захранва от слънчеви панели, монтирани на покрива

Един от най-често задаваните въпроси за електрическите коли е защо те нямат инсталирани соларни панели, от които да черпят заряд. Колата Lightyear One е разработена точно на този принцип. Тя е с инсталиран соларен панел с големина 5 квадратни метра, който е разположен на покрива и капака, пише Pocket-lint.
Тази система позволява на батерията да се зарежда от дневна светлина, което означава, че автомобилът се захранва докато е в движение. Компанията, разработила колата Lighyear, твърди, че тя може да се зарежда до 12 километра в час. Така, например, автомобилът може да се зарежда на някой паркинг, докато водачът върши свои задължения.
Lightyear One e с луксозен салон и цената за нея е висока - 119 000 евро за един от първите 500 произведени. От тях обаче вече има 100 поръчани автомобила.
Соларните панели са защитени чрез стъкло, като дизайнът на останалата част от колата е разработен така, че тя да бъде възможно най-лека.
Пробегът зависи от това колко слънчева светлина има и дали е зима или лято. Oт Lightyear са казвали, че през зимния сезон в Лондон, автомобилът може да получи от панелите заряд само за 7 километра. Но пък през слънчевите дни системата е много по-продуктивна, като осигурява 52 километра.
Естествено Lightyear One има резервен вариант и колата се зарежда като останалите електрически автомобили. Но панелите са достатъчно ефективни. Ако някой от тях е в сянка, останалите генерират енергия.
Автомобилът е снабден с четири двигателя, по един за всяко колело и може да ускорява от 0 до 100 километра в час за 10 секунди. Умишлено не е супер мощен, за да се запази високата ефективност.
Има пет места и 780 литра багажно пространство, поддържа и системитe на Android Auto и Apple CarPlay.
След като автомобил, който използва слънчевата светлина да се движи е вече реалност, остава въпросът дали той ще остане луксозен или ще стигне до по-достъпни цени, за да може да се използва масово от потребителите.
Money.bg


Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7