"ФОРМУЛА 1" И "РАЛИ ДАКАР" СА ВНУЦИТЕ НА ПЪРВИЯ В СВЕТА "КОНКУРС ЗА КОЛИ БЕЗ КОНЕ"

Начална страница | Интересно | Българи в Транспорта | "ФОРМУЛА 1" И "РАЛИ ДАКАР" СА ВНУЦИТЕ НА ПЪРВИЯ В СВЕТА "КОНКУРС ЗА КОЛИ БЕЗ КОНЕ"
image

Първото автомобилно състезание в човешката история стартира на 22 юли 1894 година по маршрута Париж-Руан във Франция. То е предтечата на "Формула 1", "Рали Дакар" и безбройните други "внуци" на първия в света "Конкурс за коли без коне, които са безопасни, лесни за каране и евтини за пътуване“, както формулират това приключение журналистите на парижкото списание „Пьоти Журнал“, организатор на събитието.
В един пробен предварителен кръг, проведен на дистанция с дължина 50 km, участват 69 автомобила, произведени от фирми като Пежо, Панар и Дьо Дион, а и от любители. Само 25 от тях са допуснати  за участие в основното състезание, чието трасе е с дължина 127 км.
Победител става граф... Естествено - по това време с автомобили разполагат само людете с много пари и със синя кръв. Граф Жюл-Албер дьо Дион, изминава трасето за 6 часа и 48 минути при средна скорост 19 км/ч. Официален победител сред фирмите е "Пежо".
През следващата 1895 г. се провежда и първото рали - с маршрут Париж - Бордо -. Париж. Стартират 46 участника. 29 автомобила са с бензинови двигатели, 15 - с парни и 2 - електрически! Състезанието е в три дни. Трасето е с дължина 1178 км. Победител е Емил Левасор с кола "Панар-Левассор", който взима разстоянието за 48 часа и 47 минути, средна скорост 24.4 км/ч.. Вторият състезател след него пристига след... 6 часа.
В състезанието е участвал и един автомобил с пневматични гуми. Кара го самият автор на тази новост. Разположил е по трасето много свои сервизни пунктове. Но му се налагат толкова много смени на гуми, че не се побира в нормата за класиране - до 100 часа...
Първият рали шампион Емил Левасор има лоша съдба. Той загива при катастрофа по време на ново рали - Париж-Марсилия. На неговия паметник в Париж са изписани първите думи, които изрича след триумфа си на "Париж-Бордо-Париж": "Това беше безумие! Аз вдигах до 30 км./ч.!"
***
... Кой не знае "Формула 1"? Кой не е слушал за "Рали Дакар"? За "НАСКАР"... Кой не се е впечатлявал от мощните машини и железните нерви на техните водачи? И кой не се е усмихвал с умиление към нашите предтечи, които още с първите за нашия, човешки род, автомобили във формата на нескопосана детска играчка, се впускат да се надбягват!
Състезанието, съревнованието, жаждата за „най-високото", „най-далечното" и "първото сред първите" е онзи белег у специалните хора, у първопроходците, благодарение на които човечеството е сменило овчарската тояга с космическите полети до съседните планети... като едно ново начало...

Клементе Ас
в. "България СЕГА", Чикаго


Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7