ЧУДОВИЩНИТЕ КАМИОНИ И ТЕХНИЯТ БАЩА...

Начална страница | Интересно | Българи в Транспорта | ЧУДОВИЩНИТЕ КАМИОНИ И ТЕХНИЯТ БАЩА...
image

Имало едно време в Сент Луйс един автомобилен ентусиаст на име Боб Чандлер, който някъде от 1975 г. започнал да се състезава в различни автомобилни ралита и шоу. През 1979 г., за "по-интересна визия", той сменя някои части на своя камион с попаднали му остатъци, от няколко могъщи военни камиони, които вече не били необходими на армията. Станало интересно. Якият автомобил правел чудеса - теглел огромни товари, изтеглял от беди свои събратя - камиони и пр. През 1981 г. за него вече снимат и специален филм. На екрана го представят като "Бащата на чудовищните камиони"!
Вдъхновен Чандлер прави през 1981 г. нов, революционен експеримент. Поставя два стари автомобила в полето и отново го заснимат как ги смачква като картонени кутии със своя гигант. Каскадата постепенно се харесва на все повече хора. Следващата година Боб прави ново сензационно прегазване в "Pontiac Silverdome" в Pontiac, Мичиган. Вече пред огромна тълпа зрители, които лудо се влюбват в тази щуротия. И през 1983 г. "Bigfoot", както нарича своя още по-мощен, нов, чудовищен камион, започва да получава спонсорство от... Ford Motor Company! 
Зорки и предприемчиви американци, усетили експлозията на популярност, предизвиквана от гигантските камиони, започват не само да копират първопроходеца Чандлер, но и да правят по свои тертип монстър-тръкове. Бързо в САЩ се приспособяват и специални стадиони за съвременните гладиаторски битки - защото постепенно правилата се променят - мачканите коли вече оживяват и започват да се бранят в жестоки трещящи сблъсъци на метала, по терена се търкалят накъсани на парчета камиони...
Пораждат се различни състезания. Дуел на автомобил с автомобил, досущ като битките с мечове при римските гладиатори. Битки на два отбора от чудовища с техните водачи по кабините  - в свободен стил, специални изяви на трикове, поставяне на разни рекорди и пр.
Към 1987 г. Чандлер вече е построил цяла армия от авто-чудовища, за да задоволи огромното търсене на неговото изобретение, продукцията му е предпочитана пред тази на безбройните му последователи. Скоро той създава и нова здрава организация - "Monster Truck Racing Association"!
Скоро Чандлер смразява автомобилния свят с новия си камион, "Bigfoot 5". Прави фурор на премиерата му в Индианаполис, Индиана и той е записан моментално в Книгата на рекордите на Гинас, дума по дума - "Най-високият, най-широк и най-тежък камион в света - 10-футови високи гуми, шест инча висок, тежест 38 000 паунда". Идва и времето, от което нататък спортните телевизии започват да предоставят обилно картина от безбройните състезания в САЩ, като не пропускат случая да примамят повече зрители. Създадена е "Шампионска серия" за състезанията между автомонстърекипите!
За иновациите си в създаването на чудовищни камиони, Боб Чандлър е важна персона в няколко "Зали на славата". През 2006 г. той е въведен в Спортната зала на Мисури. През 2011 г. - в Международната зала на славата на "Monster Truck Museum". През 2013 г. -  в "Залата на славата на офроуд моторните спортове".
В по-ново време сме свидетели на още по-големи достижения на пилотите на тези специални камиони. Неотдавна американецът Ли О'Донъл направи първото в света успешно предно салто с монстър трък. Това стана на състезанието Monster Jam в Лас Вегас, в присъствието на хиляди зрители.

Друг американец - Колтон Айклбергер постави свой световен рекорд в Орландо. Той прелетя  44 метра, прескачайки с огромната машина седем подобни на нея автомобила. А един от най-популярните състезатели в тези спортни дисциплини - Том Минц, изпълни двойно обратно салто със своя монстър-трък! Необяснимо е и как може да се удържи 5-тонен камион с "вдигната опашка", само на предни колелета цели 35 секунди, а и даже да се придвижи малко напред...

И така: имало едно време... Има ги и сега. Чудовищните камиони. Монстър тръкове. И някои сравняват атрактивните битки между тях, мачкането и чупенето, със зрелището някога в Римския колизеум, само че тогава мечовете не са се задвижвали с бензин... А ефектът бил един и същ - зрелищен...
Но казват, че е и възможно, във вихъра на надпреварата да се направят и още по-здрави, мощни и впечатляващи камиони - крайно необходими в селското стопанство, огромното строителство, индустриализацията... да се направят и нови и важни открития в автомобилостроенето. Ще видим...

Смята се, че движещата сила в тази история е любовта на някои хора, които обичат препускането през безпътица, приключенията, изпробването на своя кураж, воля, изобретателност, нещо което по гладкия асфалт го няма. Тези хора си доставят обичаните приключения, изпробват своите мускули, воля и разум, както и не малко безразсъдство.

Един прочут мениджър - Боб Джордж предложил името "Монстър трък", което си е по нашему "Чудовища - камиони". Свръхгабаритните автомобили, обаче, нямат тази популярност в България, на Балканите, а и в повечето европейски страни. Но ако на мнозина зад Атлантика е интересно, и искат да го видят "на живо", ще трябва да ни гостуват в Чикаго, Тексас, Аризона, Калифорния, Флорида, Ню Йорк...

Клементе Ас
в. "България СЕГА", Чикаго


Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7