Убийството на Дизел: инженера и двигателя…

Начална страница | Интересно | Българи в Транспорта | Убийството на Дизел: инженера и двигателя…
image
Инж. Рудолф Дизел - разработил ДИЗЕЛОВИЯ МОТОР - знаков хит в човешката история!

На 29 септември 1913 година Рудолф Кристиан Карл Дизел - немски инженер и изобретател, създател на дизеловия двигател /1897 г./, пътуващ на борда на кораба "Дрезден" от Антверпен за Лондон, по повод на откриването на новия завод от британската компания Consolidated Diesel Manufacturing Co, която щяла да произвежда двигателите по неговата конструкция, след вечеря се отправил към своята каюта... На сутринта стюардът, носещ закуската, констатирал, че каютата е празна, леглото непокътнато, всичките вещи на пасажера са на мястото си, включително и портфейла със солидна сума, само той липсвал. По-нататък се установява, че изобщо не е на кораба. Още по-нататък става ясно, че за обитател на кабината е записано съвсем непознато име. И накрая се разбира, че инженерът е безследно изчезнал. Едва след края на Първата световна война един военнопленник разкрил, че немското разузнаване никога не изпускало от очи създателя на такова епохално човешко достояние, като дизеловия двигател и, страхувайки се, че той ще го сподели и предостави на англичаните го натоварили с мисията да предотврати това. И той бутнал човека с името Дизел във водите на Ла Манша...

Дизеловият моторДвадесет години след това печално събитие, този път двигателят дизел, отново се вписва в страниците на историята. През 1933 г. в хотел Кайзерхоф се събират три важни персони: Фердинанд Порше, представител на Деймлер Бенц и... Адолф Хитлер, който държи една от най-громките си речи, очертаващи поредната директива пред "Германският трудов фронт" - да се създаде "Кола на народа" /Volkswagen/, здрав, сигурен автомобил, струващ  не повече от 1000 марки /396 долара/. И най-сериозният коз за изпълнението на тази задача се явява новият тип двигател. Благодарение на дизела в бъдеще се разраства световната марка, за която по наше време работят 117 400 души, прави 5-7 милиона коли годишно и има приходи от 11 милиарда евро... 

С една дума - Германия на практика е родината на Дизела... който е енергиен хит на Европа, но не и на САЩ.

Може би и поради това обстоятелство... През прекрасната златна есен на 2015-та година Агентството по охрана на околната среда в САЩ открива, че дизеловите мотори VW от серията AE 189 не съответстват на обявените данни за уровена на изхвърляните замърсяващи околната среда газове, при това разликата от обявеното и замърсяването, на практика, се различавало 10-40 пъти!  
Скандалът е огромен. Получава и собствено име - "Дизелгейт".
Корпорацията Volkswagen изкупва обратно за 7.4 милиарда долара 350 000 свои автомобила, за да "направи необходимите корекции" и сведе моторите им до "допустимите" вредни замърсители на въздуха. Естествено за такова огромно количество автомобили Volkswagen и Audi се организират огромни по мащаб открити паркинги - цели 37, осеяни с автомобили равнини и пустини в САЩ и Канада - на стария стадион в Детройт, на бившия хартиен комбинат в Минесота, в някои пустинни места на Калифорния и пр.
Изкупуването на тези дизелови автомобили ще продължи до края на 2019 година - всичките "влезли в оборот" 500 000 автомобила. Някои от тях се унищожават, у други се правят "необходимите корекции" и се препродават в Африка или в други страни, където законодателството се отнася по-снизходително към допустимите от закона "здравни изисквания". Фолцваген изплаща на бившите притежатели на автомобилите, органите по охрана на околната среда, дилърите и други заинтересовани лица 25 милиарда долара компенсации за нанесени вреди.  
Общественото мнение е скандализирано. Медицината и пазителите на природата са на бойна нога. И с много аргументи и с право сега, по наше време, светът е обхванат и от истерията да бъде убито след него и творението на немския инженер - самият дизелов двигател.
Няма съмнение, че "Дизелгейт" е изиграл своята роля. И в САЩ, този болезнен преход от "класическата" енергия към новото лице на новата автомобилна ера, който е на дневен ред, ще бъде по-спокоен, по-стабилен, "по-за вярване" и за професионалистите и за всички други хора зад волана, отколкото е в Европа, след сериите от последвали тестове и доказателства за вредните емисии на изгорения дизел.
Но има и друго. Учените казват, че ежедневно по нашата планета се изсипвали от 50 до 300 тона фин прах, който бил подвластен на ветровете и слънцето. И това ни води към въпроса - как успяват те да изчислят с колко ще се подобри въздухът ни, ако няма да има нито един дизелов мотор. Други пък казват, че от ауспуха на автомобила излизали само двадесетина процента от "личните замърсители" на мотора. Другите проценти идвали от търкането на гумите и триенето на спирачките, което ще е същото и при електромобилите, които очакваме като спасение... Същото е още и дори ако задвижвахме колите с водка...  Което току-що чух! Руснаците ще пускат космическа ракета с двигатели на водка! Което пък, дори и да е фалшива новина, плаши консуматорите на този продукт. Защото или водката ще стане много кът, ако хората почнат да се разхождат с нея, вместо да я пият, или ще вдигнат цената до космоса и само специалните ще почнат да я употребяват по призвание...
По нататък: ами ако и забраната на дизела, както сега се прави с особено старание в някои страни на Европа, с акцент в "родната му страна" Германия е само началото? Ако после дойде на ред на бензиновите двигатели, които също са замърсители, нали?
Забраните понякога нямат полезен ход. Изпадат в патова ситуация. "Зелените", сега може би се радват - "нокаут" за автомобилните концерни, които тровят горките хорица само и само за да трупат милиарди! Качете се на велосипед. Здравословно е. Но ако средната отдалеченост от работното  място на хората е 15 км, както твърдят статистиците - можете да си представите колко малко време ще имате да дишате чистия си въздух..
И ето - в един от германските градове с пълна забрана на движението на дизелови автомобили, правят интервю с един Даниел...  
"Даниел Хартум е зидар и не може да си представи как ще се оправя без своя лекотоварен дизелов автомобил. С който пренася и с своите строителни материали, и своите инструменти. С него ходи на работа, с него се прибира. Колата е само на 3 години и отговаря на нормата за отработените емисии „Евро 5”. Но градската управа вече съобщава, че ще забрани движението на всички дизелови автомобили в центъра на града. Мярката е шокираща за Даниел и колегите му.
„Това много ще затрудни придвижването ни до работното място, до строежа. А нали по някакъв начин трябва да се придвижим? Много от колегите нямат бензинови автомобили. Ние сме заложили на дизела, и точно в това се състои проблемът ни сега”, казва Хартум.
Не, не са тлъстите концерни, които ще пострадат най-много от дисквалификацията на дизела! Има, и ще има работа за търговците на стари коли - из Балканите, по Африка... Това е поражение за обикновения човек. Катастрофа. Ще трябва да купува нова кола. Може би... електрическа. Електромобилът е чист, не замърсява околната среда. Само дето не всеки може да извади от джоба си 70 000 евро - толкова, казват, ще върви електромобилът на концерна Даймлер. Първият напълно електризиран автомобил на Мерцедес.
Но има и още нещо. Акумулаторът му тежи 650 килограма. А за производството на един такъв акумулатор-гигант се натрупвали огромни количества въглероден двуокис. Толкова, че с количеството въглероден двуокис е можело да се изминат 200 000 километра с дизеловия двигател.
Горкият дизелов двигател! Много ЗА и още повече СРЕЩУ него! Четем пресата:

Германия поведе Европа към края на дизела. /4 март 2018/.
Ще забрани ли Германия дизела? /25 септември 2018/.
Германски съд забрани дизеловите автомобили в Берлин. /9 октомври 2018/.
Още два големи германски града - Кьолн и Бон, подготвят забраната на дизеловите мотори. /8 ноември 2018/
Европа е концентрационен лагер, където налагат забраната на дизела! /17 ноември 2018/
Забраната на дизеловите коли постепенно обхваща цяла Германия. /3 декември 2018/
Забраната на дизеловите мотори се прехвърля и на аутобаните /18 декември 2018/
Германският съд забрани напълно дизеловите автомобили. /13 януари 2019/

... Звучи като диктора от документалните филмови кадри на сетните бойни комюникета на Вермахта при капитулацията на Берлин пред Червената армия. И отново, и отново, изникват въпросите - толкова ли, все пак, е страшно това, толкова добре познато на безброй колеги от бранша, автогориво? И толкова ли е важно?
"Дали скоро пожарната команда няма да пристига с трамвая? Защото няма да има право да се движи със своите дизелови пожарни коли из градските квартали? - задава също своя риторичен въпрос към себе си и към нас популярният колега от "Дойче веле" Хенрик Бьоме. - Противниците на индивидуалния транспорт се мобилизират. Техният враг е автомобилът. Те подеха дебат за фините частици, който спокойно може да бъде окачествен като истерия. 100 000 починали от дизела! Замърсени централни градски части! Автомобилът- масов убиец! Все повече съдилища въвеждат забрани за движение на дизелови автомобили, Брюксел пък въвежда все по-строги горни гранични стойности. За автомобилите във всеки случай! Но това е само началото. Дебатът скъса напълно с реалността. Вече никой не пита дали измервателните станции измерват на подходящата височина и място. Те са разположени във всеки град различно. Понякога в зелените ивици, понякога по фасадите на сградите. Понякога са изложени на слънчева светлина, друг път не. Това заблуждава дори Меркел, която веднъж беше климатична канцлерка, веднъж автомобилна канцлерка, а сега използва трикове като автомобилните производители. Тя обяви, че ще промени законите така, че да не се стига до забрани за движение в градовете. Ден по-късно заяви, че не можем да си играем с горните допустими стойности, защото това било европейско право. Това - меко казано - "недоразумение" показва много добре, че всъщност никой не знае накъде сме се запътили..."
Добре казано, хер Бьоме, наистина много се говори по смъртната присъда на дизела - издавана и вече изпълнявана тук-там по нашата планета. Но все още не е много ясно кое точно гориво ще замени "мръсният дизел". Появиха се и нови технологии, които се опитват “да вкарат” дизела в разрешените регулаторни рамки.
"Дизелът ще преживее ренесанс в не твърде далечно бъдеще, защото хората, които са карали такъв автомобили ще осъзнаят, че всъщност са имали доста удобна шофьорска концепция."
Това са думите на човек изключително дълбоко нагазил в тежките проблеми на коментирания по цял свят казус, човекът, който плаща 30-те милиарда долара глоби и компенсации - главният изпълнителен директор на немската гига-компания Volkswagen, г-н Матиас Мюлер.
Нямам представа какво бих могъл да кажа накрая като добре изградено мое мнение в случая... Най-добре е да използвам богатия опит на президента Доналд Тръмп, който в мъгливите ситуации винаги дава най-точния отговор на въпроса "... и какво правим сега?"
"Ще видим!" казват Тръмп и Вашият кореспондент...

Клименто Ас,
в. "България СЕГА",
Чикаго


Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7