Чудо невиждано!

image
10 от тези български тирове ще блокират на 10-ти януари в 10 часа Европейския парламент на площад "Люксембург" в Брюксел в протест срещу пакта "Макрон"!

10 български камиона блокират в протест Европейския парламент в Брюксел!

Не, в този ранен чикагски четвъртък на 10 януари, драги чикагски приятели, към 3 часа чикагско време през нощта, когато няма начин да сте сто процента будни, няма и как да бъдете, по дух поне заедно, с протестиращите българи от транспортния бранш и техните камиони в сърцето на Европа - пред Европейския парламент в Брюксел...

Такова чудо става за пръв път!

България, която с вяра и упование преглъща досега почти всички европейски демократични правила и ценности, внезапно за цял свят каза "Не", но, разбира се, не я разбраха. И тръгнаха тогава 600 добри познавачи на европейските пътища и разрешените за протеста 10 камиона да кажат лично на Европейската фабрика за закони какво и защо не харесват проектозакона, замислен от иначе красивия френски млад президент Макрон.

По желание на съдбата този четвъртък е и нашият четвъртък - на "TRUSKER'S PAGES" – в. "България СЕГА", Чикаго. Затова и ако имате в ръцете си свежия наш брой ще се запознаете с прелюдията на тази икономическата схватка, която се завързва между иначе миролюбивите държави на Европейския съюз.

Тактиката на протеста беше разработена в началото на седмицата на едно многолюдно събрание на браншовите сдружения от "Автомобилен транспорт" на България. Имаше транспортен министър, вицепремиер, евродепутати... Горещата тема припламна веднага. Как да се накара Комисията по транспорта към Европейския съюз да направи поправки към Макроновото творчество и Европейският парламент да ги утвърди след това?
 
Европейският парламент в БрюкселМинистър Росен Желязков заяви, че трябва да защитим интереса на България и на бранша "... с всички прийоми и похвати - добри и лоши" - една неестествена и загадъчна откровеност, която може би утвърждава най-точно огромната роля на международния транспорт за стабилността на... държавния бюджет. Ако не постигне успех с протеста и в преговорите - България може и да блокира законодателните предложения!
Нашите евродепутати смятат, че Пактът "Мобилност" на Макрон  е вреден не само за България, каза се дори, че той бил "Чернобил" за половин Европа, но защо точно "Чернобил" не бих могъл да обясня...

Председателят на Асоциацията на българските предприятия за международни превози и пътища Георги Петърнейчев заяви, че ако не бъдем чути в Брюксел ще продължим протестите в България.

Стана дума, че Европарламентът, който яко брани чистотата на природната среда, преди месец забрани употребата на пластмасови чинии, чашки, бъркалки, клечки за уши и пр., а сега задължава хиляди тирове да изгарят по два тона нафта месечно на връщане в своята страна, за да прекарат там своята почивка. По закон. Нищо, че ще опушат безброй градове и градчета по пътя си от Атлантика до Черно море... например. При това - празни и дрънчащи...
Крум Дончев, когото познаваме като автомобилен състезател, е изчислил, може би доста закръглено и без точно определен срок от време, че България ще загуби 13.5 милиарда лева от своя БВП от сътресенията, които ще докара приемането на закона.

Някои предрекоха напускането на бранша в България от около 500 000 души, които работят в него с около 60 000 транспортни средства. Познатият със своята енергия евродепутат Ангел Джамбазки смята, че приемането на проектозакона в сегашния му вид ще "изгони 150 000 семейства от България с общо 450 000 семейни членове, които ще имигрират...

Присъстващите се обединиха в общата кауза, че целта на финансовите и транспортни среди в големите и богати страни като Германия, Франция, от Апенините, Скандинавия и пр. е да се освободят от конкуренцията в транспорта на по-малките, но по жизнеспособни фирми /разбира се, с цената на познатата ни "пестеливост" при заплащането на труда, осигуряването на достатъчен комфорт и ограничено облагородяване на трудовия процес с инфраструктура, с внедряване на най-новото - достойно за професия, която е един от главните лостове за прогрес в просперитета на всяка страна/. Смята се, че поскъпването на разходите у по-бедните и малки фирми ще доведе до фалит на много от тях, което не само намалява конкуренцията, но и осигурява плеяда добре подготвени, минали една по-сурова трудова школа, готови за сериозни достижения, шофьори...

Разбира се има, и ще има, рицари на кормилото, които ще предпочетат отново родната къща, семейния живот в наш, български стил, макар и временно да не се връщат често у дома. Но днешният конкурентен до дъно свят на икономиката, действително става все по-суров и всички, всякъде, трябва да се... конкурират. Дори и с протести.

И така: на бойна нога са 10 камиона и специална машина, която осигурява "сцена" за озвучаване, и за самите оратори... Дори за срещата и връчването на Декларация до Европейската комисия и то не само с нашите искания, но подкрепена и със солидарността на Литва, Латвия, Естония, Румъния, Унгария и Полша.

В заключение: това вече почти перманентно торнадо около г-н Автомобил - най-близкият и верен съратник на човека в неговия трудов ден, или направо работната съдба на човека, невижданото досега надбягване за по-добри и могъщи товарни гиганти, електрически, безпилотни, летящи и пр. автомобили, за конструктори, за шофьори, все повече нарастват, и цената им и благодарността на обществото стават все по-огромни!

Клементе Ас
в. "България СЕГА", Чикаго


Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7