ТАТА излапа /изпапа/ Ягуар и Ленд Роувър!

Начална страница | Интересно | Българи в Транспорта | ТАТА излапа /изпапа/ Ягуар и Ленд Роувър!
image

Кой не знае "Jaguar" и "Lend Rover"? Кой не е слушал за британските компании, които правят автомобилите на Кралица Елизабет, Принц Чарлз и други специални хора?

А кой пък знае "Тата Моторс", индийската автомобилна група, основна от Джамшетджи Тата в Мумбай и управлявана сега от Натараджан Чандрасекара?

И двата въпроса, разбира се, са провокативни.

Карат ни да помислим колко изменчив е нашият живот и колко много горест и страдания трябва да сме готови да посрещнем и... надживеем.

Историята е "христоматийна", както се чува, за нашия свят, който лежи по гръб върху земетръсния топ-матрак на така наречената "пазарна икономика".

... Първоначално големите зверове сред автомобилостроителите "Jaguar" и "Lend Rover" губят почва под краката си и нашият стабилен и модерен суверен сред транспортните господарства - Концернът "Форд" ги прибира под крилете си. Но когато световната криза се промъкна, /а може би - само се събуди/ в Америка, и Форд беше принуден да се спасява от излишното застояло имане като сключи договор за продажбата на "Ягуар" и "Ленд Роувър" на "Тата". Индийската компания поставя на тезгяха 2.3 милиарда долара. В пакета влизат и "Daimler", "Rover", "Lanchester".
ТАКА ТАТА  ИЗЛАПА /ИЗПАПА/  ЯГУАР И ЛЕНД РОУВЪР!

Двата знаменити английски бранда стават индийски. Приказната британска колония от едно време леко загатва библейското предсказание, че щяло да дойде време -  последните да станат първи. 

Не всички, естествено. Но индийците, които си имат не една, а няколко свои религии - Индуизъм, Будизъм, Сикхизъм, Джайнвизъм... и уважават не само своя живот, а и живота на животните, купувайки мършавата английска стока не си оставят магарето в калта, а го измъкват!
"
И става чудо...

Днес „Тата“ обединява 114 компании в 8 различни сектора, в областта на автомобилостроенето, стоманопроизводството, електрониката, информационните технологии, енергетиката и други. Това е най-голямата частна групировка в Индия и според списанието "Financial Times", една от най-уважаваните компании в света.
„Тата“ има многомилиарден годишен оборот и също толкова впечатлителни приходи. Списъкът на всички работници и сътрудници на компанията е толкова голям, че дори цифрата не може да се побере в ума ми. 80 000 души!
„Тата“, след като купи и страхотния корейски конвейер за производство на товарни автомобили - "Daewoo", предлага днес на 175 страни в света най-търсените яки и безгрешни товарни творения...

И не се стряскайте, ако внезапно Ви се обадят:
- Ало, тук е „Тата“. Искате ли един хубав камион?

Кажете само:
- Д!.

Клементе Ас
в. "България СЕГА",
ЧикагоОценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7