Един от най-големите всекидневни рискове в Илинойс е...

Начална страница | Интересно | Българи в Транспорта | Един от най-големите всекидневни рискове в Илинойс е...
image

Всеки ден в Илинойс стават над 900 пътнотранспортни произшествия. През 2016 г. катастрофите са били 324,473, като при 66,703 (20.5%) от тях са претърпени телесни наранявания (IDOT 2016).
Най-честите наранявания при автомобилна катастрофа са болки в кръста или врата, и уплаха от цялото преживяване. При леки инциденти, обикновенно болката е минимална, трае няколко дни, след което повечето хора са се възстановяват до нивото, на което са били преди катастрофата.
Какви опции и права имате, ако болката продължи, или телесните наранения са по-сериозни?
Винаги, отговорът е „Зависи“-  въз основа на специфичния случай и обстоятелства. Ако виновният шофьор за катастрофата има валидна застраховка, тогава вие имате право да направите иск и да заведете дело („клейм“). Ако няма, е най-добре да се консултирате с адвокат, за да се оцени дали може да направите иск (дело) от вашата лична застраховка, като също имате право да заведете лично дело срещу виновния шофьор. Застраховката на „виновната страна“ е длъжна да покрие всички ваши разходи за лечение (до определеният в полицата максимум), включително и ако нараняванията са ви принудили да изпуснете работни дни, или други лични разходи и лични щети, които са резултат от катастрофата. Дори малки детайли от самата злополука могат да играят значителен фактор в това колко от вашите разходи ще бъдат покрити и какво обезщетение ще получите. Важно е да документирате всички детайли от инцидента. Например, в щата Илинойс, ако е определено, че част от вината за катастрофата е ваша („процент сравнителна вина“), съответния процент се приспада от финансовата компенсация след като делото приключи.
Не рядко, тези дела отнемат месеци, дори години в по-сложни случаи. Ваш личен избор е, дали да се борите сами със застрахователната компания, или да наемете адвокат, който е специализиран в тези дела. И двата избора имат плюсове и минуси. Адвокатът получава част от вашата финансова компенсация, и в замяна защитава вашите првни интереси на професионално ниво. Медицинските ви разходи за лечение (прегледи, сметки от болницата, линейка, рехабилитация, и пр.) също са част от тази компенсация и се изплащат на съответните медицински лица, от вас лично, или от вашият адвокат след приключването на делото ви. Никой не получава нито цент докато вашият случай не приключи, което става само с ваше съгласие. В повечето случаи имате правото да отидете за лечение при всяко медицинско лице, което работи и приема пациенти с дела за лични наранявания (personal injury cases). Ще трябва да представите номерът на делото („клейм номер“) и детайлите от катастрофата, включително полицейският акт за ПТП. Болки, травми и наранения, които сте имали преди инцидента трябва да бъдат споделени в началото на лечението, и документирани правилно от медицинското лице. Дали те ще бъдат покрити като част от телесните щети, зависи от обстоятелствата на конкретния случай, като обикновенно само новите наранявания се покриват финансово. Ако сте имали хронична травма или болка, и тя е увеличена като резултат от катастрофата, тогава тя ще бъде лекувана, докато болката се върне обратно на нивото преди инцидента. Важно е да се знае, че след датата на преключване на вашето дело, вие нямате право да търсите каквато и да е компенсация за щети претърпени в дадената катастрофа.
В по-леки случаи, при които нараняванията са минимални и вината е ясна, обикновенно делото приключва сравнително бързо и повечето хора с добро владеене на английски език могат да се справят сами. Когато телесните наранявания са по-сериозни и изискват дълго възстановяване, или самият случай е по-сложен, е по-добре да наемете адвокат, който да защити вашите права, и да ви помогне да получите заслуженото обезщетение. За допълнителни въпроси и кратка консултация може да се свържете с д-р Колев на 847-610-3962.

Dr. Stayko Kolev, DC
Chiropractic Physician
Northwest Physical Medicine
830 E Higgins Rd., Ste 111W
Schaumburg, IL 60173
847.610.3962
за в. „България СЕГА“

Забележка: Горната информация има общ характер и не може да се използва за решаването на индивидуален проблем. За конкретни каузи се обръщайте към квалифициран (лицензиран, ако се изисква по закон) специалист.


Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7