От земните… към космическите камиони!

Начална страница | Интересно | Българи в Транспорта | От земните… към космическите камиони!
image
Bus of the year 2019

Когато стане дума за "техническа нация", за народ и страна, където са се раждали, раждат се, и ще се раждат, фундаментални достижения в някогашната и съвременна индустриализация, както и много от надеждите за бъдещето - ясно е, че става дума за Германия. А когато в Германия става дума за най-новото в техническия маратон на съвремието, заедно с гигантските корпорации на САЩ и Китай, на преден план излиза и такова едно градче като Хановер с по-малко от милион жители /точно 532 864 - през декември 2017-та/, което е доста по-назад от такива човешки населения като Шанхай с неговите 24 000 000 жители, още по-далече и от модерните мегаполиси като споените в едно Токио-Йокохама-Кавазаки-Чиба - 38 000 000!
Но малцината на брой немци от Хановер са, като че, специални хора. Още през 1526 г. те вграждат в нашата човешка цивилизация първия си принос - изобретяват и триумфират с най-добрата светла бира... нищо, че години след това годзилата Мюнхен им отнема най-големия в света бирен фестивал. През 1732 г. хановерци изпреварват дори нас в Чикаго и издават един от първите вестници в Европа и по света. През 1790 техен юнак лети с балон над главите на сънародниците си. През 1887 тук измислят чудото на ония времена, наречено "Грамофон". През Втората световна война 90% от градчето е преработено в пепел от "летящите крепости" на победителите, но през 1946 близки и далечни стават свидетели на "Хановерското чудо" - една новаторска концепция за възстановяването на пълни развалини в модерен "Град на автомобила"... От 1947 г. насам тук се организира "Хановермесе" най-голямото техническо изложение в света, съпътствано с десетки сходни или съвсем различни музеи, изложби и панаири. Има и Зоопарк, например, с 3414 животни от 237 вида...
Щрихи от хановерските световни експозцииНо сега няма да се увличаме по тамошния слон, коали и братовчедите маймуни, а ще се съсредоточим върху КАМИОНИТЕ!
На всеки две години в Хановер се организира най-популярната в Европа, а може да е и в света, изложба на транспортния бизнес. Тази година, през септември 2018-та, моторният свят стана свидетел на необикновено щедра реколта иновационни разработки на камиони, които са бъдещето на транспорта. Бяха провъзгласени лидерите, които от 2019-та година нататък, ще водят моторния свят към нов просперитет. На първо място правят впечатление повишената им мощ, безпилотните и пр. технологии, нова регулация на крупните автопревози.
На "Хановер" по традиция се организират и три конкурса, в които се оповестяват:
1. "Фургон на годината" /"International Van of The Year 2019"/, която титла стана достояние на новия Peugeot Partner.
2. При "Bus of the Year 2019" печели Mercedes Citaro Hybrid. На практика - един хибриден вариант на познатия автобус.
3. "Камион на годината" /"International Truck of The Year 2019"/ стана Ford F-Max. Влекачът с 12.7-литров дизел, 500 к.с. и 12-степенен "автомат" започва да се произвежда до края на тази година в завода Ford Otosan в Турция. F-Max фактически сменя сегашния Cargo.
***
Ford F – VisionВ Хановер Ford е показал също и влекача F-Vision, който става истински сюрприз за посетителите. Главно със своите аеродинамични форми. Извън тях са само камерите, заменящи огледалата за задно виждане. Никакви технически детайли по-нататък не са били разкрити от производителите. Станало е известно само това, че системата на автопилота е с четвърта степен автономност.
С камери, вместо огледала, е снабден и новият Mercedes Actros /трето поколение/. Новите камери проектират изображенията на 15-дюймови екрани, разположени в кабината на стойки. Възможно е, разбира се, да се запазят и добрите стари огледала за виждане назад...
Сред някои от другите показани модели може да се спомене Volvo Vera. При тях, където водачът се оказва ненужен, което зачерква и наличието на кабина, силуетът на камиона вече е съвсем футуристичен. Vera заимства много от камионите с електрическа тяга, чийто обсег е до 300 км., така че използването им е оправдано най-вече в пристанищата и други крупни центрове. 
Показани са били и камиони и други транспортни средства, разработвани дори и в сътрудничеството с някои космически агентства. Например, Navara Dark Sky, който по същество е миниатюрна астрономическа обсерватория, въоръжена с телесксопите Plane Wave. Но за тях - когато му дойде времето и за космическия тежкотоварен транспорт...

Клементе Ас
в. "България СЕГА",
Чикаго

Renault EZ-Pro

Ford F – Max

Volvo Vera

Mercedes Actros


Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7