Доклад разкрива лошото здравословно състояние на шофьорите на камиони

Начална страница | Интересно | Българи в Транспорта | Доклад разкрива лошото здравословно състояние на шофьорите на камиони

Фондацията „Truckers Life” публикува доклад за здравословното състояние на шофьорите на камиони. Статистиката е събрана от безплатни проучвания, проведени през това лято на най-големите ТИР паркинги в Полша.

Резултатите от проучването не са положителни в никакъв случай. Заседналата работа, липсата на физическа активност и трудностите за поддържане на здравословна диета са основни причини за лошото здравословно състояние на професионалните шофьори.
Един тираджия прекарва средно 50 часа седмично зад волана се посочва в доклада. Физическата активност, която извършва е минимална и свързана основно с дейностите покрай товарене и разтоварване.
В допълнение на това много малко крайпътни заведения (ако изобщо шофьорите сядат да се хранят в такива) предлагат здравословни и баланскирани ястия.

Резултатът – 68% от шофьорите на камиони страдат от наднормено тегло и затлъстяване
Проучването на фондацията разкрива, че в 90% от случаите шофьорите не се хранят правилно. Повечето ядат едва 3 пъти на ден, при препоръчително разпределение 5 пъти дневно. Храната на шофьорите се характеризира с ниско съдържание на зеленчуци и плодове (които се консумират по-малко от 3 пъти седмично), и много високо съдържание на мазнини, захар и сол. Към това се добавя и фактът, че шофьорите са склонни да преяждат .
Така притеснителните резултати не закъсняват. 38% от водачите са с наднормено тегло, 25% – със затлъстяване I-ва степен, а при 5% от участниците в проучването е регистрирано най-сериозното затлъстяване от степен II-ра.

Сърдечно-съдови заболявания
Лошите хранителни навици на шофьорите имат и други негативни последствия, вкл. костно-ставни и сърдечно-съдови заболявания. Резултатът от патологичното натрупване на мазнини в тялото са болести, които често могат да представляват пряка заплаха за живота. Те включват диабет тип 2, хипертония, сънна апнея, коронарно сърдечно заболяване, инфаркт, сърдечна недостатъчност, дегенерация на гръбначния стълб и ставите, камъни в жлъчката, прекомерно количество на холестерол в кръвта, рак, варикозни вени на краката или хормонални разстройства.
След направени изследвания на шофьорите е установено, че 68% от тях са изложени на риск от сърдечно-съдови болести. Много от тях вече се борят с диабет и хипертония и не могат да спят добре. Последният проблем от своя страна влияе на качеството на възприятията им и скоростта на реакция на пътя.

Какво знаят шофьорите?

Фондацията “Truckers Life” е проверила и познанията на водачите. Задавани са им въпроси за храненето и здравословния начин на живот. В това отношение резултатите са добри. 82% от тираджиите показват добри познания в тази сфера. Този процент е по-висок в сравнение с миналогодишния доклад, когато едва 62% от запитаните са били на добро ниво.
Резултатите от доклада на фондацията показват, че има смисъл да се инвестира в информиране на шофьорите на камиони. Осъзнаването на рисковете за здравето са първа крачка към постигане на по-добро здраве за всички. Остава само всички полезни принципи да се приложат на практика.
Източник: Доклад на Truckers Life


Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7