Смело семейство трокдрайвъри разби остаряло табу в Индия

Начална страница | Интересно | Българи в Транспорта | Смело семейство трокдрайвъри разби остаряло табу в Индия
image
Каур Ясбир и Лакха Сингх в кабината на трока

В наше време жената в Америка и Европа ползва равни права с тези на мъжа и може да си избере недопустима някога за нея професия, каквато е, например, тази да си шофьор на крупно-калибрените камиони. Но съществуват все още доста страни, където дамското присъствие на волана  е много затруднено и даже невъзможно. В такова положение са и индийките в огромната - 1 милиард и 400 милионна държава, където християните са само 2.2% от населението.

Преди не много време, обаче, там се разлюлява, в морален аспект, земетресение. Един смел шофьор - Лакха Синг качва в кабината на своя трок смелата си съпругата - Каур Ясбир и започва лично да я обучава в професия, която се превръща в семейна.

Разбира се, строгите пазители на старите завети изригват в жарко обществено негодувание, срещу този срамен грях - жена да управлява лично с ръцете си нещо, което по старозаконието си е само мъжка работа!

Синг и Ясбир, заедно с третия си съучастник - кабината на камиона, изтърпяват геройски - и мъжките ругатни, и женските клетви, и ритуалното оплюване, още и леки бомбардировки с яйца и домати от близки и далечни съседи и сънародници, ужасени при гледката как жена кара камион!

Но здравата любов и верност у двамата е непоклатима, инструкторът е чудесен, ученичката - талантлива и камионът просто я обиква, като перфектно изпълнява нейните маневри с кормилото.

За щастие семейството получава и подкрепата на местния губернатор, който е впечатлен от обяснението на двамата, че понасят всичките упреци и несгоди само и единствено заради това, че искат да са повече време заедно - за което категорично пречат такива гигантски курсове, каквито са по дестинациите, примерно, от Бомбай до подножието на Хималаите...

Индийките имат права да носят кошници с багаж и храна на главата си, но за тях е табу да  карат коли и камиони...Каур Ясбир се явява на изпити и взима своите документи за правоуправление на тежкотоварни камиони в Специалния административен район на Народна Република Китай Сянган /Хонконг/, който е една от най-свободните икономики в света и чиито документи се признават в много страни. Въпреки и разположен само на малък остров Хонконг е 10-та по големина търговска зона в света и 11-ят по своята мощ световен финансов център. Държи и абсолютния световен рекорд по скъпотия на местата за паркиране. През септември 2017-та терен за паркинг в луксозния район Коу Луун бил купен за 430 000 долара, а през май 2018-та - препродаден за 760 000!

А ако обичате да поставяте лично световни рекорди - може да го постигнете още този септември, като предплащате месечно парково място с 1270 долара, на улицата - не прекалено далече от Вашата /или друга/ къща или офис...

Но да се върнем към нашето смело семейство трокдрайвъри, които вече са надвили всички прегради и препускат - заедно и щастливи, по пътищата на Индия - нищо, че били едни от най-грапавите и шантави по света.

Забележителното е, че тази наша буреносна, земетръсна, пожарна, гореща, водозаливаща ни и пр. 2018-та година в Индия се представя в съвсем друга роля. Може би за да помогне малко за триумфа на двамата наши герои в кабината на трока, тя праща такава суша по техните места, че жителите на много градове и градчета останали дори и без питейна вода.

Хората били спасени от "Рицарите на волана", които доставяли вода с огромни цистерни на чакащите ги купища хора, с дрънчащи празни съдове за живителната течност...  Каур и Лакха работили тогава по 16-18 часа на денонощие.

Тяхната история се разчула, а в знак на високо признание те получили висшата награда на Генерал-губернатора. Заедно с това спечелили и доверието и благодарността на огромна маса сънародници, даже на свекъри и свекърви, дядовци и баби... народ!

Така "Жената - шофьор" - поне в тази част на Индия, не е вече  позор за семейството и роднините. Напротив - тя е пример за подражание, особено за "младата Индия", която явно ще живее по друг начин и в по-друго време...

... А ето че и още едно остаряло табу в голямата колкото цял континент Индия, губи своята сила и открива пътя към свобода и просперитет.

Клементе Ас
в. "България СЕГА", Чикаго


Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7