Записки от пътищата на Америка

Начална страница | Интересно | Българи в Транспорта | Записки от пътищата на Америка
image

Когато домът и местоработата са на едно и също място...

...Около 70% от колегите в САЩ пътуват постоянно. Това важи особено за работниците на големи компании, чиито камиони са хиляди. Ето – тъкмо си се върнал у дома след цял един месец, оставаш в къщи за два или три дни и пак тръгваш! Ясно е, че има паркинги, стаи за почивка и ресторанти, но все пак това не е като у дома. Много от американските шофьори не наемат жилища: за един уикенд те отиват, например, у приятели във Флорида, а след това на други - в северната част на страната. Някои живеят в такива семейства: съпругът и съпругата му въртят волана, а с тях в кабината са и децата и дори любимото куче...
По принцип, аз също направих това в първата година: няма смисъл да плащате за жилища, в които, в най-добрия случай, ще нощувате пет дни в месеца...
Автостоп
В Америка има много представители на различни субкултури, за които пътуването на автостоп е начин на живот, нещо основно, важно, а не просто "разходка на свобода". Много хора дори не живеят постоянно никъде, къща им е палатката, която поставят за минимална такса на живописни места: в планините, в близост до каньони или край езерата. Има студенти, които са решили да идат от източното крайбрежие към западното крайбрежие, а има и бездомни хора, които нямат желание да бъдат вкарвани в някой дом, притежание на благотворителна организация... На техните стопове просто не трябва да се спира. Друго е, когато видиш някой пътешественик...
Спецификации на шофьорите в Америка
Що се отнася до "приказките" за небесните заплати на шофьорите в Америка, всъщност всичко не е толкова розово. Разбира се, ако имате своя собствена кола, и тя не се разпада, тогава - да, може да се смятате за богат човек. Но всички други истории са, да речем, "незаконна" работа. В Америка можете законно да преминете на ден не повече от единадесет часа, а с прекъсвания и почивки целият работен ден не може да продължи повече от четиринадесет часа. И този работен ден се фиксира в електронен формат, като се използва бордови компютър в камион или ръчно се използва дневник за трафик на хартия ("дневник"), в който начертавате графика на всичките си действия. Е, както се казва, "хартията ще издържи всичко" - можете да поддържате няколко подобни описания паралелно, но ако сте спрени за проверка на везните или от полицай на пътя, основното е да не объркате кое от тези писания ще покажете на офицера. И така се работи в почти всички емигрантски компании...
Товарите
Най-скъпо се плащат товарите, които трябва да бъдат транспортирани за един ден на разстояние на 1000-1200 километра. Обикновено това са товари, които някой не може да вземе, или "изпращачът" е нямал време да се подготви, но работата е спешна. Тогава брокерът повишава цената.
Има една сфера - да карате хладилници или коли от единия бряг до другия. И там също е трудно да се прави всичко законно.
Лично познавам няколко герои, които пътуват из цялата страна от североизток до югозапад в продължение на два дни. И това са четири и половина хиляди километра. Това означава, че в продължение на два дни те или изобщо не спят, или най-много - по няколко часа. Да, такива шофьори, разбира се, печелят. Но никой, по някаква причина, не обмисля за колко работни часове ще се стигне до края. Два дни са 48 часа, когато средната американска седмица е 40 часа, за пет работни дни по осем часа.
Това е, имайки предвид, че в офиса, ако получавате тройна заплата на седмица и не спите, добрата кръгла сума е възможна. Но през декември 2017 г. всичко се промени... Забранени бяха хартиените пътни дневници и останаха само бордовите компютри, тях е невъзможно да се измамиш. Сега всички трябва да спазват правилата. И етническите компании ще трябва да поставят в колата двама шофьори, за да можете да доставят всички тези спешни товари за 800 мили на ден.
Е, за дългите разстояния в САЩ винаги ще трябва да се пътува заедно. И това са напълно различни условия и много различни приходи.
Част от записките на Стас Илин, роден в Гродно - Беларус, емигрирал в САЩ, откъдето води и репортерска колона в изданието "Trucker - America". В момента живее във Филаделфия.
Клементе Ас
в. „България СЕГА“


Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7