Безпилотните автомобили? О, не им се бойте, ветерани!

Начална страница | Интересно | Българи в Транспорта | Безпилотните автомобили? О, не им се бойте, ветерани!
image

Знаете ли в кой щат младежта се мръщи и въобще не се интересува от една работа, при която не се изисква диплома от Харвард, а просто седешком да въртиш един волан в една кабина, обзавеждана вече като за наследничето на някой лорд, и да ти плащат по 54 долара на час?
Знаете.
Да, това е Калифорния. Земята на Силициевата долина и на Холивуд. На "Сакраменто - край богати, дето злато ринат със лопати"! Икономически най-силно развитият щат на САЩ.
Миналата година там завърши с дефицит от 36 000 шофьори за тежкотоварните камиони. Хиляди яки, съвременни машини се излежаваха на сенчица, защото нямаше кой да ги води надлъж и на шир из Америка. А много стока ги чакаше да я отнесат някъде, където пък нея я чакаха съответните обожатели. От кристално чистото уиски за познатата му употреба - до още по-чиста стомана за разни непознати неща...
Защото калифорнийската младеж въобще на се заглежда по камионите.Така че спец-науката, която гледа в бъдещето предрича, че към 2025 година на Калифорния няма да й достигат 175 000 шофьори!
Ето защо и в Калифорния всяка вест за това докъде са стигнали фирмите, нагърбили се да измислят и направят достатъчно "Умни камиони" /както направиха вече приоритетно доста "умни ракети"/ се посреща с особено внимание и интерес. Може да се каже, че тук очакват безпилотните автомобили като Спасение.
Докато на много други места говорят за тях с отвращение, или поне със съвсем основателен страх от зъбатата безработица, която може да се довлече заедно с тях...
"Мозъчните тръстове" на транспортните компании смятат, че парите в случая не са главното. Джо Разковач - представител на Western States Trucking - Асоциацията на транспортните компании от Западните щати, казва: "Вие може да ги затрупате с всичките пари от света... Младежта просто не иска да се занимава с тази професия. Много компании от нашата Асоциация молят да им изпроводим шофьори. Защото "ветераните" си отиват...Средната възраст, повтарям СРЕДНАТА ВЪЗРАСТ на водачите на тръковете на Америка е 49-52 години. За да са верни тези цифри със сигурност зад волана трябва да седят и 60-70 годишни ветерани на волана."
За добро или лошо инвазията на безпилотните автомобили се укротява не само от технологическите препятствия. Особено влиятелният профсъюз, който обединява твърде много шофьори в Америка, се наложи да бъдат отстранени от законопроекта SELF DRIVE Act товарните камиони. Съображенията за потенциална безработица в случая надвиха даже усърдно налаганото мнение, че по пътищата с тях ще се пътува по-безопасно...
Не бойте се ветерани! Само укрепвайте своето здраве! И смело напред по прекрасните магистрали на Америка!

Клементе Ас
в. "България СЕГА", Чикаго


Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7