Пътища красиви, пътища опасни…

Начална страница | Интересно | Българи в Транспорта | Пътища красиви, пътища опасни…
image
Далтън .- Аляска

Какво ли не са срещали доблестните Рицари на волана по своите пътища - надлъж и на шир по света! Пътища прекрасни... но и пътища - направо опасни.
Странно изглежда за нашето време, но ги има и ще се убедите в това...

"Пътят към другия свят"
Шофьорите по "Пътят към другия свят" през Андите в Боливия се чувстват като жонгльори по въже, които слизат от небето към земята. Няма мантинели, няма маркировка, няма светофари и кракът на пътната полиция тук, като че не е стъпвал никога, а ако е - значи е било нещо като Библейско чудо... Тръгва от височина 4 700 метра и стига почти до морското равнище. Дълъг е 61 км - асфалт, но често преминава в чакъл и кал... Лентата за движение е само една, шофьорите слизат и се договарят помежду си как да се разминат. Средногодишната гибел е между 250 и 350 персони, осмелили се да пътуват по тази остра като бръснач разновидност на джунглата, която просто виси над бездънна пропаст... От десетина години има и нов път, но учудващо много боливийци и техни съседи продължават да се движат ръка за ръка с небитието.


Patiopoulo-Perdikaki
Магистрала № 1 - ФлоридаВ този провиснал като трасе от компютърна игра за автомобилни фенове път, в който коли и камиони - сред домашните говежди, овчи и кози стада - постоянно се състезават кой пръв да премине, наречен Patiopoulo-Perdikaki, е една шеговита забележителност на Гърция. Гърците го държат така, като че нарочно за да впечатлят с още нещо своите многочислени гости - туристи.

 Осмото чудо на света е... магистрала!
Магистрала „Каракорум” (Karakoram), е сред най-високите планински пътища в света. Обявиха я дори за „Осмото чудо на света“.  Над 30 000 работници само с кирки и лопати са успели да изградят път от 1 300 км на надморска височина над 4 600 м! Пътят свързва Индия и Пакистан, а през последно време „Каракорум” стана голяма туристическа атракция. Особено сред любителите на екстремното колоездене.

Китай е само на 99 завоя от Рая
Най-голямата цветна градина в света е в Китай, естествено - всичко най-голямо е там, и се нарича Тиан мън - Вратата на Рая. Тя е в подножието на едноименната планина Тиан мън - към която води може би един от най-красивите, но и най-опасните, в света пътища. Той е с 99 убийствено остри завоя, след които се стига до Небесната стълба със 999 каменни стъпала. И, ако сте живи и минали 99-те завоя, и сте изкачили 999-те стъпала, да стигнете Райската порта, да почукате... възможно е, според някои... и да Ви отворят!
"Лена" - една от магистралите с нежни имена в Якутия
"Лена М56" е в Якутия - най-хладничкото местенце в Сибир и свързва ледената столица Якутск с Транс-Сибирската магистрала.
Тя е единствената... и само за през зимата, сухопътна връзка с Москва или с чукчите на Изток. През лятото те идват в големия град на покупки с вертолети. През зимата, когато студът стегне земята, може да се пътува. А през лятото магистралата е едно продълговато кално блато с много жаби, но без камиони... Ако някой се реши нещо да пробва - трябва да се ограничи само с квакането, но не и с плуване в блатото.

Тян мън – КитайКонструкцията на 20 век
Това е един от няколкото "най-опасни в света" пътища. Строен е дълго: 1983-1989 г. в Норвегия. Характеризират го като "територия на нахлуващите вълни от Атлантическия океан". Има премного мостове по протежението си. На един от тях Ви среща шеметен завой с издигане към небето и Вие се чувствате като в самия "Край на света".
Страх и красота в слонски дози Ви придружават по цялото 8-километрово протежение. "Докато порите вълните с колата си, пък може да видите тюлени, китове, редки видове птици, а огромни вълни заливат автомобила Ви", пише един оцелял пътешественик през тази прелест.
 "Магистрала № 1" - Флорида
"Магистрала № 1" във Флорида е обявена за опасен път поради високия процент катастрофи, случили се върху нея. Полагат се усилия за тяхното предотвратяване, като се търси и необходимото разбиране и съпричастие на водачите на автомобилите.
Далтон - Аляска
"Индийска рапсодия"  -  Хималайската аутострада на 3 500 м височинаТова е една от най-скъпите за поддържане магистрали, за което се полагат специални усилия. Но 600 километра през гори, тундра и ледени виелици, както и липсата през стотици километри на каквито и да е бензиностанции, хотели и пр. изисква опит и дисциплина у шофьорите
Магистралата към ада
Това са 106 км през планината Соганлъ в Североизточната турска провинция Трабзон. Пътят обикаля около канарите, а от другия му борд се зъби главоломна пропаст от стотици метри. Използва се предимно от местните жители и някои жадни за адреналин смелчаци...

Клементе Ас
в. "България СЕГА", Чикаго


Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7