При „най-красивите“ камиони в света…

Начална страница | Интересно | Българи в Транспорта | При „най-красивите“ камиони в света…
image

Има много какво да се види в шестата страна по население в света /почти 200 милиона/ - Пакистан. Сред пакистанските традиции красотата на тежкотоварните камиони се оценява наравно, ако не и повече, с тяхната мощ и трудоспособност. Всеки стопанин обича своя камион наравно с жената и своето домочадие. В същото време абсолютно сигурно е, че той е похарчил много повече за модния костюм на своя трок, отколкото за своите и на семейството си дрехи.

В Пакистан има по-добри модни ателиета за камиони, отколкото за местните красавици. И всеки камион е уникален по външния си вид. Да се намерят там два еднакви камиона практически е невъзможно.

Традиционното художествено оформление на камионите е наследство от старо време, когато там са рисували чудеса по конските каручки, с които са препускали. Само че преди точно 100 години транспортната компания "Kohistan" назначила за свой художник местния Пикасо, познат като Устад Элахи Бакша, и той щедро намацал с фантастична шарения пробния модел... с което нокаутирал всичко живо наоколо и забогатял почти моментално... е, след като едва не се самоликвидирал от работохолизъм докато организира новата индустрия. При него дошли да работят художници, които дотогава рисували дворци и храмове - наследници на велики свои предшественици.

Украсата на автомобила в Пакистан днес има същата власт и признание, както украсата на всяко свято място. Всеки стопанин и всяка фирма се гордеят със своите невероятно издокарани камиони.

С особено внимание се подхожда и към кабината на шофьора. Тук всичко е направено по законите на султанския разкош. Като пример - изхвърля се всичко метално от покрива на кабината и се заменя с дърво, върху което се рисуват не само по-добри картини, но дървото и укротява горещите слънчеви лъчи... което металът го прави с ужасен обратен знак...

А сега - стига четене! Вижте най-красивите трокове на света... но не си купувайте от тях, защото тук може да Ви покрият картинките с... тикети!

Някои казват, че пакистанските камиони са прекалено натруфени... е, може малко и да са прави...

Клементе АС
в. "България СЕГА", Чикаго


Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7