Гигантите от световните пътища дойдоха и в България

Начална страница | Интересно | Българи в Транспорта | Гигантите от световните пътища дойдоха и в България
image

Макар и далечна по километри и мили България винаги си остава близка, тя е просто в сърцето ни... и всичко свързано с нея ни вълнува и привлича. Още повече - когато срещаме професионално-обвързана тема - като тази, че от 7-ми до 10-ти юни там се е провело за втори път престижното Международното изложение "TRUCK EXPO 2018".
Няма съмнение, че то е мярка за ръста, за развитието, за перспективите, които се разгръщат пред родната ни страна. Това е крачка напред... И, проследявайки я, ще останем удовлетворени от техническия напредък в транспорта там, но и в Европа. А колкото и да сме напред в Америка - винаги има какво още да оценим и в Стария континент... Особено когато....

... Гигантите от световните пътища идват и в България!

Повече от 6 000 посетители дойдоха да ги видят. Малко е за футболен мач, особено от Световното първенство, което е на прага ни, но за работни машинерии е напълно почетен интерес. Дойдоха хора от цялата страна. Раздадените награди от специалната лотария в последния ден потвърждават това. Специални якета и авто аксесоари, ваучери за гориво на стойност 100 лв. и пр. заминаха за София, Божурище, Елин Пелин, Дупница, Благоевград, Варна, Стара Загора, Плевен, Габрово, Хасково, Пазарджик, Велико Търново, Нови Искър, Правец, Радомир, Павликени, Йоаким Груево, Бургас, Байлово, Враца, Сливен, Ловеч, Симитли и ... стига толкова - просто за цяла България!

Откритите изложбени площи на Летище Лесново, отдавна зажаднели за хора и събития, бяха напълно удовлетворени. Лесново е малко и смирено, пасторално селце на 22 километра до София, в общинския обсег на Елин Пелин, спомен от годините на някогашната мощна селско-стопанска авиация, една от някогашните стотици летателни площадки, която отново си намери добра работа.
Александър Миланов, председател на Управителния съвет на Асоциацията на автомобилните производители и техните оторизирани представители в България (ААП), отговаря на въпроса какво му е направило впечатление:
„Това, че иновациите, екостандартите и ефективността се оказват водещи в развитието на автомобилния бранш. Производителите на товарни автомобили работят усилено и влагат значителни средства за създаване на редица нововъведения за комфорт на водачите, системи за сигурност, за намаляване на разхода на гориво, системи за свързаност. Посетителите на "TRUCK EXPO 2108" видяха на живо как функционира системата за аварийно спиране, когато автомобилът е засечен от друго превозно средство или препятствие на близко разстояние. Тогава се задействат различни софтуери, които усилват спирачното усилие, като се стига до пълно спиране на автомобила. Друга система, свързана с безопасността на движението, е тази за следене на осевата линия. Тя предупреждава водача за излизане на камиона от лентата за движение, като по този начин може да предотврати тежък инцидент. Значително внимание от производителите е обърнато на разработването на системи за намаляване разхода на гориво. Такива са различните софтуери, които следят топографията на маршрута, предварително зададен за автомобила, така че той да може да се движи с най-оптималната скорост; адаптивният круиз контрол, който контролира скоростта в зависимост от превозните средства, които се намират пред автомобила; двигатели с алтернативно задвижване и много други. Друго важно направление е по отношение на свързаността – тя подпомага работата на водачите и оптимизира управлението на техническото състояние на превозните средства.
Живият допир с експонатите помогна на посетители и изложители да осъществят истински добра среща. Бяха сключени добри сделки и затвърдени стари и нови контакти. В един кратък преглед на видяното медийният център на Изложението отбелязва следните факти:
DAF предложи за своята 90-годишнина два от моделите си – XF и CF, които станаха „Камион на 2018-та година“.
RENAULT TRUCKS също експонира за първи път лимитираната си серия влекачи от "Гама Т" за превоз на дълги разстояния.
SCANIA посрещаше посетителите с флагмана си S650, с изцяло новия V8 двигател и впечатли професионалистите с камиона си R450, спечелил най-престижния 1000-точков сравнителен тест в Германия.
MAN демонстрира транспортна ефективност и комфорт с новия TGX Efficient line3, Moдел от 2018 г., с множество иновации и подобрения, които му позволяват да покрие екологичния стандарт EURO 6 и да намали разхода на гориво с 2 л./100 км.
Volvo FH Reloaded и Volvo FH16 съвсем нагледно доказаха удобствата в кабината на камионите Volvo FH Reloaded и Volvo FH16, като предоставиха възможността на 210-сантиметровия волейболист от близкото ни минало Евгени Иванов да покаже, че високата кабина Globetrotter XL дава достатъчно пространство за комфортно шофиране дори и на пораслите, "извънгабаритни", момчета!
Mercedes-Benz изведоха на пистата за тест драйв влекачите Actros Fuel Duel... Като премиера представиха третото поколение Sprinter – ван с ненадминато ниво на свързаност и несравнимо разнообразие от варианти (1700).
Мото-Пфое показа новия Ford Tourneo Custom – модел 2018 и множеството вградени технологии в помощ на шофьора - система за алармиране при наличие на автомобил в мъртвата точка; интелигентен ограничител на скоростта; система за засичане на движение, ако се движите на заден ход и адаптивен круиз контрол, който освен скорост, поддържа и дистанция с предния автомобил.
Peugeot се включи в технологичната надпревара с новия Boxer и неговите аудиосистеми с функцията "свободни ръце" с Bluetooth и USB вход, както и с 5-инчов сензорен дисплей - световна премиера в сегмента.
Piaggio Commercial Vehicles бе много коментирана – с маневрения и компактен Piaggio Porter и очарователния триколесен Piaggio Ape („пчела“ на италиански).
Mitsubishi L200 блестеше с прочулата се на рали Дакар система за постоянно задвижване на четирите колела (4WD), ISUZU D-Max - избран за "Многофункционален автомобил на 2018 г."
Ford показа Ranger - единственият пикап в света с 5 звезди на EuroNCAP и Custom – също с 5 звезди за сигурност на EuroNCAP.
"Заедно с камионите - завършва бюлетинът на "TRUCK EXPO 2018", - на Летище Лесново тази година бяха изложени и автобусите на ISUZU, OTOKAR и SCANIA, както и най-новите модели прикачена техника.
Освен традиционните представители на производители като Schmitz Cargobull, Krone, Koegel, Meiller и Wielton, за първи път присъства австрийската марка бордови полуремаркета BERGER и френските хладилни полуремаркета CHEREAU.
Вносителите на хладилните агрегати Carrier и ThermoKing, както и на силовите агрегати, шасита и кормилни уредби ZF, също бяха представени на най-голямото специализирано изложение в сектора. Там бяха и компании за масла, резервни части, аксесоари и консумативи, сервизно оборудване, вериги бензиностанции, финансови и застрахователни продукти и услуги - всичко, от което професията има нужда, бе събрано на едно място".
Събота, 9 юни, бе обявен за Ден на отворени врати на Изложението... Ефектът беше удивителен...
Едно, донякъде екзотично Изложение за България, завърши с очакван за някои "абсолютен", и "изненадващ" за други.
 Успех!

Клементе Ас
в. "България СЕГА",
Чикаго


Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7