101 години от първия летящ автомобил

Начална страница | Интересно | Българи в Транспорта | 101 години от първия летящ автомобил
image
Жълто-сребристият "Цар на Летящите Автомобили" на Молт Тейлор

Колко пъти ни се е искало да литнем с автомобила си над дългата змия от блокирани отпред ни, като нас, нещастници на аутострадата и да стигнем до чистия асфалт? 2 337 пъти! И сме сигурни, че същото ни чака още и още!

Човек беснее... докато му мине.

Но не така са реагирали знаменити наши предтечи още отпреди стотина години от актуалното ни време, въпреки че тогава казусът почти не е имал някакво реално значение, камо ли знак на премеждие. Те просто се размечтали - нескопосаните тогава таратайки не само да се търкалят по камънака, но и да литнат в небесата!

Блажени мечтатели!

Като приказка от бъдещето...Първият в света Autoplane, разперил 12.20-метрови алуминиеви криле в небето, е "отрочето" на инж. Глен Къртис през 1917 година. Побирал трима пасажери,  разчитащи на 100-те конски сили, които можел да изстиска двигателят. Перката е отзад на корпуса. Първите няколко опита за летене на новородения хибрид се изразили в спазматични подскоци, не по-високи от ръста на нашия любим баскетболист - Майкъл Джордан от "Чикаго Булс", но всички останали живи... и наплашени.

След 1920 година от "Хвъркатите автомобили" се заинтересувал не някой друг, а самият Авто-Бог - Хенри Форд. Той стартирал Проект за малък масов "летец" – „Flying Flivver". Уви, при изпитателен полет през 1926 година пилотът, много близък приятел на Форд, загива и проектът е стъпкан!

Първият наистина летял "Arrowb ile" е конструиран от Уалдо Уотермен от компанията "Студебеккер". Двуместен, триколесен, на земята се изсилвал до 110 км/ч, във въздуха до 200! Двигател - 100 к.с. Планирано е да се продава без криле - с регистрация "мотоциклет"..., а крилата се взимат под наем от летището и се монтират, като след полета се свалят. И въпреки тези "пенсионерски икономии" - произвеждат се само 6 машини и... пускат кепенцата.
През 1940 г. в Consolidated-Vultee започва опити с комбинацията на двуместен седан със самолетна конструкции. Моторът разходва галон гориво за 72 км. полет, вече се водели преговори с военните и в някои страни за първите поръчки, когато става катастрофа, която убива проекта.
Първият в света Autoplane /Летящ автомобил/ на американския инженер Глен Картис, годината е 1917...В 1946 г. година роднина на изобретателя на парната машина Роберт Фултон обръща първоначалната идея с краката нагоре. Вместо да адаптира автомобила към небето, той приспособил самолета към шосето. Но и обратното ставало лесно. Фултон казвал, че всяка домакиня, в зависимост от това дали ще иде на пазар или до Флорида, може да си монтира уж самолета на уж кола, и обратното - за 5 минути.
"Аерофибия", както нарекли това чудо, станал първият летящ автомобил с официален сертификат от Управлението на гражданската авиация на САЩ. Но това се оказало напразно - младият Фултон не разполагал със средства да внедри проекта си.
В 1949 г. Молт Тейлор бил запленен от идеята на Роберт Фултон и решил, че той може да постигне успех. И неговият "Аерокар" се явява и до днес като че най-успешен "небесен автомобил". Той, както и негови последователи, правят немалко опита да стигнат до серийно производство, но по различни причини и те не успяват.
През 1973 г. Хенри Смолинский и Холд Блейд основават своята корпорация "Advanced Vehicle Engineers", чрез която да разработят възможността за производство на летящ автомобил на базата на серийната машина "Ford Pinto". Всичко вървяло чудесно, докато Смолинский не загива при първия изпитателен полет на "блестящия прототип", наречен "Мицар".
Следващата година следва поредна катастрофа... Като че Небето упорито се брани от автомобилната напаст, която ни е почти отчаяла нас, тук, на земята... Известният инженер Леланд Брайан загива при катастрофа със своето изобретение "Roadable III".
В последните двадесетина години на 20 век и първите двадесетина на 21-ви се правят редица още знайни и секретни опити с различни Американският изобретател Уотермен със своя"аерокар" /1937/ - 200 км/ч.във въздуха и 113 км/ч наземята, в задълбочен разговор с пътната полиция...кръстоски на летящи и земни, че дори и водни, машини, за които ще стане дума друг път.
Например инж. Пол Молер прави от малкия едноместен "Скайкар" апарат с вертикално излитане и кацане. Обещава скорост 500 км/ч във въздуха и способност да се издига на 10 км. Тук единствената катастрофа, поне засега, е само цената - 995 хиляди долара на парче! Разбира се, Молер уверява, че цената ще спадне при серийно производство...
Все по-горещата страст по летящите автомобили се подклажда от ужасяващите вече задръствания по претъпканите с хора градове. Транспортните компании и вездесъщите военни също внимателно следят какво става... Казват, че НАСА е обявила конкурс за създаването на най-добър проект летящ автомобил.

Клементе Ас
в. "България СЕГА", Чикаго


Просто кръстоска - самолет с автомобил /1947г./


Аерокар на инж. Тейлор /1949/ - вече с ремарке!

Товарен Аерокар /1954г./


Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7