При съседите – на кормилото в Канада

Начална страница | Интересно | Българи в Транспорта | При съседите – на кормилото в Канада
image

Президентът на Канадския Алианс на шофьорите на тежкотоварни превози Дейвид Бредли неотдавна заяви, че "Управлението на съвременния камион за специални превози в наши дни  все повече се приближава до изискванията към пилота в кабината на самолета..."
Той направи това изказване на симпозиум, третиращ необходимостта водачите постоянно да допълват своите знания и умения към техническите новости в машинния парк.
Това е  наистина колосален проблем, защото днес в Канада 90-процента от потребителските товари се превозват именно с тези променящи се, и подобряващи се така, транспортни гиганти. И то се отнася не само за Канада, а също така и за САЩ, както и за всяка развита индустриална страна. На всеки 2-3 години в конструкцията на камионите се внедряват нови елементи, създават се нови възможности и нарастват изискванията към техническите познания на водача.
Правилата за получаване  водителски права в Канада са различни за всяка провинция. Приличат си само по това, че са стриктни и солено скъпи. Става дума не за елементарно обучение за получаването на стандартния документ за правоуправление, а за сериозна подготовка в престижно и съгласувано с практическа подготовка заведение. Условията на труд най-често тук са тежки. Зимата е дълга и сурова, по много маршрути, като например от Халифакс до Ванкувър - продължителни по 5-6 дни в едната посока. И, естествено, канадските шофьори са и едни от най-добре платените в света.
Работодателите в Канада са също едни от най-педантичните и безкомпромисни люде. Изискват доброто владение на английски или френски, възраст - от 25 до 55 /!/, негативен тест на наркотници, отсъствие на глоби през последните 5 години до датата на кандидатстването, /с известно "разбиране" за превишените скорости/, пълно отсъствие на пътни произшествия по Ваша вина през последзнитне 4 години... Голямо предимство имат шофьорите с американско гражданство или възможност за бързо получаване на виза - много превози са от или за САЩ.
В края на крайщата въпросът "Да бъде или да не бъде?" се решава от юнашкото съглашение на кандидата за работа да върти самотен кормилото по цели седмици, много често в снежни виелици и по ледени пързалки, въпреки строгите срокове за доставките, перманентната липса на дом и семейство,  липса на обществени контакти  и душевен живот... Но от другата страна на везните стои многоцифрената заплата, която фирменият шеф е готов да ти плати, ако е усетил, че тебе те бива и ще му работиш безотказно, като ролс-ройсов мотор... Подава се и многоцифрената заплата, която крещи, че много, ама много, си заслужава да кажеш твърдото си "да", както например си го рекъл  пред брака, прогонил всички рискове от главата си, макар и да знаеш, че  все пак си ги има...
И никога не забравяйте, че все пак човекът, който държи в ръцете си кормилото, е твърде по-честит от този, над чиято глава "постоянно седи" шефът, или някой подобен, и го върти накъдето си поиска... а нему това не се иска...
И винаги помнете, че мнозина започнали с един камион сега въртят волана на бизнес за милиони...

Клементе Ас
в. „България СЕГА“


Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7