„Закон Макрон“ уплаши 190 000 евро-български превозвачи със 70 000 камиона

Начална страница | Интересно | Българи в Транспорта | „Закон Макрон“ уплаши 190 000 евро-български превозвачи със 70 000 камиона
image

Емануел Жан-Мишел Фредерик Макрон - 40-годишният младеж сред многолетните премиери и президенти из Европейския съюз, на 14 май навърши една година откакто е глава на Франция. Безмерно енергичен, премного още и амбициозен, той бързо стана популярен не само от митичния брак с бившата си гимназиална учителка Бриджит, родена 25 години преди него и сама родила 3 деца от предния си съпруг... Макрон стори и комична  грешка с изцепката да говори на английски, а не на родния си език, както е възприето, при своята официална визита в Австралия, като похвали жената на австралийския президент, че била "много вкусна". На френски комплиментът означава "прекрасна", но на английски е с другия смисъл... Спомен за човекоядския период от аборигенската история на най-екзотичния континент... После двамата с Бриджит гостуваха в Белия дом, където  се създаде крепко и топло общуване между Тръмп и Мелания с Бриджит и Макрон. Което беше подпечатано и с френските ракети пратени по Сирия.
И ето - изведнъж, като че от изневиделица ни връхлетя и новият европейски проект, кодиран  като бъдещ "Закон Макрон"! Неуморният и неудържим водач на Франция в случая е инициатор за узаконяването на нови европравила в международния автомобилен транспорт на Стария континент.
Предлага се своеобразен "Пакет за стабилност", задължителен, естествено, и за 190 000-те български превозвачи със 70 000-те "тира", както са популярни в страната огромните товарни гиганти,  които тичат по гуми  и внасят и изнасят в България необятен брой товари от стоки, прекосявайки хиляди пъти границите на тридесетина държави!
Фенове на бъдещите изисквания, ако Проектът бъде одобрен, са такива богати страни с крупна промишленост и транспорт като Франция, Германия, Австрия, Италия... Там не харесват, че транспортните компании от страни като България, Румъния, Словакия, Полша, Унгария и Чехия, подбиват цените на тежкотоварните превози на континента, като предлагат превози на по-ниски цени, защото плащат по-малко на своите шофьори. Макрон е за утвръждаването на  принципа: създаване еднакви условия на труд и плащане еднакви заплати за еднакъв труд в транспортните фирми в Европейския съюз.
Изисква се шофьорите да получават такива командировъчни суми каквито имат западно-европейските им колеги в съответната страна, където камионът оперира... А всеизвестен е фактът, че командировъчните там са почти двойно по-големи от тези в България. Преспиването, задължителните седмично 45-часови почивки, да се  осъществяват в хотел, а не в кабината на камиона някъде по пътя...
О.К.! Какво по-хубаво от това?
Но мениджърите на българските компании са смутени...
На всичко отгоре - на всеки три седмици българските тираджии ще са длъжни да се прибират за почивка в страната си! Явно е,че Бриджит е лобирала пред съпруга си за семейния мир и щастие и по домовете на международните шофьори...
Лошото е, че транспортните фирми от страните с по-слаба икономика  не са съгласни. Те биха загубили конкурентното си предимство и биха фалирали... Собствениците със сигурност също ще реализират по-малки печалби и може също да не удържат, ако промените станат факт. При създадената ситуация мнозина първокласни майстори на волана от източно-европейските страни ще загубят своята работа. И посрещайте тогава  в Чикаго, Лос Анджелис,  Флорида, Тексас, Аризона и пр. новите сънародници - колеги!
Говори се, че тези нови правила са като необявена икономическа война между Западно и Източноевропейските страни: Франция, Германия, Австрия и Италия против  България, Румъния, Словакия, Полша, Унгария и Чехия...
О, да, трудно е да живееш седмици наред по европейски, а да получаваш българска заплата. Ако в България един шофьор взима между 1500 и 2000 евро, във Франция колегите му получават между 2000 и 3000 евро на месец. И ако сега един собственик на фирма плаща примерно по 50 евро дневно на шофьора, то тогава ще трябва, съобразно новите правила, да дава вече по 80 на всеки от своите 40-50 водачи. Необходимо ще е  да си приготви по около 1400-1600 евро дневно в повече. Ако пресметнете новите потоци от валута,  необходими месечно и годишно за съществуващия работен парк от 70 000 български камиона в интернационалния превоз става ясно, че проблемът е застрашителен.
В българските медии сега се водят дискусии. Различни личности, свързани с транспортния бизнес  се опитват да намерят решение на конкретните нови ситуации, които са неминуеми ако Европейският съюз наложи т.н. "Закон Макрон". Очаква се и реакцията на българските икономисти и правителството
Наистина ли за България ще се окаже непреодолимо изискването своята 45-часовата седмична почивка шофьорът да прекарва в хотел, оставяйки камиона си на паркинг? Проблемът е, че от паркинга до хотела той ще трябва да наема такси, което са допълнителни разходи. Освен това паркингите са неохраняеми, а по международните конвенции шофьорът носи отговорност за стоката.
Зам-министърът на транспорта Ангел Попов в едно свое интервю казва, че "...ако превозвач пътува от България за Франция, той трябва да премине през няколко зони, през определените държави, които са с най-различни изисквания и ние трябва да се ръководим от всяко от тях, съответно да плащаме по няколко различни ставки на нашите шофьори. Разбирате, че това е изключително трудно и неправомерно".
Стар, опитен шофьор коментира:  "Кой би си оставил стоката за, примерно, два дни неохраняема? Честно казано, аз не бих го направил, защото после шефът няма да ми признае нито откраднатата нафта, нито липсващата стока, нито нищо. Ами ако се качи бежанец? Ние като спим в камионите и ни обират. Посред бял ден преди 2-3 седмици колегите ги обраха в Италия и никой не се застъпи за тях, камо ли да си оставиш камиона сам за ден-два... "
Изискването да се работи три седмици, а четвъртата да прекараш в собствената си страна също е неприемливо за България, защото сме на Баланите, не сме в центъра, като Германия, например. Прибавете задръстванията - ще трябва да се преодолява понякога истински ад за да се вечеря в къщи с връщане навреме на работа.
Трябва да се знае, че тези правила вече действат в големите европейски страни и ще бъде много трудно на по-слабите икономики, които се приспособяват  до сега "по бедност" с приоми като по-малко заплащане на труда и по-лоши трудови условия. И ако не се намери доброто решение, ако те станат задължителни на европейско ниво и ако не се осигури необходимият финансов ресурс за по-добър бит и заплати, които шофьорите заслужават за тежкия си труд, може да дойдат времена, когато френски, немски, британски... компании ще нахлуят по българските аутостради с бежанските гости на воланите, а нашите автоджигити ще се пренесат действително в Чикаго и "провинцията", ако Тръмп позволи, разбира се... Но възможно е и по-заможните европейци да изкупят българските транспортни компании и още един бизнес да се евакуира от българската икономика…

Клементе Ас
в. "България СЕГА“, Чикаго


Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7