Щрихи от Америка върху автомобилните гуми…

Начална страница | Интересно | Българи в Транспорта | Щрихи от Америка върху автомобилните гуми…
image

Към средата на 2017-та година необятната американска икономика е функционирала в твърде, твърде висока зависимост от въртенето на автомобилните гуми на 388 698 транспортни компании и частни предприемачи, собственици на тежко-товарни превозни средства. В движение са били 2 500 000 камиона с ремаркета. Америка обича и предпочита автотранспорта за разпределянето на огромните планини от суровини и продукти.
И всичко това е възможно благодарение на гигантската система от автомагистрали (National Highway System, NHS) простряла се с 259 032 км на територията на САЩ. В основата й са перфектните 77 017 км на Федералната система автомагистрали (Interstate Highway System). И това е „работната площадка“ на 7 300 000 души - всяко 16-то работно място, справящи се със 70% от транспортните нужди на страната.
Транспортната индустрия в САЩ е строго очертана, добре управлявана и свободна от корупция и това позволява на пресните емигрански сили, които идват, бързо да се ориентират и смело да се устремят към изграждането на свой личен бизнес. След кратко, но интензивно обучение, почти всеки може да се получи необходимият документ за правоуправление на машини  над 11.8 тона, както и да се сдобие със свой камион на лизинг.
Тези, които са вече в бизнеса знаят, че шофьорите могат веднага да се възползват от добре развитата структура на обслужване,  което значително облекчава тежкия по своята  същност труд на водача на професионалното транспортно средство. Това е достатъчно ясно и на самия американски президент и след срещата на Тръмп, миналата година, с  президента на Асоциацията на превозвачите (American Trucking Associations, ATA) бяха очертани и промени в някои управленчески постановки. Разбира се, съществуват и такива правила, които са насочени към по-добра сигурност и безопасност за водачите и за другите участници в движението, които, обаче, намаляват производителността на труда и доходите и по тях може да се поработи още... Такива са правилата за 11-часовата работна смяна на волана с обезателна почивка след първите 8 часа работа и допълнителни часове за товарене и обслужване, но не повече общо от 14 часа, и след това задължителен отдих за не по-малко от 10 часа и др. Своят работен ден водачът трябва да записва акуратно и да отговаря, ако не го следва по време на пътуването.

Разбира се, грижите за асовете в една толкова жизненоважна за обществото и държавата професия, са на високо ниво. Прави се всичко възможно за по-добрата кондиция и комфорт на водача. Камионите са обурудвани с много неща, включително с хладилници и  машинки за кафе, кухня, по трасетата са установени прекрасни места за паркиране, почивка, храна, за хигиена.
Построени са сгради за евентуални ремонти. Много компании купуват и монтират по-добри спални помещения в кабината на камиона. Изразходват се хиляди долари за нови идеи и иновации. В САЩ се организират десетки изложения и фестивали на компаниите гиганти в транспортния бранш... И това е опит да се надвие един куриоз: колкото и да е престижна и добре платена работата на тези рицари на хилядите мили, нуждата от нови попълнения непрекъснато нараства. Смята се, че дори „роботизацията“ на професията, ерата на автомобилите управлявани само от електроника, ще настъпи след една опасна пропаст, белязана с криза за шофьори, защото все по-малко млади американци сядат зад волана.
Трудът на шофьора се заплаща средно по 21.5 долара на час. Годишната заплата е около 45 000 долара. Този, който работи със собствен камион  печели почти два пъти повече. Но въпреки всичко престижът на трудната съдба на тези гълтачи на мили не е вече така привлекателен. През 2014 г. не са достигали 30 000 водачи. В 2015 - 45 000. 2016 - 50 000... Сега средната възраст на шофьорите е 49 г. На останалите работници в САЩ - 42.
Професиите свързани с компютрите, електрониката и пр. са по-леки, приятни, доходни и затова младите ги предпочитат... В АТА предполагат, че дефицитът  в професията може да стигне и до 100 000 годишно след 2025-та. Затова и срочното поставяне на роботи зад кормилото вече се върти все по- често в главите на мениджърите.

Ваш: Клементе Ас
в. „България СЕГА“, Чикаго


Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7