Най-често срещаните причини, поради които може да бъдете спрян от полицай

Начална страница | Интересно | Българи в Транспорта | Най-често срещаните причини, поради които може да бъдете спрян от полицай
image

Няма нищо, от което ние шофьорите на автомобили, да се страхуваме толкова много, колкото от проверка от полицай. Дори и когато законът не е нарушен и си знаем правата, подобна среща би могла да ни опъне нервите. В края на краищата няма съмнение, че една солидна глоба напълно ще ни развали вечерта и ще разбие на пух и прах авторитета ни пред хората, които искаме да впечатлим. Да не говорим за случаите на срещи с полицията завършващи с фатален край.
Преди да започнем да се притесняваме и да кършим пръсти пред перспективата за една такава среща с полицията, нека не забравяме, че ние сме тези, които имат най-голям контрол над обстоятелствата около нас и нашето поведение. Вярно е че съществуват някои думи, които никога не трябва да казваме на полицай, но също така е вярно, че ако избягваме определени дейности, може никога да не ни спрат.

Ето и някои от тях:

1. Каране със загасени светлини.
С въвеждането на автоматичните фарове, този проблем като че ли вече е част от миналото. Сега хората чакат автоматикът сам да свърши цялата работа, само че ако някой промени случайно настройките на колата, в режим за ръчно ползване, вече може да се очаква подобен проблем. Ако отсреща ни премигват, може би това означава, че ни предупреждават да си пуснем фаровете преди да ни е спрял полицай.

2. Гърмящ ауспух.
Според едно проучване направено преди години, най-лошите коли в това отношение са били Subaru WRX. Ако карате такъв автомобил, особено в щата Ню Джърси, тамошните закони ще дадат право на полицая не само да ви спре за проверка, но и да ви направи глоба за „прекомерен шум“.

3. Затъмнени стъкла.
Сред всички забранени „подобрения“, които шофьорите правят на колите си, прекалено затъмнените стъкла са най-лесно забележимата причина, поради която полицаите биха ви спрели. Повечето щати имат закони, които ограничават степента на затъмняване. Полицаите имат със себе си апарати, с които могат да измерят дали стъклото е затъмнено в рамките на допустимите норми.

4. Каране с прекалено бавна скорост.
Ако трябва да избира кого да спре – този който кара с 95 м/ч или този, който „дреме“ на пътя с 40м/ч, полицаят сигурно ще се спре на „състезателя“. Така или иначе, тези които карат прекалено бавно представляват отделна и специфична опасност за другите участници в пътното движение. Те биха принудили останалите да ги изпреварят в последният момент, което би създало рискова ситуация (по тази причина полицаи са спрели безпилотна кола в Калифорния през 2015г.) Още повече, бавните коли изглеждат подозрителни на контролните органи, защото това може да е признак, че те са управлявани от водачи, които са пияни или под влияние на наркотични вещества.
 
5. Неразрешени 360 градусови завои.
Полицаите много често са принудени да направят мигновена преценка дали да спрат и глобят някого. Шофьори които не използват мигачите си (полицаите също забравят много често да го правят), сякаш имат по-голям шанс да „минат между капките“. Когато, обаче, някой направи обратен завой на неразрешено място, шансовете да привлече вниманието на полицаите са изключително големи. Това направо си е покана за проверка и глоба.

6. Блокиране видимостта към номера на колата.
Освен ако не се опитваме да ограбим банка или не сме замесени в някаква друга незаконна дейност, няма никаква уважителна причина да прикриваме нашия номер. Това не пречи някои производители на стойки на номера за коли да предлагат такива, които са оборудвани с падащи капачета. Още по-чудно е, че се намират и доста такива, които по една или друга причина ги купуват. Ако полицай види, че сме се оборудвали с подобен номер, най-вероятно ще поиска да поразговаря с нас на четири очи по този въпрос. В някои щати глобата за подобен тип нарушение достига до $1100.

7. Засичане на друга кола.
Внезапна смяна на пътното платно често води до свади и ругатни между шофьорите и в много случаи е главна предпоставка за сериозно произшествие. Ако полицай е свидетел на такава случка, той не би се поколебал да ни спре. Разбира се, има леко смекчаваща вина, тогава когато нарушението е извършено от възрастен шофьор, който не е забелязал автомобила движещ се в съседното платно. Само че кой ще си признае, че е чак толкова стар, че би трябвало да му се прости глобата, особено ако е жена?

8. Сядане зад волана направо от бара или ресторанта.
Нека да си представим пътен патрул през нощна смяна, който е спрял и наблюдава наоколо. От отсрещният ресторант излиза млад човек заобиколен с приятели и директно се отправя към колата си. След шумно сбогуване, той се качва в автомобила и се отправя нанякъде. С всички тези действия водачът просто си проси проверката и най-вероятно ще бъде спрян от вече движещите се зад него полицаи, още при първото дребно нарушение. В случай че е консумирал по-голямо от разрешеното количество алкохол, санкциите срещу него ще са наистина много сурови.

9. Блокиране на пътното движение.
Никой не обича трафици и хората, които предизвикват задръствания са обект на вербални и физически атаки. Точно това може би ще ни се случи, ако блокираме някое кръстовище. Тези които го правят по директен и безапелационен начин, показват че не им пука за другите и не искат да чакат като останалите, разрешителната светлина на светофара. Има ли наблизо полицай, няма съмнение каква ще бъде неговата реакция.

10. Смачкан и неподдържан автомобил.
Всякакъв тип повреда би окуражила една евентуална проверка. Например, някой счупен фар или мигач се счита за потенциална опасност за останалите и собственикът на автомобила би бил проверен. При по-фрапиращите случаи, като откачена броня или влачещ се по асфалта ауспух, спирането е просто гарантирано.

11. Неспазване на дистанция.
Ако направим изследване и попитаме шофьорите от какво най-много се дразнят при шофиране, отговорът най-вероятно ще бъде: „От тези, които постоянно карат много близо зад нас ...“ Карането без необходима дистанция, предизвиква голям стрес на потърпевшите и ги принуждава към отчаяни действия. От гледна точка на полицията това е извънредно грубо пътно нарушение. И ако някой, недай си боже, спре внезапно, резултатът ще бъде верижна катастрофа.

12. Използване на телефон и пращане на текст съобщения докато управляваме автомобил.
Хората повече от всякога са се залепили за телефоните си и за съжаление не се отказват дори и през времето което карат. Полицай работещ в Санта Моника, Калифорния, твърди че водачи които използват телефоните си докато шофират, причиняват всеки ден катастрофи по един и същи начин. В резултат на това колегите му са се научили постоянно да гледат за шофьори, които карат с наведена глава и моментално да ги спират за проверка.

13. Замърсяване с отпадъци.
Може да се каже, че замърсяването е нож с две остриета. От една страна да се хвърлят боклуци през прозорците или вратите на автомобила, по обществените места, е незаконно и най-малкото невъзпитано. От друга страна тези отпадъци веднъж попаднали на магистралата, вече биха могли да причинят и пътно-транспортно произшествие. Хвърляйте неща от колата и шанса да видите „цветомузика“ в огледалото за задно виждане се увеличава значително.

14. Залитането.
Как можем да познаем кой шофьор е пил? Според адвокатите членуващи в местната асоциация в щата Охайо, тамошните полицаи разбират кой шофьор е пил, ако той не може да държи лентата или постоянно залита наляво от жълтата линия. Така могат да карат само хората с високо ниво на алкохол в кръвта и полицаите бързо ги отбиват.

15. Превишената скорост.
Ако погледнем статистиката на катастрофите в Америка, ще видим какъв масов убиец е превишената скорост. Около 30% от катастрофите за 2015г. са станали по причина на каране с несъобразена скорост, като повече от половината са станали на магистрали с разрешен лимит повече от 55м/ч. Имайки предвид повишеният риск за пешеходците, мотористите а и за самите нарушители, да се кара с прекалено висока скорост си е чиста просия за разговор с някой, който е облечен в синьо.

Успех!

Чанита и Тодор Паунови, Чикаго
в. „България СЕГА“


Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7