Проверка на вашето знание за здравословното хранене

Начална страница | Интересно | Българи в Транспорта | Проверка на вашето знание за здравословното хранене
image

 

Начинът по който се храним, е изключително важен за нашето здраве. Ние сме буквално залети със съвети и различни видове диети, които много често си противоречат. За да избегнем бъдещо объркване и за да сме способни на правилни решения, в крайна сметка е добре да разчитаме на собствените ни познания. Следващият тест е конструиран, за да ни даде представа до колко сме запознати с тази тема.

 

1)Кои от тези мазнини са здравословни за вас?


А) Ненаситени мазнини:  мононенаситени и полиненаситени

Б) Наситени мазнини

В) Двата вида мазнина има същия ефект на здравето ни

2) Коя от следните храни ще ви повиши най малко холестерола?

А) Яйца

Б) Фъстъци

В) Месо

3) Кои от следните двойки  храни, не садържат сравними количества холестерол?


А.) Скариди и раци

Б) Постно говеждо месо и риба

В.) Плодове и пилешко

4) Кое от посочените трябва да се ограничи,
за поддържане на здравословен баланс на водата в
тялото?

А) Кафе

Б) Портокалов сок

В) Мляко

5)  Кои от тези храни помагат за намаляване на кръвното налягане?

А) Банани

Б) Доматен сос

В.) Зелен боб

6) Кое от следните НЕ е добър
избор на храна преди тренировка?

А) Ниско калоричен снакс

Б) Мазна храна


В.) Храна с умерено количество протеин

7) Кое от следните се получава в резултат на липса
на протеин в нашата диета?

А) Забявене на растежа

Б) Отслабване на сърцето

В) Намаляване на мускулната маса

Г) Всичко от споменатото по горе

8) Кои от следните храни помагат  срещу
заболявания  на очите?


А) Спанак

Б) Риба

В) Домати

9) Какво визуално ръководство се използва за описание на ежедневното  хранене?


А) Хранителната пирамида

Б) Поставена пропорция на храната

В.) Хранителен F.I.L.E.

 

10) Ако пропуснете закуската, по-
вероятно е....

A) да консумирате нездравословна храна

Б) да ядете повече през целия ден

В) и  двете

11) Какъв процент от хората, които са загубили
30 паунда или повече ядат закуска всяка
сутрин?


А) 75%

Б) 85%

В.) 90%


12) Закусването:


А) Забавя метаболизма

Б)  Увеличава метаболизма

В)  Увеличава симпатиковната нервна система


13.) Ако имате висок холестерол, сърдечно-съдови
заболяване или сте с диабет може...


А) да ядете само един жълтък на ден

Б) да ядете само два жълтъка на седмица

 

 

В) не може да ядете въобще жълтък


14) Овесените ядки могат да помогнат за подобряването на кои от тези здравни условия?


А) Висок холестерол

Б) Диабет

В) И двете

15) Колко калории са в една чаша
черно кафе?
А) Поти 0

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Б) 50 калории

В) 100

 

Над 11 правилни отговора- Вашето знание за здравословното хранене е впечатляващо и най вероятно Вие сте способен на правилни решения.

От 6 до 10 правилни отговора- Нуждаете се от разширяване на Вашите знания в областа на здравословното хранене.

Под 5 правилни отговора- Вашите знания в тази област са незадоволителни. Желателно е при вземането на решения свързани със здравословното хранене да се обърнете към специалист.

 

Бъдете здрави!

 

Тодор Паунов

Асистент по медицина,
в. „България СЕГА“


Отг. 1) А  2) Б  3) В  4) А  5) В  6) Б 7) Г  8) Б  9) А  10) В

11) В  12) Б  13) В  14) В  15) А


 






Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7