Онлайн обучение в Българско училище „Джон Атанасов“, Чикаго

Начална страница | Интересно | БГ училища | Онлайн обучение в Българско училище „Джон Атанасов“, Чикаго
image

Един афоризъм  гласи: „Животът не е поредица от случки и събития, а поредица от избори.“
В тази неочаквана ситуация, за нас, учителите от БУ „Джон Атанасов“ е много важно да направим правилния избор от методи и средства сред огромното разнообразие от електронни ресурси, така че учебните часове пред екрана да бъдат интересни, приятни и полезни.
Опитът, професионализмът, както и целият интелектуален потенциал на преподавателите, им помогна, бързо да се ориентират и да изберат най-подходящата платформа за дистанционно обучение, видео уроци, любимия на всички Кахут, забавни интерактивни игри, онлайн рисуване за по-малките ни ученици.
  Всеки учител подготвя и изпраща план-тезис на урока, указания за работа, работни листи, линкове към youtube и Уча се.


Новите технологии ни дават още по-богати възможности за взаимодействие, но някои стари и доказали успеха си методи на обучение, могат успешно да бъдат интегрирани в тях.
  Чрез видеосподеляне на презентация за сложно смесено изречение, учениците от 7. и 8. клас се упражняваха в алгоритъм за анализ на сложно смесено изречение, съставяха изречения по схеми и обратно – правеха схеми на изречения. И при онлайн обучението използваме двата основни подхода – дедуктивен и индуктивен при преподаване и усвояване на знанията. 
 
 Kоментирахa се  вече познати пунктуационни правила, но се прибавиха и нови, които не им бяха известни до момента – пунктуация на два съюза един до друг. В часа по литература осмокласниците разсъждаваха върху ролята на изкуството за облагородяване на човешката душа и възможността му да разкрие нови хоризонти пред нея. Осъществена бе междупредметна връзка със знанията по фолклор за песента като универсално средство за изразяване.
  Въз основа на литературния анализ, се стигна до извода, че човекът няма една единствена същност, че човекът се променя, че той е зависим от обстоятелствата, в които е поставен, че у всеки индивид съжителстват и доброто и злото. Въпросът е кое от тях ще надделее при дадени обстоятелства.
   Така беседата от конкретното литературно произведение се пренесе в разговор за човешката същност и придоби по-универсални измерения.
 Същият въпрос за доброто и злото присъстваше и в часа по литература – „Главатарят, който искал да плени месечината“. След като анализирахме описанието на момата в приказката, някои деца я нарисуваха със средствата на изобразителното изкуство.


   Учениците от 4 клас  от неделния филиал на Българско училище „Джон Атанасов, с огромен интерес се запознаха с българския обичай КУКЕРИ. С голямо желание споделиха какво най-много ги е впечатлило, след като прочетоха  предоставените им материали. Нарисуваха кукерски маски и разказаха за своите лични преживявания. Това е снимката на Крис Добрев, която той си е направил, когато е гостувал миналото лято в България.

   


 Чрез видео урок петокласниците се запознаха със същността на обстоятелственото пояснение, видовете обстоятелства и начините на изразяване. Колкото повече анализатори вземат участие в обучението , толкова по-трайно е то.
  
 
   В часовете по история се споделят видеа от „Историята оживява“, „История.бг“, демонстрация на постери или споделяне от страна на учениците на екрана на техния компютър с останалите участници във  видео връзка, а Kahoot се използва за затвърждаване на материала и тестуване на знанията.         Домашната работа винаги е приятна, защото включва не само въпроси и отговори, а и рисуване на илюстрации по изучавата тема, с които се прави виртуална изложба, чертаене и попълване на карти и др.
    С голям интерес седмокласниците се разходиха виртуално из лъкатушещите улички на възрожденските ни градове, учениците от 6.клас рисуваха обагрени със злато и пурпур дрехи, а петокласниците пресъздаваха с умение извивките на амфорите от тракийските съкровища. 
  При преподаване на нови знания често споделяме видео уроците от Уча. се и тестовете към тях, презентации, които учителят е направил или пък сътворени от учениците. Но каквито и методи и средства да използваме в обучението, то винаги в нашите уроци като тънка нишка присъства тя, обичта ни към родното, знанието за принадлежност към род и народ.
    Затова на Лазаровден уроците ни започнаха с песента „Лаленце се люлее“, с традициите и обичаите на този празник, а на Цветница слушахме валса на цветята от Чайковски и говорихме за роля цветята в бита и душевността на българката.


 
 
   Онлайн уроците ни във виртуалните класни стаи преминават при изключителна дисциплина и отговорно отношение от страна на родители и ученици. Съвместната работа между учител, ученик, родител още веднъж потвърди, че мисълта „заедно можем повече“не са само думи в изречението.
 


  При учениците от начален курс, ПГ, ДГ  учителите изпращат материали на своите ученици и държат да получат обратна връзка за това как се готвят децата вкъщи. Някои родители изпращат и видеа на децата си как четат даден урок , фотоси  - как пишат.
    
 
  Указанията на учителите, директната видеовръзка чрез платформите, онагледяването,


 междупредметните връзки в урока, интергирането на уроците – всичко това говори за един пълноценен учебен процес.
    Разбира се, че ни липсва живата връзка, но пък получаваме сърчица и въздушни целувки, а преграда за истинските чувства – няма.
   


 „Човешкият ум има три ключа, които отключват всичко – знание, мисъл и въображение.“
  Учител, който обучава с вдъхновение , винаги ще намери начин да даде криле на учениците си, за да полетят, и знания за корена си, за да бъдат силни в полета на живота.
     Предстоят нови виртуални проекти, вдъхновени от наближаващите християнски празници.
   Няма нищо по-силно от българския дух.   Благодарение на силата на духа сме оцелявали през вековете и сме се справяли с невероятни трудности – ще се справим и сега.
   Виолета Петрова – БУ „Джон Атанасов“, Чикаго 
Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7