Макгахан и Скайлър, които накараха света да плаче за Батак, развълнуваха българските деца в Чикаго

Начална страница | Интересно | БГ училища | Макгахан и Скайлър, които накараха света да плаче за Батак, развълнуваха българските деца в Чикаго
image

БУЦ „Знание“ празнува 142 години от Освобождението на България

От Батак съм, чичо. Знаеш ли Батак?
Хе, там зад горите... много е далече,
нямам татко, майка: ази съм сирак.

Иван Вазов


БУЦ"Знание"в Арлингтън Хайтс отбеляза националния празник и 142 години от Освобождението на България с беседа, посветена на личности, допринесли дипломатически за освобождението на българския народ от Османско иго. Ученицете отдадоха почитта си както към българските герои, отдали живота си за свободата на България, така и към чуждестранните граждани, застъпили се за българската кауза. Децата разказаха за Джанюариъс Макгахан, Юджийн Скайлър, които накараха света да плаче за Батак.
  Разказаха и за още много други известни и уважавани личности от епохата, застанали зад България, осуетявайки плановете на Османската империя да прикрие зверствата след потушаване на Априлското въстание и предизвиквайки мощна световна реакция с разкриване на истината за събитията от 1876г. Учениците бяха подготвили постери с много снимки и информация за Джанюариъс Макгахан и Юджийн Скайлър, прочетоха цитати в защита на българите от известни личности като Виктор Юго, Оскар Уайлд, княз Ото фон Бисмарк, Джузепе Гарибалди, а най-малките запознаха гостите с факти, свързани с Априлското въстание. Официален гост беше генералният консул на България в Чикаго г-н Иван Анчев. Той подари на децата книжки за делата на Джанюариъс Макгахан с автор Камелия Попова, издание на Генералното консулство и официално поздрави ученици, родители и учители във връзка с празника.
Емилия Ганев,
Учител в БУЦ“Знание“, Арлингтон Хайтс,
502 W Euclid Ave., IL
За вестник „България СЕГА“


Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7