Менторска среща „Силата на Българите“

Начална страница | Интересно | БГ училища | Менторска среща „Силата на Българите“
image

Среща с ментори и ученици от „Малко Българско Училище“ се проведе в препълнената музикална зала на гимназията в Елк Гроув вилидж, за да представи „Силата на Българите“. Събитието е част от Менторската програма на училището, която тази година се проведе съвместно с „Асоциацията на българските професионалисти“ Чикаго, Илинойс и “Българо-американска полицейска асоциация“. Програмата има за цел да събира и свързва българските ученици с българи, които да разказват за пътя на успеха в професията си.
Повече от 16 ментори се запознаха с учениците и учителите от „Малко Българско Училище“ и разказваха часове за пътя на успеха и сбъдването на професионалните мечти. Българските професионалисти, които присъстваха на разговора, са с образователна степен бакалавър или магистър, някои от тях с по няколко различни образователни степени, придобити както в български, така и в американски университети. Участниците от над 10 професии, споделиха опита си в професионалното ориентиране и стъпките, които са извървели за да се реализират в сферата си.
Намирането на професия и подходящ университет, откриването на ментор и кандидатстването за стипендия, вярата и фокусът в успеха, бяха само част от обсъдените теми. Любомир Крулев, магистър бизнес администрация – финанси и председател на борда на директорите на „Асоциацията на българските професионалисти“, разказа своят житейски и професионален път от идването си в САЩ до успехите днес. Сподели за вярата да реализира своята мечтана професия, за  думите, които са го мотивирали да следва целите си и за възможностите, които е намерил.
Своето професионално развитие и опит споделиха и полицаите от няколко Департамента на Полицията в Илинойс, които са членове на наскоро създадената „Българо-американска полицейска асоциация“. Браян Бонев, братята Георги и Мартин Маврови, Марио Вълков и други разказаха, на любопитните ученици в залата, за стъпките и изискванията за постъпване на работа в Полицията или службите за Сигурност, за образованието и полицейската академия, за подготовката и тренировките, през които са преминали. Споделиха също конкретни съвети към младите как да се предпазват от рискови за бъдещето им прояви, включително в дигиталния свят, да проявяват бдителност и да бъдат добри хора и граждани.
Антоанета Попова, учила в университети в България и САЩ, и развиваща се в сферата на компютърни технологии, разказа подробно за дигиталния свят и предизвикателствата, които крие. За следите, които остават и за историята, която всеки от нас пише в дигиталното пространство. Посъветва учениците да търсят и откриват нови сфери, в които да се развиват, да не се задоволяват с лесното, а да търсят трудните неща, както в образованието така и в кариерното си развитие.
Личните си и професионални истории за успеха разказаха още адвокат Наталия Стоянова; Петя Гуереро – индустриален мениджмънт и технологии; магистър счетоводство Михаела Колева; електроинженер Петя Чернева; Жасмина Панайотова – информатика; финансистът Филип Славов, инженер в металургията Николай Тончев; инженер в енергетиката Светослав Костов и други. Всички те запознаха учениците, на възраст между 12 и 16 години, с професиите си, дадоха личните си примери и съвети за  оформянето на резюме и подаването на молба за работа, явяването на интервю и получаването на мечтаната работа.
Учениците имаха възможност да зададат своите въпроси и да потърсят информация от „първа ръка“ за различни професионални направления. Въпросите, които те задаваха на гостите на Менторската програма, бяха разнообразни, от това „Как да стана професионален баскетболист?“ до „Какви са разликите между висшето образованието в САЩ и Европа?“. Споделиха мечтите си за бъдещето и университетите, към които проявяват интерес.
Дискусията завърши след предвиденото време и беше ползотворна и изчерпателна, за всички присъстващи. Така с личните примери и истории, участниците разкриха силата на българите, търпението и последователността, с които се развиват, където и по света да се намират. На раздяла си пожелаха до нови срещи скоро, както в рамките на Менторската програма на „Малко Българско Училище“, така и на професионалното поле.
Директорът на „Малко Българско Училище“ Живка Петрова и екипът ѝ, благодарят на „Асоциацията на българските професионалисти“ Чикаго, Илинойс и “Българо-американска полицейска асоциация“ за участието им в Менторската програма на училището, за часовете пълни със смисъл и споделеният опит. Екипът на училището, благодари и на всички ученици, родители и гости за подкрепата и участието в Менторската програма, и се ангажира в бъдеще да продължава да работи за реализирането ѝ.

МБУ
7 Март 2020 г.
Чикаго, Илинойс

 


Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7