Коледна магия в “Българска академия в Ричмънд”

Начална страница | Интересно | БГ училища | Коледна магия в “Българска академия в Ричмънд”
image

На 21 декември 2019г. /събота/ от 11:00 ч коледното тържество под наслов “Коледна магия”  събра голяма част от българите, живеещи в Ричмънд и околността в богато украсената коледно тържествена зала на “Българска академия в Ричмънд. Специални гости на тържеството бяха г-н Бойко Хаджийски-завеждащ Консулската служба на Република България във Вашингтон, САЩ, и неговото прекрасно семейство: съпругата му и двете му дъщери.
По стар обичай на училището, тържеството започна със звученето на българския химн, при което цялата зала стана на крака и с трепет и вълнение българите зад океана изслушаха звученето му.
Последва тържествена поздравителна реч на директора на училището г-жа Гюлджан Хадживелиева, която приветства всички гости с мили думи и ги поздрави с настъпването на един от най-големите християнски празници: Коледа!
След нея на сцената излезе да поздрави гостите и господин Бойко Хаджийски, който не беше дошъл с празни ръце, а подари първите две книги / едната на български език, а другата на английски език, тъй като децата в училището са двуезични/ и с това той инициира създаването на библиотека на училището.
Тържеството започна с шеговит разговор между тримата водещи: Ани и Илия от 6-ти клас и Дария от 2-ри клас. И така и продължи до края. Под ръководството на хореографа на училището      г-жа Ивелина Костадинова децата от “Българска академия в Ричмънд” представиха богата програма от Коледни песни, стихотворения и пиески. Имаше даже и изпълнение на флейта от Алиса от 5-ти клас и на тромпет от Антъни от 2-ри клас.
Първи на сцената да поздравят гостите излезнаха най-малките: децата от Предучилищната група, които изтанцуваха коледен танц на песента “Пей звънче”. А след това Иван Илиев на 5г. изрицитира Коледно стихче. След тях ученици от 5 и 6 клас представиха коледното стихотворение на Асен Разцветников: “Благослов” и Коледната магия започна...
Дойдоха и коледарите, които поздравиха с коледни стихове гостите за здраве и берикет през новата година. А след тях учениците от втори “Б” клас изпълниха песента “Надсмълчаните полета”.
Децата от първи и втори “А” клас показаха театрално майсторство в пресъздаването на пиеската “Дядовата питка”, което впечатли гостите в залата.
Последва поздрав от момичета от втори “А” и втори “Б” клас със стихотворението “Коледна нощ” на Даниела Ангелова.
Последни на сцената излезнаха петокласниците, които представиха пиеса, представляваща модерен “коледен” прочит на приказката “Червената шапчица”, направен по тяхна идея в следствие на изученото от тях за трансформиращ преразказ по Български език и литература.
Изведнъж осветлението в залата загасна и на сцената излезнаха всички ученици от училището, държейки свещ в ръцете под нежното звучение на песента “Тиха нощ, свята нощ”. И Коледната магия се случи! Всеки един от присъстващите в залата се зареди с коледния дух и вълшебство! И в този омагьосващ момент дойде ... дядо Коледа! С трепет и вълнение всяко дете чакаше да чуе името си, за да отиде да получи подаръка си от добрия старец.
Последва празнична почерпка, както с  постни ястия от трапезата за Бъдни вечер, така и тържествени коледни ястия за празника!
Гостите не пропуснаха да си вземат изделия от Коледния базар, изработени от самите деца в извънкласната дейност “Труд и творчество”: коледни картички, играчки за елхата, коледни ангелчета и станчета с изтъкани родопски килимчета.
И всички, заредени с коледен дух, макар и далече от родината, се почувстваха все едно са в България! ВЕСЕЛА КОЛЕДА и ЩАСТЛИВА НОВА 2020 ГОДИНА!
Повече информация за училището и допълнителни снимки от Коледното тържество могат да се видят на неговата фейсбук страница: RICHMOND BULGARIAN ACADEMY .
Офелия Цицкова
за в. „България СЕГА“Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7