Децата стават по-послушни, за да не попаднат в "лошия" списък на Дядо Коледа

Начална страница | Интересно | БГ училища | Децата стават по-послушни, за да не попаднат в "лошия" списък на Дядо Коледа
image

Тактиката отдавна се използва от родителите

Британски учени от университета в Ексетър установиха, че децата действително стават по-послушни, когато са заплашени, че ще попаднат в списъка на лошите малчугани на Дядо Коледа и няма да получат подаръци, пише в."Daily Mail".
Тактиката отдавна се използва от родителите и тя дори е спомената в коледната песен "Santa Claus Is Comin' To Town". В нея се казва, че Дядо Коледа си бил направил списък, в който фигурират децата, които са били послушни и тези, които са били лоши.
Учените от университета в Ексетър интервюирали 4200 родители от цял свят. Около 40% от респондентите признали, че заплашвали хлапетата си, че ще ги вкарат в "лошия списък" на Веселия старец, предава БТА. В резултат на това децата много бързо оправяли поведението си за цялата следваща година.
За много малчугани Дядо Коледа е култова личност и те подхождат със страхопочитание към него. Той е безспорен авторитет за тях и мнозина изпитват силно разочарование, когато разберат, че белобрадият персонаж е измислен. Учените са установили, че в семействата с високо академично образование децата започват да се питат за съществуването на Веселия старец средно на 7 години и 7 месеца. Този процес не настъпва толкова бързо при по-необразованите хора. При тях първите терзания за съществуването на Веселия старец настъпват на 8 години и 8 месеца.

Стелиян Стоименов
Life.dir.bg
за в. "България СЕГА"


Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7