Поклон пред вас, будители народни!

Начална страница | Интересно | БГ училища | Поклон пред вас, будители народни!
image

Любен Каравелов – творецът революционер

На 9-ти ноември отдадохме почит и възхвала към онези заслужили българи, отдали живота си на българската духовност, език и култура и вдъхнали национална гордост на нашия народ. Посветихме урока си на един от първите, които посяват семената на свободата в ума и съцата – твореца революционер Любен Каравелов.
Методическата разработка на урока бе дело на Виолета Петрова и Златина Костова, а викторина и песните към урока подготвиха колегите – Андрей Картелян, Ирина Димитрова и Стела Тончева.
Използвахме една съвременна алтернативна образователна форма, родена от новото технологично време, съчетахме индивидуална работа и работа в екип, а чрез интегриран подход осъществихме междупредметна връзка между изкуството и науката, в случая – между литература и история, между обучение и възпитание, демонстрирахме що е интензификация на учебния процес. В рамките на един час какво ли не се направи – и литературен анализ, и коментар на научни факти, видеа от БНТ, и събеседване, и викторина, и песни, и рецитация, и не на последно място – драматизация.
А използването на Power-point презентация позволи онагледяване на учебния материал като система от ярки образи и направи запаметяването по-трайно.
Несъмнено eмоционалният апогей бе пресъздаденият епизод от повестта“Маминото детенце“. Артистичността на Милана Янев – в ролята на Неновица, Боян Стефанов – в ролята на Нено и Александър Митев - ролята на Николчо, ни потопиха в атмосферата на епохата и предизвикаха възхищение и адмирации.
Урокът завърши с безсмъртното стихотворение на Любен Каравелов „Хубава си, моя горо“. И няма българин, който като чуе тази песен, да не го побият тръпки, а ако той е имигрант – вълнението е още по-голямо.
Учителите зад граница днес са новите будители, защото те трябва не само да събудят българското самосъзнание у всяко дете, живеещо в чуждоезикова среда, но да го накарат да мисли с това самосъзнание, да чувства, да живее и да се гордее с него.
И след един такъв урок естествено е да има въодушевление, настроение, засилен интерес към българското като цяло.
„Беше много хубаво !“– това е оценката , която получихме за нашия мултимедиен урок спектакъл. И това ни е достатъчно, за да се чувстваме морално удовлетворени и вдъхновени за следващата тема , за следващия урок.
Виолета Петрова –
БУ“Джон Атанасов“

за в. „България Сега“

 


Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7