Първо българско училище в Wisconsin Dells – филиал към БУ Джон Атанасов“, Чикаго

Начална страница | Интересно | БГ училища | Първо българско училище в Wisconsin Dells – филиал към БУ Джон Атанасов“, Чикаго
image

Порасна България днес ! Роди се едно ново начало!
Начало, което води към бъдещето!
Днес едно ято българчета, заедно със своите учители и родители написаха първата страница от духовната книга на своя училищен живот.
Наистина думите не стигат, за да опиша това, което видяхме и преживяхме в Wisconsin Dells, а и няма нужда от много думи, когато нещо е толкова силно и толкова истинско.
Уважаеми сънародници от Wisconsin Dells, благодарим ви за споделената емоция, за това , че ни потопихте в оня неподправен, чист възрожденски патриотизъм, достоен за перото на Вазов.
Сърдечни поздравления за вдъхновителя и организатора на това благородно начало – г-жа Илка Борисова, както и за всеотдайността и причастността към делото на всички колеги и родители.
Присъствахме на едно общо, колективно изживяване на радост, на любов, както към родното слово, към знанието и просветата, така и към Майка България.
Мисълта да си имате свое училище толкова ви е вдъхновила, че в най-малките детайли бяхте одухотворили своята любов към България. Нека тази любов винаги да осмисля делниците и празниците ни, да ни събира и да ни притегля към българския ни корен.
„...Защото тя, България, е не само на картата на Европа, ами всеки един от нас си я носи в сърцето, без значение на кой край на света се намира ... и никой не може да му я отнеме оттам и тя винаги ще си е там без значение от това кой къде е заминал или от колко време го няма, важното е, че България е с него...“
„... Затова ,българи, не спирайте да творите и да се борите без значение къде сте - дали в страната или далече от нея. И никога не забравяйте кои сте и от къде сте тръгнали ... И преди всичко, че сте Българи !“
На добър час, малки и големи ученици от Wisconsin Dell, по пътя на знанието с българските букви, за да я има България !
Да е успешна и ползотворна новата 2019/2020 учебна година!
Виолета Петрова – училищен ръководител -
БУ „Джон Атанасов“, Чикаго
Отвори врати Първото българско училище в Уисконсин Делс. Началните стъпки на новото училище бяха подпомогнати от учителския колектив на БУ „Джон Атанасов“ в Чикаго. Учители и родители от двата съседни щата, обединиха училията си, за да превърнат мечтата в реалност. Тридесет и шест българчета и в този отдалечен от България град в САЩ, ще имат вече свое българско училище.
Адмирации за Илка Борисова, училищен ръководител на Първото българско училище в Уисконсин Делс, положила много усилия за началото, на Виолета Петрова, училищен ръководител на БУ“Джон Атанасов“, Чикаго, за вдъхновението и вярата, че българското училище ще пребъде навсякъде, където има истински родолюбци, на Златина Костова , учител по история в БУ “Джон Атанасов“ за възрожденския ентусиазъм и отдаденост към идеята. Поздравления за колегите от Уисконсин Делс, пиели учителството за свое призвание.
На добър час, мили българчета и сънародници, по пътя на знанието за род и родина !
След тържеството Златина Костова споделя през сълзи:
„Днес имах невероятното щастие да присъствам на нещо изключително – раждането на ново българско училище от „другата“ страна на океана. Учители, които отказват каквото и да било заплащане за труда си, родители, които остават в класните стаи, за да помагат на преподавателите като доброволци, деца със светнали погледи и сияещи усмивки... Енергия, която не може да се опише, чистата искра, възрожденското начало... Живо е !“
На добър час, скъпи малки и големи сънародници !
Боянка Иванова
за в. „България сега“

 


Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7