За 18-ти път БУ „Джон Атанасов“ тържествено посрещна своите ученици!

Начална страница | Интересно | БГ училища | За 18-ти път БУ „Джон Атанасов“ тържествено посрещна своите ученици!
image

Грей подранилата есен
свири в тревата щурче,
сладка е твоята песен,
весело школско звънче!
И пак е септември и докато чаровницата Есен пристъпва бавно, леко и остава след себе си красота, приличаща на нежна мелодия, преплетена с пъстроцветни багри, и докато есенното слънце уморено присвива очи и се крие в облаците, и всичко се унася в сладостна тъга и меланхолия, то класните стаи оживяват от радостна детска глъч на завърналото се детско ято.
И ако за някои годината започва в началото на януари, за други – в началото на пролетта, то за всички учители и ученици годините са учебни и започват с първия учебен ден.
За Българско училище „Джон Атанасов” това е 18-ят първи учебен ден. Години наред училището ни отстоява достойно възрожденската си мисия в съхранението и разпространението на българската писменост, култура и национално самосъзнание.
Днешните джонатанасовци следват примера на патрона си и имат самочувствие на носители на един от най-старите езици в света със своя писмена култура, на един от 24 –те официални езика в Европейския съюз и първи официален език в ЕС, който използва кирилица.
БУ „Джон Атанасов“ е носител на Почетен медал ” Иван Вазов” на Държавната агенция за българите в чужбина от 2010г. ; Почетен сребърен плакет „130 години Учредително народно събрание”, удостоено от НС на Република България през 2015г. за цялостната си просветителска дейност; Почетен знак на МОН -април 2016г.;
Почетен знак на Президента на Р. България- 2017 г. за заслуги за включването на българския език в американската програма Seal of Biliteracy в щата Илинойс.
Нашето училище е пионер с идеята за лицензиране на българските училища зад граница към МОН и е инициатор за въвеждане на българския език в щатската програма Seal of Biliteracy- SB и проведе вече пет изпита в щата Илинойс за владеене на български език по европейската езикова рамка.
Но БУ „Джон Атанасов“ е динамична система, която непрекъснато се развива, така че да отговаря на изискванията на новото технологично време. Предлагаме възможности за електронно и дистанционно обучение, възможност за обгрижване на децата до 16.30 ч., разнообразие от извънкласни форми.
За първи път ще отвори врати нашият филиал извън границите на Чикаго - филиалът в Усконсин Делс, където ще се обучават близо 30 ученици.
Днес с радост посрещаме и нашите малки първокласници. Те са най-развълнувани днес, защото всяко начало е трудно и неизвестно. Но ние ви уверяваме, мили първокласници, че когато неловко изписвате първите лулички и бастунчета, до вашата плаха ръчичка ще стои вашата първа учителка, която ще ви помага и ще ви подкрепя. Предстоят ви вълнуващи срещи с българския буквар, с българската читанка, които ще откриват пред вас все по-големи хоризонти на знанието.
Един афоризъм гласи: „Животът не е поредица от случки и събития, а поредица от избори”.
Уважаеми родители, скъпи ученици, благодарим ви, че избрахте нас, благодарим ви за доверието, за помощта през годините.
Уверяваме ви, че плодовете, които могат да се съберат от „духовната градина” на училище „Джон Атанасов”, могат да нахранят много деца по света и да ги върнат у дома.
Уроците ни по родолюбие, по патриотизъм, са нашият завет към младото поколение българи. Защото „човекът има корен – онова нещо, което е памет на род и народ и в него е силата ни и волята ни за живот“. Родният език е неразделна част от този корен, затова и вие, скъпи деца, идвате на българско училище, за да извървите пътя на знанието на български език. Затова той е жив ! И ще бъде жив, докато го говорим, докато го учим, докато го предаваме от поколение на поколение.
Отворихме 18-та страница от духовната книга на нашето училище. Книга, която пишем всички ние – учители, ученици, родители в продължение на години с много труд, с много всеотдайност, сърцатост и най-вече с много обич.
Да ни е честита новата учебна година и нека все така заедно и сърцато отстояваме българския дух и книжовност тук, на американска земя!
На добър час, малки и големи ученици.
Да е успешна и ползотворна новата 2019/20 учебна година за всички български учители и ученици!
Виолета Петрова –
БУ „Джон Атанасов“,
Чикаго

 


Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7