Как да изберем училище, в което детето ни се чувства добре

Начална страница | Интересно | БГ училища | Как да изберем училище, в което детето ни се чувства добре
image

Детето ви е в предучилищна възраст или вече е ученик, но по някаква причина трябва да смени училището. От месеци насам не сте спрели да разпитвате приятели и познати къде е най-добре да го запишете да учи.
Вече се обърквате от толкова информация. Чудите се как наистина да разберете в кое училище детето ви ще се чувства най-добре.
Когато преглеждате учебните програми и говорите с учители, преценявайте ги по това дали взимат предвид седемте качества, които трябва да развиват в детето ви, за да се чувства то щастливо и да се превърне в самоуверен, спокоен, успешен възрастен.
Умение за учене
Има огромна разлика между механичното повтаряне на написаното в учебника и това да научиш едно дете да учи. В първия случай, на хлапето му е скучно и забравя прочетеното почти веднага след като го изпитат. Във втория то наистина усвоява материала и не след дълго може да се справи самостоятелно с уроците по всеки един предмет.
Търсете училище и учители, които ще научат децата ви да задават въпроси, да правят анализ и синтез и да систематизират сами знанията си. Така на тях винаги ще им е интересно, ще учат по-бързо, по-ефективно и ще подхождат спокойно и уверено към всеки изпит, който ги чака занапред.
Любопитство и въображение
Всички деца са любопитни и имат развинтено въображение. Все по-често, за съжаление, се случва тези качества да изчезнат още в началното училище. Причината е в скучните начини на преподаване, в нетолерирането на собствено мнение, в остарелите или неадекватни учебници.
Открийте тази учебна програма, в която се съчетават традиционни и иновативни методи на обучение. Нейната цел е да провокира децата да излязат от пасивните си ученически роли и да се превърнат в откриватели. Да изследват природата, да разиграват урока по история или литература, да правят опити по физика, да търсят творчески решения на проблемите и да виждат как в резултат на усилията им средата и хората около тях се променят – това прави децата щастливи. Кара ги да се чувстват полезни, можещи и да следват полета на  въображението си още по-уверено. И не на последно място – не ги отблъсква от ученето и училището.
Умения и постоянство
Колкото повече неща пробва да прави детето ви, толкова по-добре. Всички допълнителни занимания с изкуства, спорт, кулинария развиват точността на очите и ръцете, гъвкавостта на тялото, ловкостта, умението да се бориш, да губиш, търпението и последователността да стигнеш до победа.
Намерете за детето си училище, което предлага много възможности за допълнителни занимания и може да посещава най-интересните за него. Това ще разшири хоризонтите му, ще го накара по-лесно да се научи на упоритост и постоянство и ще го събере с деца със сходни интереси. Последното не е маловажно.
Много често малките любители на изкуството, естествените науки или по-срамежливите деца се приемат трудно от останалите, нямат приятели и се чувстват подтиснати. Там, където класовете не са големи, а децата посещават едни и същи клубове по интереси, по-лесно се създават приятелства, атмосферата е по-спокойна и дружелюбна.
Самоувереност и личен избор
Невнимателните учители и традиционната образователна система лесно прекършват самочувствието на децата. Това е и една от причините около вас да има толкова неуверени, нерешителни възрастни, които не могат да отстояват изборите си.
Изберете училище, в което на децата се дава достатъчно свобода да изказват мнение, да взимат сами решения и не им се налагат санкции и наказания на всяка крачка.
Търсете място, на което това е основен принцип, поставено е в основата на методите на обучение. Със сигурност учителите в подобно училище ще се отнасят с внимание към всяко дете, ще се държат с него като с личност и няма да се стремят да го оформят по калъп, а напротив.
Вашето дете е уникално, със своя индивидуалност и добрите учители ще му помогнат да я развие и да не се страхува от грешките, които прави, а да ги приема като един добър урок и стъпало към успеха.
Как да разберете всички тези неща? Посетете предварително училището, което сте избрали за детето си. Говорете с учителите, поискайте да видите учебната програма, попитайте дали може да детето ви да присъства на някои от часовете. Огледайте внимателно и материалната база.
Кухнята и столовата, условията за спорт, учебните стаи, пособията, които се използват при преподаване, спретнатият двор, зеленината – всичко е от значение за здравето, ефективното обучение и спокойствието на детето ви.
Всеки родител иска най-доброто за детето си, затова търсете внимателно, не се притеснявайте да задавате въпроси и се доверявайте еднакво на разума и на вътрешното си усещане.
Автор: Лили Паслиева


Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7