Малко Българско Училище (МБУ) започна кампания за набиране на средства за ремонт на закупената сграда

Начална страница | Интересно | БГ училища | Малко Българско Училище (МБУ) започна кампания за набиране на средства за ремонт на закупената сграда
image

В края на месец май беше финализирана сделката по закупуването на сграда от МБУ на адрес 820-848 Lee Str. Des Plaines, IL. Зданието е на стойност $1.3 милиона. В продължение на 2 години МБУ събра около $175 000 от българската общност, от които $130 000 са използвани за първоначална вноска по ипотечния заем, а с $56 297 са заплатени адвокатските и професионални услуги.
В постройката ще се помещава училище „Алеко Константинов“ (около 200 деца), което е част от групата училища към МБУ, като името под което се представя новата недвижима собственост е Център „Малката България“. Новият дом на МБУ заема 5 градски парцела в центъра на предградието Дес Плейнс и включва училищна сграда, голяма зелена площ, две къщи и оборудване.
Дес Плейнс е предградие с голяма концентрация на българи и български бизнеси. Освен МБУ там се намират още 3 български училища: БУ „Света София“, БУ „Нов Живот“, БУ „Джон Атанасов“.
МБУ стартира нова кампания за набиране на средства в размер на $145 000 за покриване на разходи за поддръжка и обновяване на 90 годишното здание. На 31-ви май 2019 г. бе проведена Благотворителна гала вечер, на която бяха събрани около $30 000. Тук: https://www.gofundme.com/LittleBulgariaCenter всеки, който желае може да се включи с дарение за Център „Малката България“. Те очакват също помощ под формата на материали и доброволен/безплатен труд. Официалното откриване на Център „Малката България“ се планира за началото на септември.
По повод 10-годишнината на МБУ се предвиждат серия от мероприятия през лятото. Училището започва с 13 деца през 2010 г. и постепенно се разраства до над 600 през 2019 година.

МБУ е абсолютен шампион по набиране на финансови средства за цялата история на нашата общност. Останалите училища и организации с идеална цел както в Чикаго, така и в другите български общности в САЩ, могат да използват модела и опита им, за да станат още по-успешни в своята дейност. МБУ продължава да демонстрира, че без държавна помощ, изключително със средствата на българската общност могат да се финансират големи проекти.
Те са също много успешни и в привличането на доброволци за своята кауза. Над 130 души екип работят безплатно от 2017 година в кампанията по закупуването на сграда. МБУ са и първите, които възобновяват идеята за „ленинските съботници“. Напомням за тези, които са по-млади: Ленински съботник - един съботен ден от всяка година през април, когато хората извънредно, доброволно и безплатно се трудят за обществена полза. През следващата събота и неделя (8-ми и 9-ти юни 2019 г.) МБУ канят нашите сънародници да разгледат новата сграда и ако желаят да помогнат с почистването й.
Председателят на Борда на директорите на МБУ – Георги Петров (син на директора на МБУ – Живка Петрова) в своя Фейсбук профил обяснява смисъла на безплатния и доброволен труд:
„ЗА ЗАБРАВЕНИТЕ ЦЕННОСТИ
или защо някои от нас работят безплатно
Днешният ден ще остане в историята! След двугодишна работа най-сетне се случи – голямото българско общество в Чикаго вече си има собствена сграда. Сграда за училище, за танци, театри. Сграда на българското и българщината. Стотици се включиха в този проект – кой с каквото може – някои с пари, други с идеи, трети с доброволен труд. Всички обединени от идеята, че ние тук и сега сме тези, които могат и трябва да го направят. Но това са неща, които всички ние знаем. Нека ви кажа за нещата от „кухнята“, които останаха в сянка, нещата, които не ни даваха сън и ни караха да се чудим как да се изправим и да продължим напред.
Много хора и до ден днешен се чудят, шушукат и спекулират и не могат да разберат – каква е далаверата? Отговорът е много прост – храна за душата. В съвременния материален свят най-лесно е да се наядеш, буквално на всеки ъгъл, но душевната храна е кът. Колкото сме по-забързани да правим пари, да имаме по-големи къщи, по-хубави коли, толкова повече се отдалечаваме от това, което ни прави да бъдем по-добри и да създаме един по-добър свят – душевната храна. Била тя под формата на знание, интересна постановка, вълнуващ концерт, спиращо дъха изпълнение на български песни от деца родени в Америка. За това работим без пари – за да има храна за душата, която е безценна!
Ценностите не се купуват с пари, те се създават, запазват и предават на следващите след нас. Няма мярка, с която да се измерят – всеки от нас има толкова, колкото душевна храна е приел. Ето затова работя без пари, защото вярвам в това, което правим всички заедно тук.
За тези, които и занапред ще продължат да търсят далаверата – заповядайте и търсете, колкото искате. Далавера може и да не намерите, но ако се поспрете и огледате, може и да намерите някое зрънце духовност, от което после да израстне дърво!
Изключително съм горд да бъда заобиколен от хора, които споделят тези ценности и милеят за българското и децата. Благодаря на всички и най-хубавото тепърва предстои за нас, децата и бъдещето на духовността!“
Отправена беше покана към членовете на Борда на директорите на МБУ да участват в токшоуто „Stanley’s New America”, където могат да дадат още по-детайлна информация за проекта - Център „Малката България“.
Закупуването на сграда от страна на МБУ със средствата на българската общност е нов етап в нашето развитие. За мен няма никакво съмнение, че постепенно ще имаме това, което има например украинската общност в Чикаго: няколко културни центра, два музея, взаимно спомагателна каса, училища със собствени сгради, много църкви (които владеят сгради и земи, разполагат със солидни средства), десетки организации, единна представителна организация, в която са представени всички други организации) и т.н.
МБУ са заразителен пример как тези неизбежни процеси в нашата общност могат да бъдат катализирани във времето, макар че българската диаспора и без това се развива по-бързо и по-добре от останалите етнически общности в Чикаго.

Светлозар МОМЧИЛОВ
в. „България СЕГА“


Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7