24 май в Българско училище „Нов Живот“

Начална страница | Интересно | БГ училища | 24 май в Българско училище „Нов Живот“

Повече от 152 години, през които българският народ навсякъде по света изразява признанието и почитта си към Светите братя Кирил и Методий и техните ученици, създали и разпространили българската писменост и култура на славянските народи. Те са носители на грамотността от световен мащаб, разпространители на словото, на мисълта и на мъдростта.
Събрани заедно в Българско училище „Нов Живот“, науката за поредна единадесета година, като „Слънце грее“ в душите и сърцата на ученици, учители, родители и симпатизанти. Как прекрасно звучеше „Върви народе възродени“, изпълнена на пиано от Матю Христов. Много бяха думите, които се казаха за възхвала на Кирил и Методий и българския език.
Да, отново празнуваме, защото отново искаме да изразим нашата благодарност за възможността, като духовни водачи да запазим и съхраним българското четмо и писмо тук далеч от Родината за едно цяло поколение българчета, които, убедена съм в това, ще направят всичко възможно и техните деца да знаят матерния език и култура, бащината си история. И така този свещен език, хилядолетните традиции и обичаи на нашите деди ще продължават да се знаят в поколения и занапред.
Това е нашата мисия, мисията на искрицата на българският учител и просветител, крепител на българщината. От тази малка искрица се ражда големия огън на знанието и напредъка.
Тържественият концерт започна с „Върви народе възродени“, продължи с много стихове, песни и танци. В този момент всяко дете, всеки родител, всеки учител, всеки присъстващ на събитието беше щастлив и горд да се нарече българин.
Залата беше подходящо украсена, с ликовете на двамата братя, цветя, с уникалната българска азбука през погледа на българчетата в чужбина, както и с многобройното творчество на децата по Приложно изкуство, през годината ръководени от госпожа Ваня Версаче.
Неусетно отмина пълноценна и успешна и тази учебна година. Големите ни ученици бяха водещи и инициатори на тържествената ни програма. Те бяха старателно подготвили въпроси от учебния материал, а по-малките гордо и уверено отговаряха, показвайки на своите родители, учители и присъстващи в залата колко много са научили по български език, история и география на България. Чухме и изпълнения на китара и пиано от учениците на госпожа Жанет Пиндева. Танцьорите ни, под ръководството на хореограф Константина Иванова, отново ни впечатлиха с прекрасните си хора и ръченици.
И накрая всички съвсем заслужено получиха своите свидетелства за завършена степен на образование. И не само това, раздадени бяха и много грамоти и свидетелства за участие в конкурса за най-много прочетени през учебната година български книжки и попълнени читателски дневници, а за най-старателните имаше и парични награди.
Така приключи един от най-българските и най-прекрасни празници тук в Чикаго.
Пожелахме си весела и игрива, заслужена лятна ваканция и до нови срещи на есен!

Хриска Перфанова
специално за в. „България СЕГА“


Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7