Български Великден в Ричмънд, Вирджиния

Начална страница | Интересно | БГ училища | Български Великден в Ричмънд, Вирджиния

“БЪЛГАРСКА АКАДЕМИЯ В РИЧМЪНД”, щата Вирджиния  организира  културно събитие за популяризиране на българската култура и традиции при празнуването на християнския празник “Великден”. Целта на събитието бе да се съберат българите и всички желаещи от други националности, които живеят в Ричмънд и околността, за общо отпразнуване на Великден, съгласно българските обичаи и традиции. Събитието надмина очакванията.
На 28 април /неделя/ в слънчевия празничен следобед в парка, с усмивка на лице и добро настроение, пристигнаха многобройни гости, желаещи да отпразнуват заедно най-хубавия християнски празник Великден, спазвайки българските обичаи и традиции, и да усетят българското, макар и далече от родината. И при все, че българското училище беше подсигурило богата великденска трапеза, всеки от пристигащите също носеше някое от тичпичните български великденски храни, за да го сподели с останалите.
С кратка, но чистосърдечна поздравителна реч, директорът на “Българска академия в Ричмънд” г-жа Гюлджан Хадживелиева приветсва и благодари на всички присъстващи.
Атмосферата беше празнична и ведра. На трапезата очакваше гостите великденското традиционно печено агне, зелена салата, козунак, боядисани великденски яйца, баница и още много вкуснотии. Но най-хубаво от всичко беше българската музика, която звучеше в парка и приветсваше всички пристигащи на българското Великденското празненство. Разбира се, не липсваха и хора.
Най-голямо забавление имаха децата. След безгрижните игри на събралите се многобройни българчета на детската площадка с катерушки и парзалки, разположена точно до масите, с весел смях и желание за победа се сбориха децата с великденските яйца. След това последва, като мост между българската култура и местния великденски обичай, любомото за всички деца състезание на лов за великденски яйца. И накрая, като за десерт,  на този светъл празник си имаше и една прекрасна рожденичка: Вики, на 4 години, която отпразнува с всички деца рождения си ден с прекрасна торта на еднорог.
Всички българи и гости от други националности, които дойдоха и взеха участие в организираното от българското училище “Българска академия в Ричмънд” Великденско празненство си тръгнаха усмихнати и положително заредени от общото българско празнуване на този светъл празник. Българският дух е жив, дори и далеч от България!

Офелия Цицкова
Специално за в. „България СЕГА“

 

 

 


Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7