В Чикаго стартира българска занималня и училище по метода „Монтесори“

Начална страница | Интересно | БГ училища | В Чикаго стартира българска занималня и училище по метода „Монтесори“
image

„Стелина” е първият лицензиран от щата Илинойс български детски образователен център за деца в яслена и предучилищна възраст, който работи от понеделник до петък. Започва през януари 2015 година. Обучението се провежда на български по програма на МОН и английски език, използваща нов образвателен метод “СТЕАМ” (S.T.E.A.M-Science. Technology. Engeeniring. Art. Math), който комбинира естестевени науки, технологии, инженерство, изкуство и математика като залага на детската любознателност и критическо мислене. Поводът за интервю с директора на „Стелина” - Стела Калайкова е новият й проект „Стелисори”.

СМ: Как се развива детска градина „Стелина“?

СК: Когато отворих градината преди четири години я направих, за да запълня една празнина в нашата българска общност и заради моите собствени деца, а именно да има модерна детска градина, в която да се преподава на два езика. До момента нямаше такава опция. Българските деца можеха да ходят на американски детски градини или при българки, гледащи деца в дома си. Забелязвах при децата на моите приятели, които ходеха на целодневни американски градини, дори и с посещение в събота на българско училище, че говорят с другите български деца на английски. Затова заложих на двуезичния модел, който им помага лесно да продължат в американските училища, като запазват и българските си език в комуникация с връстници, защото го практикуват едновременно.
Първите две години записвах само български деца, после започнахме и смесени групи с американски и сме изключително горди, че сме научили доста американски деца на български език. Доста от семействата са смесени бракове и знаят, че говоренето на два и повече езика развива интелекта на децата.
От миналата година прибавихме допълнителни часове по футбол и йога, а сега вече гимнастика и танци за малки деца. Те се водят от професионалисти в тази област.
Имаме и възможност да тестваме надарени деца и да ги подготвим за изпит в предучилищните програми за чикагските училища, а тази година вече и предградията на Чикаго започват да правят паралелки за надарени деца.
Тъй като всяка година прибавям нови неща и тази в центъра започва програма „Стелисори”, което ще е обучение по метода на Мария Монтесори.

СМ: С какво се отличава метода „Монтесори“ при обучаването на деца?
СК: Според известния метод на Мария Монтесори, обучението и възпитанието на децата трябва да започне преди 3-годишна възраст, като най-общо този метод е без манипулиране на поведението чрез наказания и награди. Главната цел е общуването – между деца и възрастни, между деца и деца. Първите принципи са продиктувани от вярването, че всяко дете носи собствена индивидуалност, която трябва да се уважава, а именно: свобода на повторението, свобода на движението, свобода на избора.
Според Монтесори няма лоши деца, има лоша среда и подход. Подкупването чрез похвали пречи на детето да изпита удовлетворение от свършеното; прави децата нещастни, защото те започват постоянно да се съревновават и непрекъснато постигат неуспехи. А и в крайна сметка - кое е по-ценно: да се стремим да станем по-добри от съседа, или да се стремим да ставаме все по-добри в уменията и знанията си?

СМ: Защо реши да откриеш занималня и  училище по метода „Монтесори“ в Чикаго?
СК: Идеята за българска детска градина по метода на Монтесори е от преди две години. Тогава мислех да го направя уикенда, но се отказах защото нямаше да издържа на натоварването с две малки деца и работата през седмицата. Децата ми, освен моята градина през седмицата, посещават в събота българско училище, което е традиционно. Там се изисква от децата да покриват определени критерии и учат всички по един и същи начин. Както и в американското училище децата се поеднаквяват и индивидуалните им заложби и интереси са покрити, като се гонят знания по нормативи.
Както казах и преди, винаги гледам за нещо по-различно. Тъй като нямам намерение да създам поредното българско училище през уикенда, аз предлагам нещо, което няма.
Това е обучение през седмицата и по различен метод, което може да се посещава сутрин или следобяд, след американското училище. Ние сме в Найлс, което е на границата с Чикаго (Едисън парк, Джеферсън Парк), предградията Парк Ридж, Скоки, Мортън Гров и Гленвю.


СМ: Кога ще бъде откриването на занималнята и училището?
СК: „Стелисори” стартира другия месец – април, като занималня по 2,5ч. на ден до юли. От септември вече ще сме готови със систематизирана програма на училището за цялата учебна 2019-2020г. за деца в предучилищна възраст 3-6 години. За следващата 2020-21 година ще продължим с първи клас.

СМ: Ще получава ли твоето училище помощи от България?
Не. Ние се квалифицираме за субсидии, но няма да ги ползваме. Училището, което е част от център „Стелина” може да работи с други средства, като таксите за обучение и събиране на средства през годината. Месечните такси ще са същите, както при посещение в съботно-неделните български училища и дори безплатно за някои семейства с ниски доходи, които могат да се одобрят за финансова помощ от щатската програма, с която ние работим (Action for Children).

СМ: Повече ли разходи са необходими за „Монтесори“ училище, отколкото за обикновено?
СК: Класната стая Монтесори се оборудва със специални пособия за работа и те не са евтини. Освен това повечето са направени от дърво и по-бързо се напукват след често санитаризиране, което налага закупуването на нови. В България вече има изготвени монтесори учебни помагала и ние ще работим с тях. Благодарни сме на помощта на монтесори общността в България в лицето на Деси Стоева, създател на Монтесори детска градина Casa dei Bambini в София, която помага и за създаването на монтесори класни стаи в държавни градини и училища в България. Сега вече и първото извън България.

СМ: Имаш ли нужда от помощ? Получаваш ли помощ от българската общност в Чикаго?
СК: Имам нужда от повече български деца да посещават нашия център. Аз го направих за тях. За съжаление американските ми клиенти са по-благодарни и лоялни от българските. Може би те имат по-добра база за сравнение и ни ценят. Някои от българските родители все още смятат, че българските детски градини и дори училищата тук, са забавачница с детегледачки, а не педагози. Тъй като в работата ми с българската общност разбрах, че те търсят по-необвързани и краткосрочни грижи за деца, аз сега предлагам полудневни занимания. Давам възможност и за Монтесори програма и на български, като може да се комбинира и с други наши програми в ценъра. Ако българската общност не ни подкрепи, то българската програма ще се затрие и ние ще продължим само на английски. Знам, че след мен вече се откриха и други български детски градини, но това което ние предлагаме е различно и иновативно.

СМ: Десетки хиляди българи дошли в Чикаго през последните 20-30 години имат деца и внуци родени тук. Това означава, освен всичко друго, голяма потребност от детски градини и училища. Конкуренти ли са българските детски градини и училища или по-скоро партньори в посрещането на нуждите от детски грижи и възпитание от страна на нашите сънародници в Чикаго?
СК: Има потребност. През последните 10 години българското общество се увеличи с много млади семейства, те желаят децата им да посещават български детски градини или да ходят на училище през уикенда. Също така нарасна и броят на тези заведения, което означава, че те стават конкуренти. Някои от тях са на близко разстояние. Това е хубаво, защото ще се повиши качеството, но има и опасност по-големите да затрият по-малките. Тук обаче идва и въпросът дали по-големите са по-добри и качествени?

СМ: Много от нашите читатели помнят, че ти беше отговорен редактор на в. „България СЕГА“ в продължение на 9 години. Някои са твои потенциални клиенти. Какво е твоето послание към тях?
СК: Българската общност ще расте и ще бъде силна, само ако се подпомагаме взаимно-четете български вестници, ползвайте услуги на български бизнеси, празнувайте в български магазини, посещавайте български църкви и изпращайте децата в български градини и училища, за да запазим българското в нас и в нашите потомци!

Stellina Daycare Center
7030 N Milwaukee Ave, Niles, IL 60714
Tel.224.595.5586


Светлозар Момчилов
в. „България СЕГА“


Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7