Един забравен герой

Начална страница | Интересно | БГ училища | Един забравен герой
image

На 15 декември в “Ново българско училище в Нейпървил” беше направено представяне на историческата брошура “Един забравен герой: приносът на Джанюариъс Макгахан към българското освобождение, 1876-1878” с автор Камелия Попова. Брошурата е издадена по инициатива на г-н генералния консул Иван Анчев с подкрепата на Генерално консулство на Република България в Чикаго със средства на Министерство на външните работи.
Материалът е резултат на авторово проучване за отзвукът от Априлското въстание в репортажите на Макгахан, започнало през 2016 г. по повод 140 годишнината от Априлското въстание, който беше представен в подробна лекция на български език на 8 май 2016 в College of Dupage. През април 2017 година този материал беше показан отново в College of Dupage под формата на презентация на английски език пред студенти и преподаватели, със специален гост един от пра-правнуците на Макгахан – Фредерик Лунас. Освен споменатия професионален интерес, настоящата брошура е индиректен отговор на публикуваната през януари 2017 г. статия Nor Prayers for Mercy в американското списание “Военна история”, който впечатли със своето непознаване на българската история и сериозни неточности.
Брошурата беше отпечатана през ноември т. г. с цел популяризиране на делото на Макгахан и българската история пред американската широка публика. Тя е на английски език, има образователна цел, разпространява се безплатно и е създадена с напълно доброволен труд.
Предстои представяне на брошурата в българските неделни училища и евентуалното й отпечатване и на български език при намиране на спомоществователи.

Камелия Попова
за в. „България СЕГА“


Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7