За вас, будители народни, с обич и признателност!

Начална страница | Интересно | БГ училища | За вас, будители народни, с обич и признателност!
image

На 3-ти ноември за пореден път класните стаи на Българско училище „Джон Атанасов“ притихнаха, защото в тях се настани възрожденският дух на нашите будители, книжовници, просветители, борци за национално освобождение, на онези родолюбиви българи, които първи посяват семената на свободата в ума и сърцата.
Мултимедийните ни уроци, посветени на народните будителите се превърнаха в истински духовен празник, на който за пореден път се върнахме към нашия български корен, припомнихме си славното минало, великите ни предци и открито заявихме верността си към завета на Паисий: „Ти, българино, не се мами, знай своя род и език и се учи на своя език !“
Малките ученици от първи и втори клас с преподаватели г-жа Стела Тончева и г-жа Ирена Стоянова представиха открит урок  по родолюбие на тема „По стъпките на Левски“. Под формата на кръстословици, гатанки, стихотворения и песни, малките патриоти се докоснаха до живота и делото на една от най-светлите личности от миналото на нашия народ – Васил Левски. Неговата всеотдайност към родината, безстрашност и саможертва, разпалиха онова пламъче на гордост и патриотизъм, което те винаги ще носят в сърцата си.
Учениците от трети и четвърти клас с класни ръководители - г-жа Силвия Кънчева и г-жа Илонка Батикова работиха по темата „Народните будители – хора на словото, науката и борци за национално освобождение“. Те проследиха заслугите на онези будители, които векове наред са поддържали вярата и укрепвали волята и стремежа на българския народ към знание.
„История славянобългарска“ – евангелие на българщината“ – по тази тема разсъждаваха учениците от пети и шести клас под ръководство на техните преподаватели г-жа Таня Дишева и Виолета Петрова. Основни акценти в урока бяха – подбудите на Паисий за написването на „История славянобългарска“, композиция на творбата, новаторски дух и съвременен прочит на произведението.
Деня на будителите, учениците от седми и осми клас отбелязаха, отдавайки почит на жените будителки в българската история. Г-жа Анелия Лазарова, преподавател по български език и литература, разказа за първите учителки, които през епохата на Възраждането откриват първите девически училища - Анастасия Димитрова, Цвета Кръстенякова и др. Г-жа Златина Костова, преподавател по история в училището, обърна внимание на участието на учителките Неделя Петкова (Баба Неделя), дъщеря й Станислава Караиванова и Йорданка Филаретова в революционните борби през този бурен период от нашата история. Урокът завърши с лични спомени за докоснали сърцата ни учителки, оставили неизличими следи във всеки един от нас. Учениците дискутираха по темата защо именно тях днес наричаме "съвременните будители", които поддържат пламъка на светлината вечно жив.
Класнате стаи бяха  онагледени с табла, портрети, знаменца, знаменити мисли на наши будители, а логически подредените слайдове, допринесоха за системност  и трайност при възприемането на знанията.
От всяка стая се носеше песента :
Да се знае, да се помни,
че България е жива!
На будителите скромни,
българинът китка свива.
Това беше нашата китка от обич и признателност към народните будители. А от нас се иска да знаем заветите им, да ги помним и да ги предаваме от поколение а поколение, за да е жива България и тук, на чикагска земя.
Поклон пред  нашите будители народни, за които духовността беше мисия!


Виолета Петрова –
Българско училище „Джон Атанасов“

в. „България СЕГА“


Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7