Денят на народните будители в БУЦ”Знание”

Начална страница | Интересно | БГ училища | Денят на народните будители в БУЦ”Знание”
image

О, неразумний июроде!
Поради что се срамиш да се наречеш болгарин?
Тези думи на Паисий от неговата’’История славяноболгарска’’ и до днес отекват в българското съзнание, пробуждат националното   самочувствие на един народ с хилядолетна история.

1 ноември - денят на народните будители заема своето достойно място в празничния календар на българите.
Денят на народните будители е общобългарски празник, ознаменуващ делото на българските просветители, книжовници, революционери и свети будители на възраждащия се национален дух, стремеж към образование и книжовност.
В БУЦ “Знание”, Чикаго, макар далече от родината, този ден се отбелязва много вълнуващо с беседи, презентации, открити уроци и проекти. Учениците се запознават с живота и делата на Паисий Хилендарски, Раковски, Христо Ботев, Хаджи Димитър, Иван Вазов, Добри Чинтулов и Доктор Петър Берон и др. и отдадат своята почит към онези, които са проповядвали висок патриотичен морал, които неуморно са показвали на българския народ светлината на знанието и книжовността.
Нашите деца имат нужда от личности, които да ги вдъхновяват. В българската история има много будители, които със своя висок патриотичен морал, възвишени идеали и неуморна борба за освобождение и просвета са достойни примери за бъдещите поколения.

В българското училище „Родолюбие” в Парк Ридже отбелязаха празника на народните будители с вълнуваща презентация за делото на книжовниците, борците за национално освобождение, съхранили през вековете ценностите на българската нация. Децата с интерес изгледаха презентацията и задаваха с любопитство своите въпроси. Те научиха за Петър Берон и Рибния буквар, За Васил Априлов и първата гимназия, За Паисий Хилендарски и „История славянобългарска“, за Вазов и Ботев. Рецитираха стихчета и пяха възрожденски песни.
“Да се знае, да се помни,
че България е жива-
на будителите скромни
българинът китка свива.”

БУЦ ”Знание”,
502 W Euclid Ave., Arlington Heights

Б”Родолюбие” 1352 S Cumberland Ave., Park Ridge
Тел. 1(847)858 9147
специално за в. „България СЕГА“


Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7