Българско училище „Нов Живот“ празнува Деня на народните будители на тема: „БУДИТЕЛИТЕ СА СРЕД НАС“

Начална страница | Интересно | БГ училища | Българско училище „Нов Живот“ празнува Деня на народните будители на тема: „БУДИТЕЛИТЕ СА СРЕД НАС“
image

Целта беше да се насочи вниманието на учениците, родителите и обществеността в Чикаго към будителството, като част от съвременните процеси, подкрепящи съхраняването на българската национална идентичност и да се предизвика интерес към съвременните форми на будителство. Това е и нашият начин да обърнем поглед към будителите на нашето съвремие и да се опитаме по-достъпно, с примери от наши дни, да обясним същността на този празник на децата ни.
Спомнихме си за будителите до момента и обърнахме поглед към тези, които са сред нас, с които заедно всеки Божи ден продължаваме да дишаме един и същи въздух и които неуморно сеят семето на нелеката нива на просвещението.
Няма друг народ с такъв празник. Истинското преклонение пред делото на хора като Иван Рилски, Паисий Хилендарски, Кирил и Методий, Георги Раковски, Васил Левски, Христо Ботев, Иван Вазов, Найден Геров и стотици други знайни и незнайни будители в миналата история на България, като не забравяме да споменем и будителите в наше време! Към този списък, може би, всеки българин прибавя хората, които са го научили да чете, да пише, да знае историята си, да култивира в себе си ценностите, които изграждат обществата и личностите. Хората, които са го „събудили” и са отворили ума и сетивата му с писано и изречено слово, онези люде със съвест - камбани и огнени сърца, благородно и саможертвено запалили душите си, за да лумне огъня на знанието, светлината, просвещението. Човеците с тревожни умове и непреклонни воли, които се стремят да струват добро в ползу роду, да събират и съхраняват безценните богатства на необятния ни и уникален фолклор, да дават вяра и кураж на обикновените хора, за да осъзнаят силата на единението в името на една бъдеща България. В дни на безвремие, будителите начертаха българското утре.
Заветът на Колъо Фичето „Можете да да сте господари на всичко или роби на всички“ не е забравен. Всяка събота малките и големи будителчета в училище огласяват с българската си реч българско училище „Нов Живот“. Едно място, храм на българщината, което иззидахме с много любов и всеотдайност и продължаваме да градим родолюбие и мостове между нашите две родини. Пожелаваме си заедно поколение след поколение, като редове камъни, колкото и различни да сме, но обединени в една обща кауза „БУДИТЕЛСТВО“ да градим ново бъдеще на деца, внуци и правнуци и сътворим Бъдната България.
Благодарим на децата и учителите от Българско училище “Нов Живот“, които с много любов създадоха невероятна атмосфера на възрожденски дух за чудния празник на БУДИТЕЛИТЕ! Всяко дете, всеки учител, каза думи на благодарност и признателност към конкретен будител. Прочетени бяха и две есета на ученици в по-горните класове по темата. Ръководството съвместно с Родителския актив обявиха конкурс за децата от училището за най-много прочетени български книжки и попълнени специални читателски дневници, които им бяха раздадени.
Благодарим на БОГ, че ни е направил Светлина на света и Сол на Земята и ни е заръчал да носим Светлината на хората намиращи се в тъмнина.
„Стресни се, племе закъсняло, живейш ли , мреш ли - ти не знайш! След теб потомство иде цяло - какво ще да му завещайш?“ - Иван Вазов.
И днес съвременните будители просветени, интелигентни и прозорливи, невероятно талантливи ни учат, че можем да победим мрака, само ако светим ЗАЕДНО и можем да създадем Нов Път, Нов Живот от СВЕТЛИНА, която да пренесем в безкрая на БЪЛГАРСКОТО ВРЕМЕ!

Хриска Перфанова
специално
за в. „България СЕГА“

                                                                                  

 


Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7